Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Τα πλεονεκτήματα της Κύπρου για εργοδότες

Στα οφέλη για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους στην Κύπρο, καθώς και στην προσωπική φορολογία και τα φορολογικά κίνητρα για τη μετεγκατάσταση ομογενών και ατόμων υψηλής θέσης, έγινε αναφορά στο πλαίσιο του δεύτερου discussion panel, κατά το 3ο Cyprus International Investors Summit, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό.  
 
Ο Κώστας Μαρκίδης, Διοικητικός Σύμβουλος της KPMG στην Κύπρο, ο οποίος εξειδικεύεται σε θέματα Διεθνούς Φορολογίας, μίλησε για τους κανόνες φορολόγησης κατοικίας στην Κύπρο. Τόνισε πως με βάση τους κανονισμούς, ένα άτομο μπορεί να θεωρηθεί κάτοικος Κύπρου, εάν: α) δεν ξοδεύει περισσότερες από 183 ημέρες σε οποιαδήποτε άλλη χώρα δικαιοδοσίας κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους.
β) δεν θεωρείται φορολογικός κάτοικος οποιασδήποτε άλλης χώρας κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους, και
γ) συσσωρευτικά πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: Το άτομο ξοδεύει τουλάχιστον 60 ημέρες στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους, ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κύπρο ως αυτοαπασχολούμενος, απασχολείται σε εταιρεία της Κύπρου ή κατέχει γραφείο σε εταιρεία της Κύπρου κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους και διατηρεί μόνιμη κατοικία στην Κύπρο (με την κατοχή ή τη μίσθωση).
 
Ο κ. Μαρκίδης αναφέρθηκε, ακόμα, στις παραχωρήσεις που έχουν στη διάθεσή τους πιθανοί επαναπατρισθέντες επενδυτές. "Τα άτομα που ήταν κάτοικοι εκτός Κύπρου και αρχίζουν να εργάζονται στην Κύπρο, μπορεί να δικαιούνται ορισμένες απαλλαγές", ανέφερε.
 
Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Αντωνίου, Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ αναφέρθηκε στο εργατικό δίκαιο, την απασχόληση και στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, ο Αντωνίου εξήγησε το κόστος εργασίας στην Κύπρο για διαφορετικές θέσεις, διευκρινίζοντας πως το γενικό σύστημα καθορισμού των μισθών βασίζεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών και «δεν υπάρχει υποχρέωση να χορηγούνται αυξήσεις των αποδοχών, εκτός εάν συμφωνηθεί διαφορετικά». Επιπλέον, αναφέρθηκε στο έμμεσο κόστος εργασίας (7,8%), στο Ταμείο απολύσεων (1,2%), στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (2%) και στο Ταμείο Ανθρώπινου Δυναμικού (0,5%). Ο Αντωνίου  σημείωσε επίσης ότι οι επερχόμενες αυξήσεις το 2019 θα αυξήσουν κατά 0.5% τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και θα αρχίσουν οι εισφορές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Μάρτιος 2019) στις οποίες ο εργοδότης θα συνεισφέρει 1,85% στους ακαθάριστους μισθούς (Μάρτιος 2020 - 2,9%) .
 
Την ίδια ώρα, ο Διευθυντής της PwC, Μιχάλης Σταυρίδης, δήλωσε ότι «η Κύπρος είναι μια εδραιωμένη και φιλική προς τον εργοδότη χώρα»
 
Η Μαρία Διαμαντή, Associate της  L Papaphilippou & Co LLC εστίασε στο Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να το αξιοποιήσει.
 
Πέραν από τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρονται στους επενδυτές, διαπιστώθηκε ότι η Κύπρος προσφέρει επίσης έναν εξαιρετικά ελκυστικό τρόπο ζωής, όπως η ασφάλεια για όλη την οικογένεια, τα εξαιρετικά δημόσια και ιδιωτικά διεθνή σχολεία, το υψηλό βιοτικό επίπεδο και η υγειονομική περίθαλψη, ο πολιτισμός και ο υπέροχος καιρός. Τονίστηκε, επίσης, ότι η Κύπρος κατέλαβε την 5η θέση παγκοσμίως και την 1η θέση μεταξύ των μικρότερων χωρών στην κατηγορία των ασφαλέστερων χωρών του κόσμου.

Δειτε Επισης

Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου
Η Freedom24 Super Grand Χορηγός για τον πρώτο Ολυμπιονίκη της Κύπρου Παύλο Κοντίδη