ΓεΣΥ: Οι οικονομικές αξιώσεις των ιατρών και τα δεδομένα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) αναφορικά με το θέμα των αποζημιώσεων των ιατρών σε περιβάλλον ΓεΣΥ.

Εφτά και πλέον μήνες μετά την έναρξη των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών για το θέμα, ο ΠΙΣ έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στον ΟΑΥ τις δικές του προτάσεις, καθιστώντας για άλλη μια φορά ξεκάθαρες τις μεταξύ τους διαφορετικές προσεγγίσεις.  Όπως διαφαίνεται, οι οικονομικές  απαιτήσεις του ΠΙΣ είναι κατά πολύ υψηλότερες, σε σύγκριση με τις αμοιβές που ο ΟΑΥ μπορεί, βάσει του προϋπολογισμού του ΓεΣΥ, να διαθέσει.  Το επίσημο όργανο των ιατρών φαίνεται να προβάλλει υψηλές οικονομικές αξιώσεις στο κομμάτι του ετήσιου μέσου όρου αποζημίωσης παιδιάτρων και προσωπικών ιατρών για ενήλικες.

Ειδικότερα, ο ΠΙΣ μεταξύ άλλων, ζητά όπως:

1. Η κατά κεφαλήν αμοιβή των προσωπικών ιατρών για παιδιά  αυξηθεί από €80 σε  €150.  Αυτό θα οδηγήσει σε μέσο ετήσιο εισόδημα ανά δικαιούχο στα €185 και κατ’ επέκταση μέσο ετήσιο εισόδημα τα €160.000 για 875 δικαιούχους από τις €100.000 που είχαν προταθεί από τον ΟΑΥ (αύξηση της τάξης του 61%).
2. Η κατά κεφαλήν αμοιβή των προσωπικών ιατρών για ενήλικες αυξηθεί από €60 σε €120. Αυτό θα οδηγήσει σε μέσο ετήσιο εισόδημα ανά δικαιούχο στα €146 και κατ’ επέκταση μέσο ετήσιο εισόδημα τα €190,000 για 1300 δικαιούχους από τις €112.000 που είχαν προταθεί από τον Οργανισμό (αύξηση της τάξης του 70%).
3. Η αμοιβή των ειδικών ιατρών καθοριστεί στα επίπεδα των ασφαλιστικών εταιρειών.

Αφού μελέτησε τις προτάσεις του ΟΑΥ, ο ΠΙΣ εκφράζει την εκτίμηση ότι με βάση τον μέσο όρο ασθενών που αναμένεται να εγγραφούν σε συμβεβλημένους με το ΓεΣΥ παιδιάτρους (δηλαδή 850 ασθενείς) ένας παιδίατρος δύναται να λαμβάνει καθαρά εισοδήματα της τάξης των €2.000 με €2.200 ευρώ μηνιαίως. Επικαλούμενος συγκεκριμένο χρηματοικονομικό μοντέλο υπολογισμού, ο ΠΙΣ εκτιμά ότι με τα ποσά που δίνει ο ΟΑΥ, οι παιδίατροι που θα συμβληθούν στο ΓεΣΥ, θα έχουν ως καθαρό μηνιαίο εισόδημα μόνο €2.000 με €2.200  από τις €100.00 ετήσιο εισόδημα που θα λαμβάνουν. Αριθμοί, οι οποίοι εγείρουν ερωτήματα για τον τρόπο υπολογισμού τους από τους ιατρούς.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι προαναφερόμενα ετήσια ποσά που προσφέρει ως αποζημίωση ο ΟΑΥ σε προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες και παιδιάτρους αφορούν τον μέσο όρο αμοιβών για ένα συγκεκριμένο μέσο όρο ασθενών. Δηλαδή, €100.000 θα πάρει σε ένα χρόνο ένας παιδίατρος, ο οποίος στον κατάλογο του θα έχει εγγεγραμμένα 875 παιδιά. Αντίστοιχα, με €110.000 ευρώ θα αμείβεται σε ετήσια βάση ένας προσωπικός ιατρός, ο οποίος θα έχει εγγεγραμμένους στον κατάλογο του 1300 ασθενείς. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κάθε γενικός ιατρός έχει τη δυνατότητα να εγγράψει στον κατάλογο του μέχρι και 2.500 ασθενείς. Είναι, συνεπώς, κατανοητό, ότι οι ιατροί με περισσότερους ασθενείς θα εισπράττουν περισσότερα από τα χρήματα που παρουσιάζονται στον μέσο όρο. Για παράδειγμα, αν ένας ιατρός έχει 1200 παιδιά στον κατάλογο του, τότε σε ετήσια βάση θα αποζημιώνεται με περισσότερα από €150.000.

Σε εξέλιξη ο διάλογος
Πάντως η κατάληξη των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών θα φανεί στο μέλλον, καθώς ο διάλογος βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ενώ προτάσεις και ιδέες βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι του διαλόγου. Βεβαίως, ο ΟΑΥ έχει εξ’ αρχής διασαφηνίσει ότι λόγω του αυστηρού και συγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΓεΣυ, είναι αδύνατο να προσφερθούν μεγαλύτερα από τα προτεινόμενα ποσά, ως αποζημιώσεις στους επαγγελματίες υγείας.  

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των θέσεων του ΠΙΣ, αρκετοί ιατροί βρίσκουν θετική την πρόταση του ΟΑΥ και σκέφτονται να συμβληθούν εξ αρχής με το προωθούμενο Γενικό Σχέδιο Υγείας. Στις βασικές τους σκέψεις βρίσκεται και το ενδεχόμενο να χάσουν ασθενείς από το υφιστάμενο πελατολόγιο τους, αν καθυστερήσουν να εισέλθουν στο νέο σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι εφόσον ένας ασθενής εγγραφεί στον κατάλογο ενός ιατρού, θα μπορεί να επανεγγραφεί αλλού αφού περάσουν έξι μήνες. 

Υπό αυτά λοιπόν τα δεδομένα, δεν υπάρχει χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά δύο απόψεις, οι οποίες είτε να συναντηθούν με κάποιο τρόπο στο πλαίσιο του διαλόγου,  είτε ο ΟΑΥ θα προχωρήσει στο ΓεΣΥ χωρίς συμφωνία με τον ΠΙΣ και ο κάθε ιατρός θα λάβει σε προσωπικό επίπεδο τις αποφάσεις του.

Δειτε Επισης

Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Το ευρωπαϊκό έργο Waste Wisely Cyprus on Tour