“Let’s Balance the World”: Χρειάζονται πολλά για την ισότητα

InBusinessNews  13/06/2018 15:01
“Let’s Balance the World”: Χρειάζονται πολλά για την ισότητα

“Let’s Balance the World”: Χρειάζονται πολλά για την ισότητα

InBusinessNews  13/06/2018 15:01

Με την κοινή  διαπίστωση ότι στην Κύπρο θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα βήματα για να επιτευχθεί η ισότητα μεταξύ των δύο φίλων ολοκληρώθηκε η εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Let’s balance the world», που διοργάνωσε στη Λευκωσία η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ), τη Δευτέρα 11 Ιουνίου. 

RELATED ARTICLES

Οι συμμετέχοντες έστειλαν το μήνυμα ότι η γυναίκα πρέπει να ενδυναμωθεί, καθώς αυτό είναι προς όφελος της ίδιας της κοινωνίας. 

Σε όλη τη συζήτηση τονίστηκαν οι λέξεις «στερεότυπα», «προκαταλήψεις», «φόβος» ως τους βασικούς παράγοντες στους οποίους οφείλεται η ανισότητα εις βάρος των γυναικών. Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι όλα αυτά τα αρνητικά στοιχεία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω της παιδείας και της οικογένειας. Η θέσπιση νομοθεσιών περί ισότητας δεν μπορεί να επιφέρει από μόνη της σημαντική πρόοδο αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέσα από την παιδεία και το οικογενειακό περιβάλλον. 

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η πρόεδρος της ΚΟΓΕΕ, κα Μαίρη Παπαδοπούλου έστειλε τα μηνύματα ότι θ πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι μηχανισμοί που θα στηρίξουν και θα ενδυνάμωσαν τη γυναίκα, έτσι ώστε να σπάσουν τα στερεότυπα που την ακολουθούν για αιώνες, και να μπορέσει να μπει επί ίσοις όροις με τους άνδρες στον επαγγελματικό στίβο. «Κάθε γυναίκα», τόνισε, « αξίζει να πιστέψει στις δυνάμεις της και να προσπαθήσει. Να δοκιμαστεί στον επιχειρηματικό στίβο και να μετατρέψει τις  ιδέες της σε αξία».  Καταλήγοντας κάλεσε τις γυναίκες να δημιουργήσουν «Her-story»,
γράφοντας  το δικό τους  πεπρωμένο.  

Ο Καθηγητής,  Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, Αντιπρύτανης Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου εισηγήθηκε διάφορους τρόπους για αντιμετώπιση της ανισότητας μέσω της παιδείας, όπως η αναθεώρηση της νομοθεσίας και των στρατηγικών, ανάπτυξη προγραμμάτων, διάθεση εξειδικευμένου προσωπικού στην παιδεία κλπ.

Η Στέλλα Κυριακίδου, τέως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και Βουλευτής  τόνισε την σημαντικότητα της παρουσίας της γυναίκας στην πολιτική και στο γεγονός ότι ίση συμμετοχή των φύλων οδηγεί στη ισορροπία των σχετικών αποφάσεων και στη συμπληρωματικότητα. Δυστυχώς όμως, όπως ανάφερε, στα κέντρα λήψεως αποφάσεων δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες και η πρόοδος που γίνεται είναι πολύ αργή. 

 Η Διευθύντρια Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Αντέννα, Έλλη Κοτζιαμάνη μετάφρασε την λέξη «balance» στα Ελληνικά σε «αρμονία» αναλύοντας ότι για να μπορεί κάποιος να ακροβατεί θα πρέπει πρώτα να μπορεί να ισορροπεί και δυστυχώς η γυναίκα στις πλείστες περιπτώσεις αναγκάζεται να κάνει το αντίθετο. Επίσης αναφέρθηκε με παραδείγματα και αριθμούς στο μέγεθος της ανισότητας εις βάρος της γυναίκας στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει την γενική πραγματικότητα και το μέγεθος του προβλήματος.  Προβλημάτισε η παρατήρηση της ότι στο μέλλον τα πράγματα θα είναι χειρότερα μέσω της ψηφιακής ανάπτυξης που δυστυχώς επιλέγουν περισσότερο άνδρες παρά γυναίκες.

Ο  Νομικός και τέως Υπουργός Υγείας,  Δρ. Γιώργος Παµπορίδης  εξέφρασε την άποψη ότι οι γυναίκες και οι άνδρες δεν είναι ίσοι διότι έχουν ποιοτικές διαφορές και η θέση κάθε φύλλου είναι κοινωνικό θέμα. Οι γυναίκες, υπογράμμισε, χρειάζονται στήριξη και καθοδήγηση για να μην είναι θύματα διακρίσεων. Η πολιτεία, τόνισε ο κ. Παμπορίδης, θα πρέπει να καλύψει το κενό που υπάρχει, έτσι η γυναίκα να μπορέσει να διεκδικήσει όλα όσα της αναλογούν. Υπογράμμισε, παράλληλα, τη σημαντικότητα της καλλιέργειας κουλτούρας ισότητας μέσω της παιδείας. 

Προβληματισμός για την ποσόστωση
 Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκφράστηκαν αντίθετε απόψεις και διαφωνίες στο θέμα της ποσόστωσης υπέρ των γυναικών μέσω νομοθετικής ρύθμισης αλλά επικράτησε η άποψη ότι είναι «αναγκαίο κακό» σε μια προσωρινή βάση για να ανατραπεί η παρούσα εικόνα της μεγάλης απουσίας της γυναίκας από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Σχολιάστε την Είδηση
Πίσω στην αρχή της σελίδας