ΠτΔ: Έτοιμοι να στηρίξουμε επενδυτικές πρωτοβουλίες

Την ευγνωμοσύνη του προς τους επενδυτές οι οποίοι πίστωσαν την Κύπρο με ψήφο εμπιστοσύνης, την συνεχή στήριξη της κυπριακής οικονομίας με την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους στο νησί μας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μιλώντας στην τελετή των βραβείων Invest Cyprus CIPA International Investment Awards 2018, ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως η κυπριακή οικονομία βρίσκεται πλέον στο σωστό δρόμο της ανάπτυξης και αυτό συνιστά αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
 
«Στόχος μας ήταν να βελτιώνουμε συνεχώς το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας ώστε να ενισχύσουμε τη θέση της Κύπρου ως ανταγωνιστικό, καινοτόμο, σταθερό και πλήρως διαφανή προορισμό για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Από αυτή τη σκοπιά, αναγνωρίσαμε τη σημασία της διατήρησης υγιών δημόσιων οικονομικών, της διατήρησης ενός σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού καθεστώτος και της παροχής κινήτρων για νέες επιχειρήσεις και επενδύσεις. Προωθούμε ενεργά νέες επενδυτικές ευκαιρίες, από θαλάσσια λιμάνια μέχρι μαρίνες και το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο θέρετρο καζίνο στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Μεταρρύθμιση Δημοσίου
Για τη διατήρηση της πορείας ανάπτυξης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και τη μετάβασή της στην ψηφιακή εποχή. Τομείς οι οποίοι είναι καίριας σημασίας για κάθε επενδυτή και ιδιαίτερα όσον αφορά τη δημιουργία φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον. «Στόχος μας είναι η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας έτσι ώστε να διευκολύνει την ανάπτυξη μιας σύγχρονης, βασισμένης στη γνώση, επιστημονικής, υψηλής τεχνολογίας και καινοτόμου οικονομίας. Η ολιστική ψηφιοποίηση του Τμήματος Φορολογίας, η εφαρμογή ενός συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και η εισαγωγή επαλήθευσης και επικύρωσης μέσω ηλεκτρονικής υπογραφής είναι μερικά παραδείγματα ορισμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για τη βελτίωση των επιπέδων παραγωγικότητας της δημόσιας υπηρεσίας. Επιπλέον, είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε να προάγουμε τη διαφάνεια και να επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή σε κάθε νοοτροπία που θα μπορούσε να προκαλέσει φαινόμενα διαφθοράς ή αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις διαδικασίες που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις».

Πλήρης διαφάνεια στις τράπεζες
Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε: «Θέλω να θίξω ένα ζήτημα για το οποίο έχω μια ισχυρή άποψη: Παρά τις τυχόν αβάσιμες φήμες, αισθάνομαι ότι οι κυπριακοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί ήταν πολύ επιμελής όσον αφορά την προώθηση των πολιτικών εταιρικής διακυβέρνησής τους και ενίσχυσαν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση των φαινομένων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Έχουν εφαρμόσει αυστηρές διαδικασίες για έλεγχο, καθώς και τη διενέργεια λεπτομερών και αυστηρών ελέγχων για κάθε ύποπτο λογαριασμό. Οι ρυθμιστικές αρχές εφαρμόζουν αυστηρότερους κανόνες στην προσπάθειά τους να εξαλείψουν τις παράνομες ενέργειες και στην πραγματικότητα η βαθμολογία της Κύπρου βελτιώθηκε σημαντικά στον Δείκτη που εξέδωσε η Transparency International το 2017».

Οι κυπριακές τράπεζες, πρόσθεσε, συνιστούν σήμερα υγιέστερα ιδρύματα έστω κι αν χρειάζεται να καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για αντιμετώπιση των προκλήσεων που απομένουν, φέρνοντας ως παράδειγμα το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δειτε Επισης

Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας