Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Η Κύπρος εναλλακτικός προορισμός για επενδύσεις ενόψει Brexit

Τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος εν όψει Brexit ανέδειξε ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), σε εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Λονδίνο, με θέμα το μέλλον της Ευρώπης και της Κύπρου. Η εκδήλωση, που  συνδιοργανώθηκε από τον Οργανισμό και το Bloomberg, έλαβε χώρα την Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου στη νέα έδρα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου και τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη. 
 
Στην εισαγωγική του ομιλία στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε ιδιαίτερα στις διμερείς σχέσεις και την αλληλοϋποστήριξη με το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της ΕΕ, στην Κοινοπολιτεία και στη διεθνή σκηνή γενικότερα, καθώς και στους ισχυρούς οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα λειτουργήσει υποβοηθητικά στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για το Brexit. Μάλιστα, καθόρισε ως στόχο την κατάληξη σε μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία και διαβεβαίωσε ότι θα εντείνει τις προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
O Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, κ. Μιχάλης Π. Μιχαήλ απαρίθμησε στη δική του τοποθέτηση τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος ως εταιρική έδρα διεθνών επιχειρήσεων. Ο κ. Μιχαήλ τόνισε το σημαντικό γεγονός της επιστροφής της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 6,5 χρόνια, αναδεικνύοντας ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί ουσιαστική επιβεβαίωση της συνετούς διαχείρισης που ακολούθησε και συνεχίζει να ακολουθεί η κυβέρνηση ώστε να δημιουργήσει συνθήκες βιώσιμης και μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Παράλληλα, όπως επεσήμανε, η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό. Ο κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων και την προσπάθειά του αφενός να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και αφετέρου να προσελκύσει επενδύσεις με προστιθέμενη αξία, που θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα τονώσουν την επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα. Εν όψει Brexit, ο κ. Μιχαήλ διατύπωσε την εκτίμηση ότι διανοίγονται ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες προώθησης της Κύπρου ως ελκυστικού προορισμού για μεταφορά εταιρικής έδρας ή και μέρους των δραστηριοτήτων πολυεθνικών εταιρειών.
 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγιναν ανοικτές συζητήσεις τύπου πάνελ σε τρεις διαφορετικές θεματικές ενότητες, στις οποίες συμμετείχαν μερικοί από τους πρωταγωνιστές της κυπριακής οικονομικής σκηνής, όπως ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Γεωργιάδης και o υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης. Συμμετείχαν επίσης η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, κ. Δήμητρα Καλογήρου, ο εκτελεστικός σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Κωσταντίνος Ηροδότου, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου John Hourican, ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας Ιώαννης Μάτσης ο CEO της Deloitte Cyprus, Κρίστης Χριστοφόρου, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της PwC Κυριάκος Κόκκινος, ο διοικητικός σύμβουλος της KPMG Δημήτρης Βάκης, ο μέτοχος της EY Cyprus Στέλιος Δημητρίου, o αντιπρόεδρος της ExxonMobil Exploration για Ελλάδα, Ρωσία, Κασπία Tristan Aspray, ο διευθυντής της City of Dream Mediterranean, της Melco Resorts & Entertainment, Andy Choy και ο πρόεδρος της Columbia Shipmanagment LTD, Mark O’ Neil. Η πρώτη ενότητα αφορούσε την βιώσιμη ανάπτυξη των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η δεύτερη επικεντρώθηκε στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Κύπρου ενόψει του Brexit, ενώ στο πλαίσιο της τρίτης ενότητας εκπρόσωποι πολυεθνικών εταιρειών που διατηρούν έδρα ή έχουν επενδύσει στο νησί μοιράστηκαν πολύτιμες πληροφορίες για τους τομείς ανάπτυξης, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προσφέρει η Κύπρος με βάση τις δικές τους εμπειρίες.
 
 Η πρώτη ενότητα αφορούσε την βιώσιμη ανάπτυξη των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η δεύτερη επικεντρώθηκε στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Κύπρου ενόψει του Brexit, ενώ στο πλαίσιο της τρίτης ενότητας εκπρόσωποι πολυεθνικών εταιρειών που διατηρούν έδρα ή έχουν επενδύσει στο νησί μοιράστηκαν πολύτιμες πληροφορίες για τους τομείς ανάπτυξης, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προσφέρει η Κύπρος με βάση τις δικές τους εμπειρίες.
 
 
 

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου