Μ. Σκανδάλης: Τρεις άξονες για αύξηση της ανταγωνιστικότητας

Συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου, η οποία, σύμφωνα με το World Economic Forum, αποτελεί κύριο παράγοντα της ανάπτυξης και της ανθεκτικότητας της οικονομίας, καταθέτει ο ΣΕΛΚ.

Μιλώντας στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΛΚ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Μάριος Σκανδάλης τόνισε ότι έμφαση θα πρέπει να δοθεί στους τομείς της φορολογικής μεταρρύθμισης, του εμπλουτισμού των υπηρεσιών που προσφέρει η Κύπρος, όπως επίσης στην καινοτομία και την τεχνολογία. 

Φορολογικό καθεστώς
Άποψη του ΣΕΛΚ είναι ότι το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς έχει εξυπηρετήσει τη χώρα πολύ ικανοποιητικά από το 2002 που τέθηκε σε ισχύ. Όπως είπε, ωστόσο, ο κ. Σκανδάλης, «έφτασε όμως το πλήρωμα το χρόνου για να μελετηθεί η αναθεώρησή του, έχοντας υπόψη τις σημερινές διεθνείς επιταγές αλλά και τις επερχόμενες τάσεις», προσθέτοντας ότι ο Σύνδεσμος παραμένει στη διάθεση όλων των αρμόδιων φορέων για κατ’ αρχήν έναρξη ενός διαλόγου που θα πρέπει όμως να μην είναι ατέρμονος. 

Εμπλουτισμός υπηρεσιών
Αναφερόμενος στον εμπλουτισμό των υπηρεσιών που προσφέρει η Κύπρος, ο πρόεδρος του ΣΕΛΚ επεσήμανε ότι το σημερινό μενού υπηρεσιών φαίνεται ότι βρίσκεται στα όρια του, αφού οι διεθνείς εξελίξεις προστάζουν για διαφοροποίηση του. 

«Η Κύπρος έχει αναδειχθεί ως ένα αξιόπιστο περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών και το ρόλο αυτό θα πρέπει να τον διατηρήσει», πρόσθεσε σχετικά ο κ. Σκανδάλης, τονίζοντας ότι «τυχόν προθέσεις για τερματισμό του υφιστάμενου μοντέλου, όχι μόνο θα πρέπει να εγκαταλειφθούν, αλλά όλοι μαζί, Κράτος και επαγγελματίες, να αποφασίσουμε πως διαμορφώνουμε τον τομέα των υπηρεσιών και πως αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά του διάφορους κινδύνους που ελλοχεύουν ούτως ώστε να συνεχίσει η Κύπρος να παραμένει αξιόπιστη και ελκυστική σε ξένους επενδυτές και επιχειρηματίες, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα».

Καινοτομία και τεχνολογία
Εξάλλου, ο Μάριος Σκανδάλης εξήγησε ότι η επικέντρωση στην καινοτομία και στην εφαρμογή προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων και εφαρμογών θα πρέπει να αποτελεί μονόδρομο, σημειώνοντας ότι «ζούμε ήδη στην ψηφιακή εποχή, όπου οι δυνατότητες της κάθε χώρας φτάνουν, ώσπου φτάνουν και τα όρια της τεχνολογίας». 

Όπως είπε, με την αυτοματοποίηση πολλών διαδικασιών, αυξάνεται σημαντικά η παραγωγικότητα ενώ ενισχύεται η αξιοκρατία και η διαφάνεια. 

«Συνεπώς, είναι απαραίτητη να εκπονηθεί τάχιστα μια εθνική στρατηγική για την τεχνολογία και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, όπου να μεταμορφώσουμε τον τρόπο λειτουργίας των κρατικών και εταιρικών υποδομών σε ψηφιακό», σημείωσε ο κ. Σκανδάλης.

Ανέφερε επίσης ότι  ο εφησυχασμός δυστυχώς μπορεί εύκολα να μετατρέψει την οικονομία του τόπου μας σε μια νέα Kodak, αλλά η συνεχής ευελιξία προσαρμογής στο συνεχές μεταβαλλόμενο περιβάλλον, θα βεβαιώσει τη μετεξέλιξη μας σε μια νέα Amazon ή Google.

Κάλεσμα σε Βουλή και ΥΠΟΙΚ
Παράλληλα, τόνισε ότι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα που ξεχώρισαν κατά την χρονιά που πέρασε είναι ασφαλώς η προσχώρηση στο ΣΕΛΚ όλων των νόμιμων ελεγκτών, ξεπερνώντας έτσι μια πολύχρονη διαμάχη και αχρείαστη αντιπαλότητα. 

Ευχαριστώντας όλους όσοι μεσολάβησαν στη διευθέτηση του θέματος αυτού, ο κ. Σκανδάλης μετέφερε το μήνυμα ότι ο ΣΕΛΚ αποτελεί το «σπίτι» για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου χωρίς διακρίσεις. 

«Η εξέλιξη αυτή ενδυναμώνει το ελεγκτικό επάγγελμα, αφού εφεξής θα υπάρχει μια ενιαία φωνή για το επάγγελμα. Αυτό δίνει πρόσθετη δυναμική στο Σύνδεσμο κατά την προβολή των θέσεων του», επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

Απηύθυνε επίσης δημόσια κάλεσμα τόσο στη Βουλή όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την πρόταση του ΣΕΛΚ για την ταχύτερη δυνατή ταυτόχρονη τροποποίηση του περί Εταιρειών Νόμου και του περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Νόμου, με σκοπό την εφαρμογή πιο απλοποιημένης μορφής διαβεβαίωσης για τις οικονομικές καταστάσεις πολύ μικρών επιχειρήσεων, πάντα μέσα στο πλαίσιο στων Διεθνών Προτύπων Ελέγχου. 

«Εφαρμόζοντας πιο απλοποιημένη διαδικασία, εξυπηρετούνται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά όλες οι πολύ μικρές επιχειρήσεις από άποψη κόστους και διοικητικού φόρτου, κάτι που θα έχει σημαντικά οφέλη στην πραγματική οικονομία», εξήγησε ο Μάριος Σκανδάλης.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»
ΙΝ Business Awards: Βραβείο στο City of Dreams Mediterranean στην κατηγορία «Τουρισμός-Ξενοδοχεία-Αναψυχή-Εστίαση»