Συνεργασία του American International School με το Stanford University

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Προγραμματιστής Εφαρμογών (App Developer), ο Ειδικός στην τεχνολογία Υπολογιστικού Νέφους (Cloud Computing Specialist), ο Υπεύθυνος Βιωσιμότητας (Sustainability Manager) και ο Χειριστής Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Drone Operator), είναι μόνο κάποια από τα επαγγέλματα που δεν υπήρχαν πριν 15 χρόνια. Με τα τεχνολογικά άλματα, την αυτοματοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη, ως επίσης και την αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση, πώς μπορούν οι γονείς στην Κύπρο να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποφασίσουν ποιές κατευθύνσεις σπουδών θα τα προετοιμάσουν καλύτερα για το μέλλον;
 
«Η έρευνα και οι μελλοντικές τάσεις μας λένε ότι τα επαγγέλματα στο μέλλον θα βασίζονται ιδιαίτερα στις κοινωνικές δεξιότητες, τη δημιουργική έκφραση και την παροχή φροντίδας,» λέει η Michelle Kleiss, διευθύντρια του American International School in Cyprus (AISC). «Οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να εξερευνήσουν τα αναδυόμενα πεδία και διάφορους τομείς της εκπαίδευσης για να έχουν πιο ολοκληρωμένη άποψη για τους διαθέσιμους δημιουργικούς τομείς σήμερα,» προσθέτει.
 
Οι γονείς και οι μαθητές μπορούν να δουλέψουν μαζί με τους σχολικούς συμβούλους για να εντοπίσουν και να αντιστοιχίσουν δεξιότητες, δυνατότητες και κλίσεις. Και αν είναι εφικτό, οι μαθητές μπορούν επίσης να εκμεταλλευτούν τυχόν ταξίδια που προσφέρονται από τα σχολεία τους, ιδιαίτερα αυτά που προσφέρουν διαπολιτισμική εξοικείωση. Πολλά πανεπιστήμια, περιλαμβανομένων πανεπιστημίων της κλάσης Ivy League, προσφέρουν προ-φοιτητικά προγράμματα μαθημάτων που εισάγουν τους μαθητές στην πανεπιστημιακή ζωή και, μέσω μαθημάτων εισαγωγικού επιπέδου, επιτρέπουν στους μαθητές να δοκιμάσουν τα ενδιαφέροντά τους.
 
«Μια ομάδα μαθητών του γυμνασίου ταξιδεύει κάθε χρόνο στο Stanford για να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα δύο εβδομάδων στα Pre-Collegiate International Institutes του πανεπιστημίου,» λέει η κα Kleiss. «Οι μαθητές βρίσκουν την εμπειρία εξαιρετικά πολύτιμη, με τα μαθήματα να καλύπτουν τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Σχεδιαστική Σκέψη, ο Κώδικας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, το Εικονικό Εργαστήριο Ανατομίας, η Τεχνολογία Βλαστοκυττάρων, η Οπτικοποιημένη Αφήγηση, η Δημιουργική Γραφή, η Ηγεσία, και άλλα. Αυτά είναι όλα μαθήματα αιχμής που παρέχουν στους μαθητές εξοικείωση με προοδευτικές μεθόδους γνώσης, υποστηρίζοντας την ολιστική παιδεία.»
 
«Έμαθα ότι η ηλικία και η φυλή δεν έχουν σημασία, υπάρχουν πολλές διαφορετικές κουλτούρες και έθιμα, όμως παρά το γεγονός ότι όλοι είμαστε τόσο διαφορετικοί, έχουμε πολλές ομοιότητες που μας συνδέουν – όλοι έχουμε τις ίδιες επιθυμίες και όνειρα,» λέει η Evgeniya Vannik, μαθήτρια 14 ετών που παρακολούθησε το πρόγραμμα πέρυσι. Το πρόγραμμα την ενέπνευσε να ακολουθήσει τα όνειρά της – «όλα είναι δυνατά, το μόνο που χρειάζεσαι είναι θέληση και προσπάθεια,» είπε – και εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων.
 
Η Aliyia Abyanova, 14 ετών, επίσης μαθήτρια του AISC, παρακολούθησε το πρόγραμμα. Όπως λέει: «Η εμπειρία μου στο Stanford ήταν καταπληκτική. Κάθε μέρα μάθαινα κάτι καινούργιο από τα μαθήματα, τις συλλογικές δραστηριότητες και τους ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Τα μαθήματα με βοήθησαν να αντιληφθώ τι με ενδιαφέρει και τι θα ήθελα να κάνω στο μέλλον. Μου έδωσαν μια ιδέα για το τι θα μπορούσα να σπουδάσω – ένα από τα αγαπημένα μου μαθήματα ήταν η διοίκηση επιχειρήσεων και σκέφτομαι να επικεντρωθώ σε αυτό στο πανεπιστήμιο.»
 
«Ο στόχος μας είναι να διδάξουμε τους μαθητές μας να είναι ανεξάρτητοι, να σκέφτονται κριτικά και να παίρνουν ρίσκα,» συμπλήρωσε η κα Kleiss. «Αυτές οι δεξιότητες θα είναι που θα βοηθήσουν τους νεαρούς να πετύχουν, και εδώ είναι που οι γονείς μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να παρέχουν στα παιδιά τους την κατάλληλη εξοικείωση και ευκαιρίες να διερευνήσουν τις περισσότερες δυνατές επιλογές καριέρας.»
 
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με εγγραφή στα Stanford Pre-Collegiate International Institutes στο https://www.aisc.ac.cy/activities/stanford/

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;