Θετικές οι προοπτικές αλλά χρειάζεται στρατηγική

Θεαματική χαρακτήρισαν την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και την επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης οι Πρέσβεις της Βρετανίας, Γαλλίας και Ισραήλ στην Κύπρο, οι οποίοι μιλώντας ενώπιον του 8ου Nicosia Economic Congress έδωσαν τις δικές τους απόψεις για τις προοπτικές που διαθέτει η Κύπρος.

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Matthew Kidd υπογράμμισε πως η Κύπρος διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα λόγω της γεωγραφική της θέσης, ενώ επισήμανε πως διαθέτει αρκετά καλό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει τις δεξιότητες και ικανότητες του. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ετοιμότητα και την ευελιξία που διαθέτει η Κύπρος για να ανταποκριθεί άμεσα στις όποιες προκλήσεις.
 
Την ίδια ώρα, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής υπογράμμισε ότι η Κύπρος χρειάζεται στρατηγική όχι μόνο για ορισμένους τομείς της Οικονομίας αλλά ολοκληρωμένη στρατηγική και χαιρέτισε την αναφορά του Υπουργού Οικονομικών ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων. Πρόσθεσε πως θα η νοοτροπία συνιστά την μεγαλύτερη πρόκληση και η σωστή απάντηση είναι η μετατροπή της οικονομικής κρίσης σε ευκαιρία, κάτι, όπως είπε, η Κύπρος φαίνεται να το χειρίστηκε σωστά το 2013.

Διαβάστε ακόμα: ΥΠΟΙΚ: Κανένα δάνειο δεν πρόκειται να χαριστεί
 
Παράλληλα, τόνισε πως η επίλυση του κυπριακού πολιτικού προβλήματος θα προσδώσει πλεονεκτήματα στην Κύπρο και ανέφερε πως δεν θα πρέπει το κυπριακό να αφεθεί στην τύχη. Πρόσθεσε πως υπάρχουν στενοί δεσμοί μεταξύ Βρετανίας και Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο, διότι όταν υπάρχει ανάπτυξη στην κυπριακή οικονομία τότε επωφελείται και η Βρετανία.
 
Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Γαλλίας René Troccaz ανέφερε πως Κύπρος κατέγραφε θεαματική ανάκαμψη, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των ΜΕΔ. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφονται να εδράζονται σε γερά και βιώσιμα θεμέλια κάτι το οποίο απαιτεί και μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ο κ. Troccaz για να προσθέσει πως η Κύπρος παραμένει μια ασφαλής χώρα και σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου.
 
Αναφερόμενος στις προοπτικές της Κύπρο υπογράμμισε τον τουρισμό, τον τομέα των υδρογονανθράκων καθώς επίσης και ο τομέας της έρευνας και της καινοτομίας. Η Κύπρος, είπε, βρίσκεται στην καλύτερη θέση και θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην ποιότητα του τουρισμό ώστε να προσελκύονται τουρίστες καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
 
Ο Πρέσβης του Ισραήλ Shmuel (Sammy) Revel ανέφερε πως Κύπρος και Ισραήλ βρίσκονται πολύ κοντά γεωγραφικά και πως τα τελευταία χρόνια  η φιλιά μεταξύ των δύο χωρών μεγαλώνει μέρα με την μέρα. «Πιστεύω ότι η Κύπρος έχει πετύχει αρκετά τα τελευταία χρόνια, σταθερότητα στην οικονομίας της και έχει χαράξει το δρόμο για ανάπτυξη με αρκετά υποσχόμενο μέλλον». 

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια στρατηγική περιοχή όπου υπάρχει αρκετά ασταθές περιβάλλον. Η Κύπρος, είπε, έχει πολλά να κάνει σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ενώ θα πρέπει να αξιοποιήσει το φυσικό της αέριο, να προχωρήσει με τις συμφωνίες για LNG, δημιουργία αγωγών με στόχο την μεταφορά φυσικού αερίου προς την ΕΕ.

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών