Elizabeth O. Johnson: Αξιοσημείωτη βελτίωση του τομέα της υγείας στην Κύπρο

Αξιοσημείωτη βελτίωση έχει καταγράψει ο τομέας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Κύπρο, όπου το νέο εθνικό σύστημα ασφάλισης υγείας θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις παροχές υγείας. Αυτό επεσήμανε η δρ. Elizabeth O. Johnson, Vice Dean και καθηγήτρια ανατομίας στη Σχολή Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο του 2nd HealthCare Conference Gala Dinner που διοργανώνεται από την ΙΜΗ στις 27 Σεπτεμβρίου. 

Δρ Johnson από την εμπειρία σας ποια είναι τα πέντε κύρια θέματα που στην παρούσα φάση αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας; 
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι οποίες σχετίζονται με τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις, τις μεταβολές του πληθυσμού και τα ερευνητικά επιτεύγματα. Μεταξύ των πιο σημαντικών είναι ότι:
1. Τα δεδομένα απαιτούν εξατομικευμένη ιατρική
Η εξατομικευμένη ιατρική απαιτεί μεγάλα σύνολα δεδομένων που επιτρέπουν στους κλινικούς ιατρούς και τους όποιους ενδιαφερόμενους να λαμβάνουν αποφάσεις και να σχεδιάζουν την υγειονομική περίθαλψη. Αυτό απαιτεί στρατηγικές επενδύσεις σε τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα big data για τη διάγνωση.
2. Προστασία προσωπικών δεδομένων στα συστήματα υγείας
Η προστασία της ιδιωτικής ζωής των ασθενών απαιτεί πολιτικές διαχείρισης και αυστηρούς ελέγχους στα δεδομένα της υγείας.
3. Διαχείριση πληθυσμού
Απαιτείται διαχείριση της υγείας του πληθυσμού με καθορισμό στρατηγικών πρόληψης  σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων με στόχο τη βελτίωση της υγείας τους με χαμηλότερο κόστος.
4. Αντίσταση στα αντιβιοτικά
Επιβάλλεται ο καθορισμός μέσων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νέων φαρμάκων και της ελεγχόμενης χρήσης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα αντιβιοτικά παραμένουν αποτελεσματικά, εφαρμόζοντας αποτελεσματικές και στοχοθετημένες στρατηγικές πρόληψης και ελέγχου.
5. Γήρανση πληθυσμού
Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει και συρρικνώνεται, κάτι το οποίο απαιτεί μια στροφή σε περίθαλψη που εστιάζει σε αυτό αλλά και σε βιώσιμα συστήματα διαχείρισης χρόνιων παθήσεων. Το γεγονός της γήρανσης του πληθυσμού έχει σημαντικό αντίκτυπο στις δομές της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στους προϋπολογισμούς που έχουν τεθεί για την κάλυψη των αναγκών υγείας.

Ως επιστήμονας ακαδημαϊκού επιπέδου πως βλέπετε τις εξελίξεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Κύπρο; 
Στην Κύπρο, ο τομέας έχει σημειώσει αξιοσημείωτη βελτίωση. Παράλληλα οι δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρέμειναν συγκριτικά χαμηλές το 2016 και διαμορφώθηκαν στο 6,8% του ΑΕΠ σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που διαμορφώνεται στο 8,6%, η αύξηση ήταν σημαντική από το 4,7% που καταγράφηκε το 1995. Το νέο υπό διαμόρφωση εθνικό σύστημα ασφάλισης υγείας θα δώσει νέα ώθηση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Κύπρο, υποστηρίζοντας τη λειτουργική αυτονομία των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ παρέχει στρατηγικό σχεδιασμό για οικονομική βιωσιμότητα. Παράλληλα αποσκοπούν στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και την εφαρμογή συστήματος υγείας με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ)- ως μονό αγοραστή- είναι στοιχεία που αποτελούν σημαντικό βήμα για την αύξηση της προόδου και την ανακούφιση του σημερινού κατακερματισμού που υφίσταται στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Tο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου χορηγεί το 2nd Cyprus Healthcare Conference Gala στις 27 Σεπτέμβριου. Πώς τέτοιες διοργανώσεις συμβάλλουν στη βελτίωση και εκσυγχρονισμό του τομέα; 
Η Ιατρική Σχολή και η Σχολή Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, λειτουργούν ως σημαντικές πλατφόρμες για την πρόοδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Κύπρο.  Με τα προγράμματα σπουδών τους, εκπαιδεύουν τους φοιτητές τους στην ομαδική εργασία, τη διαπανεπιστημιακή συνεργασία, την επικοινωνία και τον επαγγελματισμό. 

Η σημασία αυτών των συνεδρίων έγκειται στο ότι χρησιμεύουν ως φόρουμ για ανταλλαγή ιδεών και δικτύωση ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες και παροχείς υπηρεσιών υγείας. Αυτό προωθεί τη συζήτηση διαφόρων πρωτοβουλιών και συνεισφέρει στον εντοπισμό βασικών συνεργασιών, οι οποίες θα θέσουν σε εφαρμογή αυτές τις πρωτοβουλίες σε ολόκληρο τον κλάδο της υγείας. 

Με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες, ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το μέλλον του κλάδου;
Ένα κρίσιμης σημασίας βήμα για την Κύπρο, είναι η καθιέρωση αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου για επίσημη παραπομπή περιστατικών μεταξύ πρωτοβάθμιας και εξειδικευμένης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αυτό συνεπάγεται την επένδυση στην προώθηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, η οποία είναι απαραίτητη για τον μετριασμό των προβλημάτων πρόσβασης στους ειδικούς, τη μείωση του φόρτου εργασίας των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και την αποφυγή της εισαγωγής στο νοσοκομείο για χρόνιες παθήσεις, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ηλικιωμένων. 
Εδώ αίρεται η ανάγκη να καθιερωθεί ένα καθολικό σύστημα ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων. Αυτό όχι μόνο θα διευκόλυνε το συντονισμό μεταξύ παρόχων, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά θα αποτελούσε επίσης βασικό βήμα εξέλιξης για την εξατομικευμένη ιατρική. 

Πάνω απ’ όλα, πρέπει να αναγνωρίσουμε τον ρόλο της ιατρικής ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως αυτή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία συμβάλει ως ένας από τους κύριους φορείς για τη βελτίωση της ποιότητας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Κύπρο. Παράλληλα παρέχει έναν από τους βασικούς πυλώνες για την ενίσχυση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την κατάρτιση ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας.

Who is Who
Η δρ Johnson είναι επιστήμονας και ακαδημαϊκός που ασχολείται κυρίως με την ανατομία. Στην πορεία της, έχει διατελέσει καθηγήτρια ανατομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην Ερευνητικός Συνεργάτης στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Η έρευνα της επικεντρώθηκε στη χημική νευροανατομία του άγχους και των διαταραχών που σχετίζονται με το στρες, με αποτέλεσμα τη συνεισφορά της σε πάνω από 280 επιστημονικές συμβολές στην επιστημονική βιβλιογραφία. Παράλληλα είναι στην εκτελεστική επιτροπή των βασικών ανατομικών εγχειριδίων, συμπεριλαμβανομένων του Grey’s Anatomy και έχει γράψει το δικό της εγχειρίδιο για τη νευροανατομία. Επιπρόσθετα η δρ. Johnson έχει υπηρετήσει σε διάφορες ηγετικές και διοικητικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας Ιωαννίνων. Ταυτόχρονα μεταξύ άλλων είναι εξωτερικός σύμβουλος της Ελληνικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμάκων. Η καθηγήτρια έχει αφιερώσει την καριέρα της στην ιατρική εκπαίδευση κι είναι πρωτοπόρος στη μεταρρύθμιση των προγραμμάτων ιατρικής περίθαλψης.

Πληροφορίες διοργάνωσης
Το 2nd HealthCare Conference Gala Dinner
Ημερομηνία: 27 Σεπτεμβρίου 2018
Τοποθεσία: Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λευκωσία
Οργανωτής: IMH
Χρυσός Χορηγός: European University Cyprus
Αργυροί Χορηγοί: Mediterranean Hospital of Cyprus, Remedica
Signature Sponsor: Chivas Regal
Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου
Χορηγοί Επικοινωνίας: GOLD, Health News, IN Business, REPORTER

Δειτε Επισης

Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»