Κώστας Αργυρίδης: Ιδανική επιλογή για διεθνείς επενδυτές η Κύπρος

Το μήνυμα ότι η Κύπρος πληροί όλες τις προδιαγραφές για να εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα επιχειρηματικά κέντρα της περιοχής, στέλνει μέσα από συνέντευξη του στο InBusinessNews, o Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής της cdbbank, Κώστας Αργυρίδης. Ο κ. Αργυρίδης, ο οποίος θα είναι ομιλητής στο 3ο Cyprus International Investors Summit που θα διεξαχθεί στη Λεμεσό στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2018, τονίζει ότι η χώρα μας αποτελεί ελκυστική επιλογή για επιχειρήσεις.  Εκφράζει τη θέση ότι η καθιέρωση της Κύπρου ως regional headquartering center θα συμβάλει στην ενδυνάμωση των σχέσεων με τη διεθνή κοινότητα και θα ωφελήσει άμεσα την κυπριακή οικονομία. Σημειώνει, παράλληλα, την ανοδική τάση από νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, να επιλέγουν ως βάση τους στην Κύπρο.
 
Ποια η σημασία του 3ου Cyprus International Investors Summit για την Κύπρο;
Η επιχειρηματική εξωστρέφεια αποτελεί καταλύτη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Κύπρο και την ανάδειξη της χώρας μας σε διεθνές κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Μέσα από τη διοργάνωση εξειδικευμένων συνεδρίων με διεθνή χαρακτήρα και ειδικότερα όσων έχουν καταστεί θεσμός, όπως το Cyprus International Investors Summit, δημιουργούνται οι προοπτικές για την προσέλκυση διεθνώς εδραιωμένων οργανισμών. Το κεντρικό θέμα του φετινού συνεδρίου, το “Regional Headquartering”, είναι ουσιώδους σημασίας καθώς θέτει στο επίκεντρο την αξιοποίηση της Κύπρου ως βάση δραστηριοποίησης ξένων εταιρειών, όπως ήδη συμβαίνει για παράδειγμα με κάποιους διεθνείς ναυτιλιακούς ομίλους. Αναγνωρίζοντας τα οφέλη που απορρέουν από τη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που η cdbbank συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά ως κύριος χορηγός του 3ου Cyprus International Investors Summit, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο έμπρακτα στην αποτελεσματικότερη προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας. Παράλληλα, τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να αποτελέσουν πλατφόρμα διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων και εποικοδομητικής δικτύωσης, εργαλεία ιδιαίτερα σημαντικά για όλο το επιχειρηματικό φάσμα της κυπριακής αγοράς.
 
Διαβάστε ακόμα: Ο Ανδρέας Μουσκάλλης καταθέτει στην Ερευνητική
 
Πόσο εφικτός είναι ο στόχος της Κύπρου να καταστεί regional/international headquartering centre; Ποιες είναι οι προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτή την κατεύθυνση;
Η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει ιδανική επιλογή για τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων της οικονομίας αφού πληροί όλες τις προδιαγραφές για να εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα επιχειρηματικά κέντρα της περιοχής. Ειδικότερα, τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα όπως το ευνοϊκό νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, η συνομολόγηση διακρατικών συμφωνιών για την αποφυγή διπλής φορολογίας, το υψηλό επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, το εύρος των επαγγελματικών υπηρεσιών, οι σύγχρονες υποδομές και η στρατηγική γεωγραφική της θέση καθώς αποτελεί γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή, την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή για τις επιχειρήσεις ώστε να την αξιοποιήσουν ως την κύρια βάση δραστηριοποίησής τους. Είναι γεγονός πως γίνονται συστηματικές προσπάθειες από φορείς τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, οι οποίες λειτουργούν ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση. Παράδειγμα αποτελεί το επικείμενο συνέδριο του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA). Εντούτοις, πιστεύω πως για να αποδώσουν καρπούς οι όποιες προσπάθειες, θα πρέπει να στηρίζονται πάνω στη βάση της συλλογικότητας και της συνεχούς συνεννόησης μεταξύ των αρμόδιων φορέων, κυβερνητικών και μη, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Δεδομένου του ότι ένας υγιής τραπεζικός τομέας αποτελεί κίνητρο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και συμβάλλει κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθούνται οι δέουσες  ενέργειες και πρακτικές για την περαιτέρω σταθεροποίησή του. Η έμπρακτη, από τις τράπεζες, στήριξη πρωτοβουλιών που αφορούν στην προώθηση της Κύπρου ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Παράλληλα, ο εκσυγχρονισμός των κρατικών διαδικασιών, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η απαλλαγή από τη γραφειοκρατία, αναμφίβολα θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός φιλικότερου επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, καθιστώντας την Κύπρο την πρώτη επιλογή των επενδυτών ως κέντρο παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.
 
Διαβάστε ακόμα: €0,5 εκατ. για διαχωρισμό οικοπέδων στη Λεμεσό

Ποιες οι προοπτικές, το μέλλον και τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως regional headquartering centre;

Η Κύπρος διαθέτει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα τα οποία καθιστούν ευοίωνες τις προοπτικές για το συγκεκριμένο τομέα. Οι ενέργειες που γίνονται για αποκατάσταση του ονόματος της χώρας στις ξένες αγορές, η εφαρμογή ενός πιο αυστηρού νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου καθώς και η εναρμόνισή της σε θέματα συμμόρφωσης και άλλων διεθνών πρακτικών που προκύπτουν λόγω του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης αλλά και της συνεχούς ανάπτυξης της τεχνολογίας, αναγνωρίζονται από διεθνείς οργανισμούς και έχουν βελτιώσει τη θέση της Κύπρου όσον αφορά θέματα διαφάνειας. Η καθιέρωση της Κύπρου ως regional headquartering center θα συμβάλει στην ενδυνάμωση των σχέσεων με τη διεθνή κοινότητα και θα ωφελήσει άμεσα την κυπριακή οικονομία. Μεταξύ άλλων θα επιτευχθεί μείωση του ποσοστού ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ θα υπάρξουν σημαντικές θετικές επιδράσεις στα δημόσια οικονομικά. Νευραλγικοί τομείς όπως ο χρηματοοικονομικός, ο οικοδομικός καθώς και ο κλάδος παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών αναμένεται επίσης να επηρεαστούν θετικά.
 
Σε ποιες χώρες εστιάζει η Κύπρος και για ποιους λόγους;
Θα έλεγα πως παρατηρείται έντονη κινητικότητα σε διάφορες αγορές του εξωτερικού που συνδέονται κατά κανόνα με ένα ευρύ φάσμα τομέων της κυπριακής οικονομίας. Ενδεικτικά, αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στους κλάδους των ακινήτων και των επενδυτικών ταμείων φαίνεται πως υπάρχει από χώρες της Μέσης Ανατολής, την Ασία αλλά και την Ευρώπη. Παράλληλα, παρατηρείται ανοδική τάση από νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας και επιλέγουν ως βάση τους την Κύπρο. Στους τομείς της ενέργειας, της ναυτιλίας αλλά και του τουρισμού, πέραν των παραδοσιακών αγορών, γίνονται ανοίγματα σε χώρες της Ασίας και της Ευρώπης. Επιπρόσθετα, η Κύπρος ενδέχεται να ευνοηθεί ιδιαίτερα από την  αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν αξιοποιήσει επαρκώς τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και τα κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο χωρών, όπως η νομοθεσία και η ευρεία χρήση της αγγλικής γλώσσας. Για το λόγο αυτό, ως Τράπεζα με κατ’ εξοχήν επιχειρηματικό προσανατολισμό, επικεντρωνόμαστε στην αναβάθμιση και τη διεύρυνση, μεταξύ άλλων, της υπηρεσίας Διεθνούς Επιχειρηματικής Τραπεζικής και Wealth Management προκειμένου να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Έμφαση δίνεται επίσης και στον Τομέα της Επενδυτικής Τραπεζικής, μέσω της θυγατρικής μας cdbGlobalCapital.  Εξάλλου, το ευέλικτο σχήμα της cdbbank, την καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή για τους διεθνείς επενδυτές, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας.
 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.cyprusinvestorssummit.com

Δειτε Επισης

Έμφυλος προϋπολογισμός, ένα νέο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης
Το Needle 2024 συνεχίζει με την σειρά παράλληλων δράσεων: Needle & Thread Talks
Νέα παγκύπρια αιμοδοσία από τη CNP CYPRIALIFE
ΜΙΕΕΚ: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας
Πώς οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν το κόστος του στόλου τους αυξάνοντας την ασφάλεια στους δρόμους
Ολοκληρώθηκε το Κλειστό Πρωτάθλημα Σκακιού στην Κύπρο
CIM Summit 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών
Davood Shamsi: Με εμπειρία σε Apple και JP Morgan στο 3ο Digital Cyprus Conference
ΟΕΒ, Τράπεζα Κύπρου και Deloitte στο Λονδίνο-Παρουσίαση επαγγελματικών ευκαιριών για επαναπατρισμό Κύπριων
Το κοινό «αγκάλιασε» την εκστρατεία του Bean Bar απέναντι στον καρκίνο του μαστού