Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

White Coat Ceremony Ιατρικής Σχολής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου

Πρωτοετείς φοιτητές της Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου προερχόμενοι από χώρες όπως Γερμανία, Αυστρία, Ελλάδα,  Ισπανία, Ρωσία, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ολλανδία και άλλες χώρες, συμμετείχαν στην τελετή ορκωμοσίας (White Coat Ceremony) που σηματοδοτεί την ένταξη τους στη σχολή και ταυτόχρονα τη δέσμευση που συνεπάγεται με τις σπουδές τους στην Ιατρική και Οδοντιατρική.   Μεγάλο το αίσθημα περηφάνιας τόσο για τη Σχολή,  και κατ’ επέκταση για τη χώρα μας,  που τόσες εθνικότητες εμπιστεύονται σήμερα την Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου για τους γιατρούς της νέας γενιάς. 
 
Στο χαιρετισμό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη τον οποίο ανέγνωσε ο προεδρεύων Δρ. Αδάμος Αδάμου ανέφερε ότι «η λειτουργία της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έχει δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα στον τόπο μας καλύπτοντας ένα σοβαρό κενό που υπήρχε στα πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών και προσδίδοντας κύρος και προστιθέμενη αξία στην παρεχόμενη ακαδημαϊκή μας εκπαίδευση». Εκτός ομιλίας, ο βουλευτής Δρ. Αδάμος Αδάμου ο οποίος είναι διάσημος ογκολόγος μίλησε με συγκίνηση για τον τ. Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Γιώργο Πετρίκκο του οποίου ο ίδιος ήταν φοιτητής στην Αθήνα. «Δράττομαι της ευκαιρίας Γιώργο να σε ευχαριστήσω για ό, τι με έμαθες. Σαράντα-δύο χρόνια που υπηρετώ την ιατρική έχω την γνώμη ότι οι συμβουλές σου και οι οδηγίες σου με βοήθησαν» είπε ο Δρ. Αδάμου.
 
Στο χαιρετισμό του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο έχει αποδείξει στα έξι έτη λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής και στα δύο έτη λειτουργίας της Οδοντιατρικής, την άρτια εκπαίδευση που παρέχει στους φοιτητές μέσα από ένα πολύ καλά δομημένο πρόγραμμα σπουδών καθώς και την εξαιρετική διοικητική οργάνωσή του ώστε να καλύπτονται πλήρως οι εκπαιδευτικές τους ανάγκες». Την ομιλία του ανέγνωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Μακαρείου Νοσοκομείου, Δρ. Ανδρέας Νεοφύτου ο οποίος και προσκάλεσε παλαιούς και νέους φοιτητές να κάνουν την πρακτική τους στο Νοσοκομείο λέγοντας ότι «οι πόρτες του Μακάρειου είναι ανοικτές για να συνεχίσουμε και να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου».
 
Πολύτιμες συμβουλές από τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πέτρο Αγαθαγγέλου, ο οποίος απευθυνόμενος στους νέους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, τούς είπε «είμαστε γιατροί, δεν είμαστε επαγγελματίες υγείας. Έχουμε μια διαφορετική σχέση, τη σχέση “γιατρού και ασθενούς”. Δεν παρέχουμε υπηρεσίες σε πελάτες. Να το έχετε πάντοτε στο μυαλό σας. Αυτή την ιπποκρατική σκέψη. Ως γιατροί πάντοτε να σέβεστε τον ασθενή σας. Μην κάνετε κακό. Να προσπαθείτε για το καλύτερο που μπορείτε. Σας εύχομαι να γίνετε εξαιρετικοί γιατροί!».  
 
Ο τ. Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Καθηγητής Γιώργος Πετρίκκος και η Κοσμήτορας Καθηγήτρια Ελισάβετ Τζιόνσον εκφώνησαν εμπνευσμένες ομιλίες. «Η αριστεία είναι θέμα ομαδικής εργασίας» είπε, ο Καθηγητής Πετρίκκος. Η Κοσμήτορας Τζιόνσον συμβούλευσε στο τέλος της ομιλίας της τούς φοιτητές: «να κάνετε τη διαφορά. Ο Βολταίρος είχε πει ότι “η μεγάλη δύναμη συνεπάγεται μεγάλη ευθύνη”. Το να είσαι γιατρός ή οδοντογιατρός είναι προνόμιο. Με αυτό το προνόμιο έρχεται και η δύναμη. Έχοντας αυτό το προνόμιο θα πρέπει να σκεφθείτε πώς μπορείτε να ανταποδώσετε στην κοινωνία. Πώς μπορείτε να κάνετε τη διαφορά. Αυτό είναι το δικό σας προνόμιο και η δική σας ευθύνη ως μελλοντικοί ηγέτες στο ιατρικό λειτούργημα. Και σήμερα γίνεστε επαγγελματίες. Από σήμερα αποδέχεστε τις ευθύνες, τις υποχρεώσεις αλλά και τις θυσίες που συνοδεύουν το προνόμιο να σπουδάζετε και να ασκείτε την Ιατρική και Οδοντιατρική».
 
Το White Coat Ceremony είναι μια εκδήλωση-μετάβασης, γεμάτη συμβολισμούς, κατά τη διάρκεια της οποίας οι πρωτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου φορούν την πρώτη τους λευκή ιατρική ρόμπα με την βοήθεια των Καθηγητών τους. Ακολούθως ορκίζονται να ενδιατρίψουν με αφοσίωση στο αντικείμενο της ιατρικής επιστήμης και να υπηρετήσουν τον άνθρωπο επιδεικνύοντας κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, ακεραιότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης.
 

Δειτε Επισης

Κεντρο Κοινωνικης Καινοτομίας: Πραγματοποίησε ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ
ECR Case Study: Πρόληψη ελλείψεων και διαθεσιμότητα στο ράφι
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες