UCLan Cyprus: Νέο ερευνητικό έργο για το «Ορίζοντας 2020»

Το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus ξεκινά τoν Μάϊο του 2018, σε συνεργασία με άλλους εταίρους από την Ευρώπη, το Έργο SHERPA (Shaping the ethical dimensions of smart information systems (SIS) – a European perspective) του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και την καινοτομία Horizon 2020 (Ορίζοντας 2020). Μια διεπιστημονική ομάδα θα εξετάσει τις ηθικές διαστάσεις της χρήσης των έξυπνων συστημάτων πληροφοριών (τεχνητής νοημοσύνης και μεγάλου όγκου δεδομένων-Big Data) και τις επιπτώσεις της χρήσης τους στα ανθρώπινα δικαιώματα.  

Η ομάδα του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus αποτελείται από την Καθηγήτρια Στέφανη Laulhe-Σιάλου, η οποία είναι και η συντονίστρια της ομάδας, την Καθηγήτρια Doris Schroeder, την Επίκουρη Καθηγήτρια Ιωσηφίνα Αντωνίου και την Επίκουρη Καθηγήτρια Καλυψώ Ιορδάνου.  

Η κοινοπραξία του έργου SHERPA περιλαμβάνει 11 εταίρους (πανεπιστήμια, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και εταιρείες) από έξι ευρωπαϊκές χώρες (De Montfort University, University of Twente, European Network of Research Ethics Committees, University of Central Lancashire Cyprus, Dries Depoorter, Trilateral Research Ltd, Stichting Nederlands Normalisatie Instituut, Mutual Shoots, Aequitas Human Rights, F-Secure, European Business Summit). Λαμβάνοντας τη μέγιστη δυνατή βαθμολογία, 15 από 15, μέσω πολύ ανταγωνιστικών διαδικασιών, το SHERPA ήταν το μοναδικό έργο που χρηματοδοτήθηκε, μεταξύ περισσότερων από 15 προτάσεων που υποβλήθηκαν στα πλαίσια της πρόσκλησης SwafS-22-2017, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση ύψους 3 περίπου εκατομμυρίων ευρώ με διάρκεια 3 χρόνια. 

Το έργο στοχεύει να αναπτύξει νέους τρόπους  κατανόησης των ηθικών προκλήσεων και των ζητημάτων που προκύπτουν σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα των έξυπνων συστημάτων πληροφοριών και να προτείνει βιώσιμες λύσεις, συμπεριλαμβανομένων  τεχνικών και κανονιστικών ρυθμίσεων. 

Η χρηματοδότηση έρχεται από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δειτε Επισης

Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»