O Δρ. Ben Terra στην Κύπρο για σεμινάριο ΦΠΑ

Ο κορυφαίος εδικός σε θέματα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στην Ευρώπη, καθηγητής Ben J.M. Terra, θα βρίσκεται στη Λεμεσό στις αρχές Μαΐου για να παρουσιάσει με τον Διευθύνων Σύμβουλο της Chelco VAT Ltd, κ. Αλέξη Τσιελεπή, το μέλλον του ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις επιπτώσεις και ευκαιρίες για την Κύπρο.
 
Η παρουσίαση θα γίνει κατά τη διάρκεια σεμιναρίου που διοργανώνει η Chelco VAT International Academy με τίτλο ‘Ευρωπαϊκό ΦΠΑ: Τι Μέλλει Γενέσθαι’, την Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018.
 
Ο Δρ. Terra μαζί με τον γνωστό σύμβουλο έμμεσης φορολογίας κ. Τσιελεπή θα παρουσιάσουν στους Κύπριους επαγγελματίες το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο αφορά τις αναμενόμενες αλλαγές που έχουν τροχιοδρομηθεί και αφορούν την Οδηγία ΦΠΑ οι οποίες θα εφαρμοστούν σταδιακά από το 2019 μέχρι και το 2022.
 
Οι δύο ειδικοί θα αναλύσουν τις επερχόμενες αλλαγές, τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον ΦΠΑ.
 
Σε αναφορά του για τις επερχόμενες αλλαγές οι οποίες και επιδιώκουν την ίση μεταχείριση των Κρατών Μελών όσο αφορά την επιβολή ΦΠΑ, ο κ. καθηγητής σημείωσε με νόημα ότι:
 
«Θεωρώ ότι η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να διαφοροποιηθεί με την εξασφάλιση τεσσάρων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του μηδενικού συντελεστή, κάτω από τις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
 
Σχολιάζοντας την εισήγηση και συμβουλή του Δρ. Terra, ο κ. Τσιελεπής  επεσήμανε ότι μπορεί οι νέοι κανονισμοί να επιδιώκουν την εναρμόνιση αλλά είναι ταυτόχρονα ευέλικτοι, προσθέτοντας ότι «ως Κύπρος πρέπει να δράσουμε άμεσα και έξυπνα».
 
Για την κάθοδο του καθηγητή στην Κύπρο ο κ. Τσιελεπής είπε ότι «είναι τιμή και προνόμιο να τον έχουμε μαζί μας. Ανυπομονώ να ακούσω τι έχει να μας πει και να διδάξω δίπλα του».
 
Ο Δρ. Terra σπούδασε διεθνές δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και έμμεση φορολογία στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν, Ολλανδίας. Υπηρέτησε ως Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος ΦΠΑ της Υπηρεσίας Δασμών και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης του Υπουργείου Οικονομικών στη Χάγη, ως Καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν και ως επικεφαλής της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Έμμεσης Φορολογίας σε έναν από τους τέσσερις μεγαλύτερους οίκους παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών.
 
Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα και βιβλία για την έμμεση φορολογία και είναι επίσης σύμβουλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. O Δρ. Terra διδάσκει έμμεση φορολογία και ευρωπαϊκό φορολογικό δίκαιο στο Catolica Global School of Law στην Πορτογαλία και στο Lund University, στη Σουηδία.
 
Ο κ. Τσιελεπής  αναγνωρίζεται ως ένας από τους πλέον ειδικούς σε θέματα ΦΠΑ στην Κύπρο. Με 15 χρόνια εμπειρίας στον στρατηγικό σχεδιασμό ΦΠΑ, ο Αλέξης συμβουλεύει επιχειρήσεις σε διεθνή ζητήματα ΦΠΑ και παραδίδει σεμινάρια σε τοπικά και διεθνή συνέδρια.
 
Έχει συγγράψει μια σειρά προγραμμάτων φορολογικών σπουδών αλλά και μια πλειάδα άρθρων και αναλύσεων σε θέματα έμμεσης φορολογίας που αφορούν την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Είναι ορκωτός λογιστής και κάτοχος του τίτλου Expert in European Value Added Tax (VAT), τον οποίο απέκτησε επιτυγχάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία στην ιστορία του θεσμού.
 
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες που ασχολούνται με θέματα έμμεσης φορολογίας, λειτουργούς ΦΠΑ και νομοθέτες.
 
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.chelcoVAT.com.

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;