Κ. Ξάνθης: Ευοίωνες οι προοπτικές για τα investment funds

Οι καλές προοπτικές του fund industry της Κύπρου, αντανακλώνται στα ενθαρρυντικά στοιχεία των τελευταίων ετών, όπως την αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων funds και του ενεργητικού τους, καθώς και από τον αριθμό των αιτήσεων που βρίσκονται προς έγκριση στην εποπτική αρχή, τόνισε ο Head Wealth Management Operations της Eurobank Cyprus, Κωνσταντίνος Ξάνθης.

Μιλώντας στο InBusinessNews για το επερχόμενο Cyprus Funds Roadshow Series, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου ανέφερε ότι το πλαίσιο εγκατάστασης και λειτουργείας Investment Funds και AIFM ((Alternative Investment Funds Managers) που προσφέρει η Κύπρος και καθώς και τα όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ως χώρα εγκατάστασης, δυνητικά, είναι ελκυστικά για επαγγελματίες και επενδυτές από όλες τις χώρες.

Ποια η σημασία του συνεδρίου και πώς αξιολογείτε την προσπάθεια της Κύπρου να γίνει investment funds jurisdiction; 
H Κύπρος έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα στην ενίσχυση του κανονιστικού της πλαισίου για την εγκατάσταση και λειτουργεία Investment Funds αλλά και Asset Management εταιρειών στην χώρα. Το πλαίσιο αυτό, σε συνδυασμό με τον ήδη πολύ καλά καταρτισμένο,  οργανωμένο και ανταγωνιστικό τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (Τραπεζικών, Νομικών, Λογιστών, Fund administrators και άλλων συναφών με τα funds υπηρεσιών) που διαθέτει, έχουν κάνει την Κύπρο εξαιρετικά ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Είναι ευκαιρία λοιπόν να παρουσιαστεί αυτό το περιβάλλον με τις δυνατότητες και λύσεις που προσφέρει, στο Λονδίνο. Σε ένα από τα πιο σημαντικά οικονομικά κέντρα της Ευρώπης και μάλιστα σε μια συγκυρία που οι επαγγελματίες επενδυτές που βρίσκονται εκεί, ίσως να εξετάζουν εναλλακτικά σχέδια για να αναπτύξουν ή και να σχεδιάζουν εκ νέου τις δραστηριότητες τους στην ΕΕ.   

Ποιες οι προοπτικές, το μέλλον και τα πλεονεκτήματα της Κύπρου σαν investment funds jurisdiction;  
Θεωρώ ότι οι προοπτικές των investment funds στην Κύπρο είναι ευοίωνες τόσο στο παρόν όσο και για το εγγύς μέλλον. Έχει γίνει εξαιρετικά προσεγμένη προετοιμασία για την ενίσχυση του θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου, και πλήρης εναρμόνισή του με το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο. Επίσης, εξακολουθεί να γίνεται πολύ καλή και συντονισμένη προώθηση των λύσεων και πλεονεκτημάτων της αγοράς. 

Οι καλές προοπτικές του fund industry της Κύπρου, αντανακλώνται και στα ενθαρρυντικά στοιχεία που έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρονιά, όπως την αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων funds και του ενεργητικού τους, καθώς και από τον αριθμό των αιτήσεων που βρίσκονται προς έγκριση στην εποπτική αρχή.   

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, θα αναφέρω ενδεικτικά ορισμένα βασικά:
-    Η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ και της ΕΖ
-    Σταθερό και ανταγωνιστικό Φορολογικό καθεστώς, τόσο για τα funds και τους asset managers όσο και για το εξειδεικευμένο στελεχιακό δυναμικό τους,
-    Επαγγελματικές υπηρεσίες,
-    Το κοινό δίκαιο βασισμένο στο Αγγλικό δίκαιο, 
-    Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον 
-    Ασφαλή και καλή ποιότητα ζωής

Γεωγραφικά ποιες χώρες/regions μας ενδιαφέρουν περισσότερο για προσέλκυση πελατών;
Το πλαίσιο εγκατάστασης και λειτουργείας Investment Funds και AIFM (Alternative Investment Funds Managers) που προσφέρει η Κύπρος και καθώς και τα όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ως χώρα εγκατάστασης, δυνητικά, είναι ελκυστικά για επαγγελματίες και επενδυτές από όλες τις χώρες και regions ( Ευρώπη, Ασία και Αμερική).  

Τι είδους funds ενδιαφέρουν την Κύπρο;
H Κύπρος έχει τις προϋποθέσεις και την υποδομή να προσελκύσει και να υποστηρίξει όλων των ειδών τα funds, UCITS και AIFs. Κατά την άποψή μου, οι προοπτικές είναι περισσότερο καλές για τα AIF που στοχεύουν καλά πληροφορημένους και επαγγελματίες επενδυτές. Ενώ τα UCITS, που απευθύνονται κυρίως σε ιδιώτες επενδυτές και έχουν πιο αυστηρό πλαίσιο λειτουργείας, έχουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας ανάπτυξης και ίσως χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα για να αναπτυχθούν στον ίδιο βαθμό με τα AIF. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι, ειδικά για τα UCITS υπάρχουν σημαντικά φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση στην Κύπρο, τόσο των Αsset Managers όσο και του προσωπικού τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.cyprusfundsroadshow.com

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή κατά της Δημοκρατίας για το κούρεμα
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Τέσσερα εμπόδια για νέους διευθυντές και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην υπέρβασή τους
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο με το άνοιγμα νέων γραφείων ο Όμιλος Isystems
H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας