Π. Χατζηιωάννου: Το Plan B, η μετακόμιση και η βουτιά στην πισίνα

Η Κύπρος από Plan B office της ναυτιλιακής εταιρείας Safe Bulkers του γνωστού εφοπλιστή Πόλυ Χατζηιωάννου, μετατράπηκε μέσα σε μία διετία σε μία δεύτερη έδρα. Μέσα σε δύο χρόνια η εταιρεία αύξησε τα υπό διαχείριση πλοία της μέσω Κύπρου από πέντε σε 37. Και μάλιστα υπό κυπριακή σημαία. 
 
Ο CEO της εταιρείας Πόλυς Χατζηιωάννου ανέλυσε στο Cyprus International Investors Summit γιατί η εταιρεία χρησιμοποιεί πλέον την Κύπρο για διαχείριση μεγάλου μέρους των επιχειρήσεων της αλλά και γιατί ο ίδιος και η οικογένειά του εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο νησί.
 
Παραδέχθηκε πως όλα ξεκίνησαν το 2015 λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα οπόταν και σχεδόν όλες οι εφοπλιστικές εταιρείες που έδρευαν στη χώρα έψαχναν για Plan B office σε περίπτωση που οι εξελίξεις ήταν αρνητικές. Σ’ αυτά τα πλαίσια, ενώ πολλοί άλλοι πλοιοκτήτες  επέλεγαν άλλους προορισμούς όπως το Μονακό, η Σιγκαπούρη και η Γενεύη, ο ίδιος επέλεξε την Κύπρο, κατά κύριο λόγο εξ’ αιτίας της γεωγραφικής της θέσης, και έτσι μεταφέρθηκαν στην Κύπρο τα πρώτα άτομα από το προσωπικό της εταιρείας. «Σε εκείνο το στάδιο δεν σχεδίαζα να εγκατασταθώ μόνιμα στο νησί», ανέφερε με ειλικρίνεια.
 
Η εξέλιξη ήταν ραγδαία για τις δραστηριότητες της Safe Bulkers στην Κύπρο: νέα γραφεία, αύξηση προσωπικού στη χώρα, συνεχείς επενδύσεις. «Μέσα σε μία τριετία, θεωρώ πως δείχνουμε τη δέσμευση μας στην Κύπρο», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Πόλυ Χατζηιωάννου. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα που εντοπίζει, ανέφερε το κανονιστικό περιβάλλον, την πολύ φιλική αντιμετώπιση αλλά και τις πολλές επιλογές που υπάρχουν από πλευράς επιλογής ανθρώπινου δυναμικού, παρόλο που παρατήρησε πως θα ήθελε να υπήρχε μεγαλύτερη εξειδίκευση σε σχέση με τον τομέα της μηχανικής. Ένα μήνυμα που ενδεχομένως θα πρέπει να λάβουν τα ανώτερα κυπριακά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
 
Η οικογενειακή πτυχή
Ο κ. Χατζηιωάννου δεν περιορίστηκε να μιλήσει μόνο για την επιχειρηματική του εμπειρία στην Κύπρο αλλά και για την προσωπική. Όντας πατέρας πέντε παιδιών, η απόφαση για μόνιμη εγκατάσταση στην Κύπρο δεν ήταν εύκολη.
 
Στην πορεία των διεργασιών για δημιουργία του κυπριακού γραφείου, ενημερώθηκε για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα σε όσους πληρούν τα κριτήρια του καθεστώτος non domicile. «Το σκέφτηκα και αποφάσισα πως η Κύπρος θα ήταν το τέλειο μέρος για εμένα και την οικογένειά μου, για να ζήσουμε. Θυμάμαι ότι λάβαμε την τελική απόφαση στις 4 Ιουλίου 2015», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Θέλοντας να εξηγήσει στους ξένους παρευρισκόμενους του συνεδρίου τη φιλική αντιμετώπιση που ο ίδιος έτυχε στο νησί, αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που αφορούσε τα παιδιά του. Όπως εξήγησε, όταν έψαχναν για σπίτι, τα παιδιά του, ρώτησαν εν αγνοία του, τον ιδιοκτήτη ενός ακινήτου που επισκέφθηκαν αν μπορούσαν να βουτήξουν στην πισίνα επειδή ήταν ζέστη, και αυτός τους το επέτρεψε αμέσως. «Αυτού του είδους ανθρώπους θα βρείτε στην Κύπρο», σχολίασε. Πρόσθεσε επίσης πως τα παιδιά του μέσα σε μερικούς μήνες κατάφεραν να κάνουν νέους φίλους. Μάλιστα, δύο εξ’ αυτών, που σήμερα σπουδάζουν στο εξωτερικό πάντα θέλουν να έρχονται Κύπρο την περίοδο των διακοπών τους για να δουν τους φίλους τους, πρόσθεσε. Αξίζει να σημειωθεί πως μέλη της οικογένειας του Πόλυ Χατζηιωάννου παρακολούθησαν την ομιλία του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.
 
Κλείνοντας την ομιλία του στο συνέδριο, που στόχο είχε τη προώθηση της Κύπρο ως προορισμού για regional headquartering, ο κ. Χατζηιώαννου τόνισε πως η Κύπρος δεν είναι κάποιου είδους παράδεισος μέσω του οποίου απλώς μπορείς να κάνεις επενδύσεις σε άλλες χώρες, αλλά ένας προορισμός μόνιμης εγκατάστασης.
 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett