Α. Πολεμίτης: Έτοιμες οι 2 νέες φοιτητικές εστίες στην Έγκωμη

Εντός του τρέχοντος μηνός ανοίγουν τις πύλες τους προκειμένου να φιλοξενήσουν τους πρώτους φοιτητές, οι δύο από τις τρεις νέες εστίες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μια επένδυση για την οποία θα δαπανηθούν συνολικά €60 εκατομμύρια. 
 
Οι εστίες “SIX” και “U” είναι συνολικής δυναμικότητας 706 δωματίων, ενώ η εστία “TRIANGLE”, που θα είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο του 2019, θα προσθέσει άλλα 153 δωμάτια και αριθμό bungalows στην οροφή. Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, o CEO του Πανεπιστημίου, Αντώνης Πολεμίτης, αναφέρεται στο όλο project των UNIC Residences και στους λόγους για τους οποίους το Πανεπιστήμιο προχώρησε σε αυτή την επένδυση. Εκφράζει, παράλληλα, την άποψη ότι η Κύπρος έχει τα συστατικά προκειμένου να καταστεί ένας σημαντικός εκπαιδευτικός προορισμός, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό διεθνών φοιτητών κάθε χρόνο, φτάνει να ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα σε εθνικό επίπεδο.  Προς αυτή εξάλλου την κατεύθυνση, σημειώνει ο κ. Πολεμίτης, είναι που κινείται ήδη το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
 
Για ποιους λόγους το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αποφάσισε να προχωρήσει σε μια τόσο μεγάλη επένδυση για την κατασκευή τριών μεγάλων φοιτητικών εστιών; 
Μια από τις προτεραιότητες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι η συνεχής αναβάθμιση της προσφοράς του, σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο, καθώς και σε εγκαταστάσεις,  εξοπλισμό και γενικότερα της πανεπιστημιούπολής του. Αυτό συνδυάζεται με τη διαχρονική μας προσήλωση στην περαιτέρω βελτίωση της φοιτητικής εμπειρίας, ακολουθώντας μια από τις κύριες τάσεις των πανεπιστημίων παγκοσμίως, που είναι η παροχή μιας ολοκληρωμένης και υψηλού επιπέδου φοιτητικής εμπειρίας. Έπειτα, τα επόμενα δέκα χρόνια παρουσιάζουν μια μοναδική ευκαιρία για να αναδειχθεί η Κύπρος σε ισχυρό περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης. Υπάρχει μια τεράστια έλλειψη θέσεων στα πανεπιστήμια παγκοσμίως, με την UNESCO να εκτιμά ότι θα χρειαστούν επιπλέον 100 εκατομμύρια πανεπιστημιακές θέσεις κατά την επόμενη δεκαετία. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά, το Πανεπιστήμιο μας παίρνει σημαντικές πρωτοβουλίες για ανάδειξη της Κύπρου σε εκπαιδευτικό προορισμό για προσέλκυση διεθνών φοιτητών, όπως με την ίδρυση της πρώτης Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο σε συνεργασία με το St George’s, University of London, στην οποία φοιτούν περισσότεροι από 600 φοιτητές από 63 χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Μέσω αυτής της συνεργασίας, εξυπηρετούμε ένα αυξανόμενο αριθμό φοιτητών, εξυπηρετώντας παράλληλα τα συνεχώς αυξανόμενα παγκόσμια ποσοστά για φοίτηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που ανέδειξε η UNESCO.
 
Να σημειώσω επίσης ότι το Πανεπιστήμιο μας αποτελεί το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο σε αριθμό φοιτητών στην Κύπρο, με πολλούς να προέρχονται από κάθε επαρχία της Κύπρου, καθώς και απ’ όλο τον κόσμο, με ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες στέγασης. Με γνώμονα τα πιο πάνω, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πρωτοπορεί στη μεγαλύτερη επένδυση σε πανεπιστημιακή υποδομή που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Κύπρο, τη δημιουργία των UNIC Residences. Για την ανέγερση των τριών κτηριακών συγκροτημάτων – “SIX”, “U” και “TRIANGLE” - θα δαπανηθούν συνολικά €60 εκατομμύρια. Κύπριοι και διεθνείς φοιτητές θα μπορούν να έχουν λοιπόν μια μοναδική εμπειρία στέγασης, με ολοκληρωμένες υπηρεσίες και προσιτή πολυτέλεια, στα UNIC Residences, αναπόσπαστο μέρος της δυναμικά αναπτυσσόμενης πανεπιστημιούπολης μας.
 

 
Με τη συγκεκριμένη επένδυση θεωρείτε ότι θα καλυφθούν στο 100% οι ανάγκες στέγασης των φοιτητών σας; Μέχρι πόσους φοιτητές μπορούν να φιλοξενήσουν;
Όπως ανέφερα προηγουμένως, τα UNIC Residences αποτελούνται από 3 πλήρως εξοπλισμένα και αρχιτεκτονικά πρωτοποριακά κτηριακά συγκροτήματα – το “SIX”, “U” και “TRIANGLE” – πλησίον των κεντρικών κτηρίων του Πανεπιστημίου και αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης και εξελισσόμενης πανεπιστημιούπολης μας. Καταλαμβάνουν έναν χώρο 40,000 τετραγωνικών μέτρων και θα έχουν τη δυνατότητα να στεγάσουν μέχρι 864 φοιτητές, κυρίως σε μονόκλινα αλλά και σε δίκλινα δωμάτια. Με αυτή την επένδυση, είναι εξασφαλισμένη η διαμονή για πρωτοετείς φοιτητές οι οποίοι θα προκρατήσουν το δωμάτιο τους μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2018. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερα στη σχετική ιστοσελίδα: unic.ac.cy/residences. Θεωρούμε πως είναι σημαντικό να υπάρχουν διαφορετικές επιλογές στέγασης για διαφορετικά γούστα και ανάγκες. Σε αυτές προστίθενται τώρα τα UNIC Residences, μια ξεχωριστή επιλογή για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η οποία προσφέρει μια πλειάδα επιλογών διαμονής και ψυχαγωγίας.

 

 
Τι διαφορετικό προσφέρουν τα UNIC Residences από άλλες εστίες που λειτουργούν στην Κύπρο;
Τα UNIC Residences αποτελούν τη μεγαλύτερη φοιτητική εστία στην Κύπρο και μια από τις πιο λειτουργικές και ολοκληρωμένες εστίες στην Ευρώπη. Οι νέες εστίες μας, πέρα από το ότι είναι μια καλαίσθητη και προσιτή επιλογή στέγασης, προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες ψυχαγωγίας, από τις πιο ελκυστικές σε ολόκληρο το νησί, αφού περιλαμβάνουν έξι εστιατόρια και καφετέριες, υπαίθρια πισίνα, τρία γυμναστήρια, χώρους μελέτης και αναψυχής, και το UNIC Clubhouse, επαναπροσδιορίζοντας έτσι τη φοιτητική εμπειρία. Συγκεκριμένα, η φοιτητική εστία “SIX” είναι ένα κτήριο ορόσημο για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή. Αποτελείται από έξι διακριτούς πύργους, εξού και η ονομασία, με 307 πολυτελείς φοιτητικές κατοικίες που εκτείνονται σε δώδεκα ορόφους. Εδώ φιλοξενείται και το εντυπωσιακό, γυάλινο UNIC Clubhouse, στον 12ο όροφο, το οποίο προσφέρει καταπληκτική θέα και είναι ιδανικό μέρος χαλάρωσης και δικτύωσης για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Το αρχιτεκτονικά πρωτοποριακό “U” διαθέτει 399 δωμάτια με ιδιωτικό μπαλκόνι σε επτά ορόφους, καθώς και τέσσερεις καφετέριες και εστιατόρια για όλα τα γούστα. Το “TRIANGLE”, που θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο του 2019, θα συμπληρώσει το μεγαλεπήβολο έργο των φοιτητικών εστιών με επιπλέον 153 σύγχρονα και ευρύχωρα δωμάτια. Τα καλαίσθητα bungalows στον 9ο όροφο του “TRIANGLE” αποτελούν την κορυφαία επιλογή στη φοιτητική στέγαση, με πολυτελείς ανέσεις και εκπληκτική θέα στην πολυσύχναστη περιοχή της Μακεδονίτισσας. Συμπερασματικά, οι νέες μας εστίες είναι ακόμα ένα δείγμα της δέσμευσης του Πανεπιστημίου για αναβάθμιση των υπηρεσιών υποστήριξης και διευκόλυνσης των φοιτητών, στα πρότυπα σύγχρονων πανεπιστημιουπόλεων του εξωτερικού.


Θα είναι προσιτές οι τιμές, με δεδομένο το γεγονός ότι παραλληλίστηκαν με τετράστερο ξενοδοχείο;
Πολύ σωστά αναφέρατε ότι η ποιότητα των νέων φοιτητικών εστιών μπορούν να συγκριθούν με αυτήν ενός τετράστερου ξενοδοχείου. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε μια προσιτή διαμονή στους φοιτητές μας, νεοεισερχόμενους και υφιστάμενους, η οποία όμως θα παρέχει τις ανέσεις και τις υπηρεσίες ενός πολυτελούς ξενοδοχείου. Για παράδειγμα, οι τιμές στο “SIX” ξεκινούν από €120 την εβδομάδα και μεταβάλλονται ανάλογα με τον όροφο, το τι περιλαμβάνει το δωμάτιο και το μέγεθος του δωματίου. Στο “U” οι τιμές αρχίζουν από €115 την εβδομάδα και επίσης μεταβάλλονται με τον ίδιο τρόπο. Για το “TRIANGLE”, το οποίο θα είναι διαθέσιμο από το Φθινόπωρο του 2019, οι τιμές θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Να σημειώσω ότι οι πιο πάνω τιμές αφορούν ένα ολοκληρωμένο πακέτο διαμονής το οποίο περιλαμβάνει: ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ίντερνετ, καλωδιακή τηλεόραση, κοινόχρηστα, δημοτικούς φόρους, γυμναστήριο εξπρές (“SIX” και “U”), και αποκλειστική πρόσβαση στο UNIC Clubhouse, που διαθέτει εστιατόριο, μπαρ και πισίνα.
 
Πώς προχωρά η ανέγερση των νέων εστιών; Η τρίτη εστία πότε θα λειτουργήσει;

Η ανέγερση των εντυπωσιακών εστιών μας προχωρά με βάσει τον αρχικό σχεδιασμό, με τα δυο κτηριακά συγκροτήματα να παραδίδονται πολύ σύντομα. Συγκεκριμένα, το “SIX” και το “U” θα είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν τους πρώτους φοιτητές αυτό τον μήνα, ενώ θα ακολουθήσει και η λειτουργία του “TRIANGLE” τον Σεπτέμβριο του 2019, ακριβώς βάσει του χρονοδιαγράμματός μας. Γενικότερα, να επισημάνω ότι τα UNIC Residences είναι έργο-πρόκληση, το οποίο απασχολεί συνολικά 500 άτομα, όλων των ειδικοτήτων, και του οποίου η κατασκευή προχωρά σε χρόνο ρεκόρ για τα κυπριακά δεδομένα. Ευχαριστούμε όλους τους συνεργάτες και συντελεστές του μεγαλόπνοου αυτού έργου, τα συνεργαζόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (Ελληνική Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου), τους Δήμους Αγίου Δομετίου και Έγκωμης, και τα εργοληπτικά γραφεία που μετέχουν σε αυτή την προσπάθεια.

 
Πόσο κοντά είστε στη δημιουργία μιας πανεπιστημιούπολης στα πρότυπα του εξωτερικού;
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, το Πανεπιστήμιο μας έχει επενδύσει πάνω από €100 εκατομμύρια σε υποδομές και εγκαταστάσεις για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πανεπιστημιούπολης. Ολόκληρη η περιοχή αναπτύσσεται και προσανατολίζεται έχοντας στόχο τον εμπλουτισμό της φοιτητικής ζωής. Πλέον, εμείς μιλάμε για το “UNIC CITY”, μια ραγδαία αναπτυσσόμενη πανεπιστημιούπολη της Κύπρου, που αποτελείται από 20 ειδικά οικοδομημένα ή ανακαινισμένα κτήρια στην πολυσύχναστη περιοχή της Έγκωμης, και φιλοξενεί περισσότερα από 70 εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, υπεραγορές, πολυκαταστήματα και το Mall of Engomi, όλα σε κοντινή απόσταση. Τα UNIC Residences είναι το πιο πρόσφατο μεγαλεπήβολο έργο μιας σειράς έργων, τα οποία συμβαδίζουν με την φιλοσοφία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για συνεχή αναβάθμιση. Στόχος μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του “UNIC CITY”, με επιπλέον επενδύσεις οι οποίες θα εμπλουτίσουν τη φοιτητική ζωή προσθέτοντας στη μοναδική μαθησιακή και κοινωνική εμπειρία, που προσφέρει το Πανεπιστήμιο μας, συμβατή με τις πανεπιστημιουπόλεις διεθνώς.
 
Ποια τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως προορισμός για σπουδές και ποιες ενέργειες χρειάζονται για να καταστεί διεθνές κέντρο εκπαίδευσης;
Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο όσον αφορά τον μετασχηματισμό της Κύπρου σε  διεθνές κέντρο εκπαίδευσης. Με τα συγκριτικά εξαιρετικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα, δηλαδή, η διαδεδομένη χρήση της αγγλικής γλώσσας, το ότι είναι ένας ασφαλής προορισμός, η μοναδική φυσική της ομορφιά και ο υψηλός βαθμός διεθνοποίησης, υπάρχουν τα συστατικά για να καταστεί η Κύπρος ένας σημαντικός εκπαιδευτικός προορισμός. Ήδη, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η συνεισφορά των Κυπριακών πανεπιστημίων στην οικονομία της χώρας είναι αξιοσημείωτη. Μελέτες έγκυρων διεθνών οίκων καταδεικνύουν πως η συνεισφορά της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην οικονομία ανήλθε σε 864 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης αναμένεται πως ως το 2023 τα πανεπιστήμια θα συνεισφέρουν 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, δηλαδή το 6% του ΑΕΠ της Κυπριακής οικονομίας. Όμως, η αναβάθμιση του κυπριακού πανεπιστημιακού «προϊόντος» μέσα στο ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον επιβάλλεται, δεδομένου ότι η παγκόσμια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι πολύ ανταγωνιστική. Ενδεικτικά, τουλάχιστον 55 χώρες προωθούν διαδικασίες ούτως ώστε να καταστούν διεθνή κέντρα εκπαίδευσης. Για να επιτευχθεί ο δεδηλωμένος στόχος, λοιπόν, θα πρέπει να εργαστούμε ακόμα πιο σκληρά και αφοσιωμένα, προκειμένου να συναγωνιστούμε τους συνήθεις προορισμούς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, κ.ά. Χρειάζεται μια συστηματική προσέγγιση ώστε να αποτελέσει η Κύπρος πόλο έλξης διεθνών φοιτητών. Αυτό περιλαμβάνει τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των πανεπιστημίων της χώρας, όπου τα πανεπιστήμια καλούνται να αναπτύξουν διαφοροποιημένη εμπειρογνωμοσύνη σε συγκεκριμένο τομέα και να παρέχουν συγχρόνως μια αξέχαστη φοιτητική εμπειρία. Σημαντικό είναι και η ανάπτυξη της ταυτότητάς της Κύπρου ως προορισμό σπουδών, και αυτό γιατί η έρευνα αγοράς δείχνει ότι πολλοί φοιτητές επιλέγουν πρώτα τη χώρα στην οποία επιθυμούν να σπουδάσουν και στη συνέχεια επιλέγουν το πανεπιστήμιο. Προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας εθνικός φορέας για το συντονισμό της προώθησης της Κύπρου ως προορισμό σπουδών, με βάση το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία έχει διαμορφώσει σχετική Εθνική Στρατηγική. Αν προχωρήσουμε με αυτά τα βήματα, είμαι βέβαιος ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση μπορεί να διαδραματίσει ένα όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή στρατηγική του τόπου. Αδιαμφισβήτητα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διαδραματίζει καίριο ρόλο στην όλη προσπάθεια, καθώς είμαστε, από πολλές απόψεις, το πλέον διεθνοποιημένο πανεπιστήμιο στην Κύπρο, με περισσότερους από 11,500 φοιτητές από περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου, και με παρουσία σε δεκάδες πόλεις του εξωτερικού συμπεριλαμβανομένων της Νέας Υόρκης, του Σικάγο, του Λονδίνου, του Τελ Αβίβ και της Αθήνας.

 

 

 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett