Τα εναλλακτικά funds αναβαθμίζουν την Κύπρο

Στα οικογενειακά γραφεία και τη χρήση ενός εναλλακτικού επενδυτικού ταμείου αναφέρθηκε το μέλος του ΔΣ της KPMG, Αντώνης Ρούβας, στο πλαίσιο συζήτησης πάνελ στο Cyprus Funds Roadshow Series, το οποίο πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

Όπως είπε ο κ. Ρούβας τα εναλλακτικά επενδυτικά ταμεία για οικογενειακά γραφεία συμβάλλουν στην απλοποίηση οικονομικών διακανονισμών και την ενοποίηση του οικογενειακού πλούτου με τρόπο που να ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των μελών της οικογένειας.

Ορισμένα από τα οφέλη της επιλογής εναλλακτικών επενδυτικών ταμείων για ένα οικογενειακό γραφείο είναι η πιθανή απομόνωση περιουσιακών στοιχείων με τη χρήση δομής τύπου ομπρέλας, η ρύθμιση που προϋποθέτει διαδικασίες due diligence και η ευελιξία σε σχέση με τη διακυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμα: Α. Γρηγοριάδης: Η Κύπρος μπορεί να γίνει κόμβος για τα funds

Διαβάστε ακόμα: Fund industry: Τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ενόψει Brexit

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος όσον αφορά τα επενδυτικά κεφάλαια και την κυπριακή ναυτιλία έθεσε στο επίκεντρο της ομιλίας του ο Partner, Banking & Finance, της Chrysses Demetriades & Co. LLC, Δημοσθένης Μαυρέλλης.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανταγωνιστικότητα του καθεστώτος της Κύπρου για τα επενδυτικά κεφάλαια, στην αποδοτικότητα και τη σιγουριά του φορολογικού καθεστώτος, τους έμπειρους και καταρτισμένους επαγγελματίες που μπορούν να εργοδοτηθούν στη βιομηχανία, τη διαθεσιμότητα πεπειραμένων συμβούλων, καθώς και τις επιδόσεις στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ενίσχυση εμπιστοσύνης και ποιότητας
Αναφερόμενος στη διαχείριση των επενδυτικών ταμείων ο Senior Manager της Alter Domus (Cyprus), Γιώργος Καρατζιάς τόνισε ότι ορισμένα από τα πλεονεκτήματα της ρύθμισης της λειτουργιάς τους είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την Κύπρο από τους διαχειριστές εναλλακτικών επενδυτικών ταμείων και επενδυτές, αλλά και η αναβάθμιση της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της ποιότητας της βιομηχανίας των funds προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η διαχείριση funds είναι προς το παρόν μη ρυθμισμένη, κάτι που αναμένεται να αλλάξει στο εγγύς μέλλον, ενισχύοντας τα οφέλη του κυπριακού fund industry.

Καταπολέμηση ξεπλύματος
Από την πλευρά της η Compliance Manager της Alter Domus, Μαριάννα Κωστέα μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

Όπως εξήγησε, την τελευταία πενταετία, η Κύπρος έκανε τεράστια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την πολιτική για την καταπολέμηση του ξεπλύματος (anti-money laundering), σημειώνοντας ότι οι ανανεωμένες διαδικασίες που ακολουθούνται μετά το 2013 και τα πρότυπα συμμόρφωσης που έχουν υιοθετηθεί, είναι ευθυγραμμισμένα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τα οποία ακολουθούν όλοι οι ευρωπαϊκοί προορισμοί που παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Ο θεματοφύλακας
Παράλληλα ο Head Wealth Management Operations της Eurobank Cyprus, Κωνσταντίνος Ξάνθης αναφέρθηκε στα εναλλακτικά επενδυτικά ταμεία και τις υπηρεσίες θεματοφυλακής, ρόλος των οποίων είναι η ασφαλής διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, οι φορολογικές υπηρεσίες, η επίβλεψη της διαχείρισης της εταιρείας, η παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων, καθώς και η αντιστοίχηση συναλλαγών και ο διακανονισμός.

Υποχρέωση του θεματοφύλακα (depositary) είναι όπως ενεργούν προς το συμφέρον των μεριδιούχων, η ανεξαρτησία και η ασφάλεια, σημείωσε ο κ. Ξάνθης.

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά