Πράματα και θάματα διαπιστώνει ο Ελεγκτής στο Νοσοκομείο Λευκωσίας

Άκρως απογοητευτική χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας η Ελεγκτική Υπηρεσία καθώς διαπιστώνει στην ετήσια έκθεση της σοβαρές ελλείψεις και αδυναμίες στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου του Νοσοκομείου. Έχοντας υπόψη ότι, το ΓΝΛ είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κύπρου στο οποίο εξυπηρετούνται χιλιάδες ασθενείς, με Προϋπολογισμό δαπανών για το 2016 πέραν των €11 εκατ., η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει πως το Υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να έχει ήδη λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για ορθολογιστική χρήση όλων των πόρων του.

Καθυστερημένα έσοδα.
Τα καθυστερημένα έσοδα του Νοσοκομείου στις 31.12.2016, σύμφωνα με την κατάσταση Καθυστερημένων Εσόδων που υποβλήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο, ανήλθαν σε €10.489.715 σε σύγκριση με €8.831.797 στις 31.12.2015.
Μέχρι την ημέρα του ελέγχου δεν είχαν σταλεί υπενθυμητικές επιστολές σε ασθενείς που έτυχαν θεραπείας από το 2012 και μετά. Η τελευταία επιστολή για λήψη νομικών μέτρων για την είσπραξη καθυστερημένων οφειλών για νοσήλια της περιόδου 2004-2010, στάληκε στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας στις 30 Δεκεμβρίου 2013.
 
Ασθενής με οφειλή ύψους €109.153. Από τον έλεγχο του φακέλου της ασθενούς με αρ. επεισοδίου ΧΧXΧΧΧ, παρατηρήθηκε ότι αυτή νοσηλεύτηκε την περίοδο από 11.1.2013 μέχρι 29.1.2015 στο Κέντρο Αποκατάστασης Νωτιαιομυελικών Βλαβών, λόγω αποστήματος θωρακικής μοίρας σπονδυλικής στήλης και παραπληγίας (Λιθουανή υπήκοος, η οποία, σύμφωνα με τον φάκελό της, δεν έχει συγγενείς στην Κύπρο). Στον φάκελο της ασθενούς υπάρχει επιστολή του Νοσοκομείου ημερ. 23.9.2013 προς την Πρεσβεία της Λιθουανίας για μεταφορά της και συνέχιση της θεραπείας στην πατρίδα της, εντούτοις φαίνεται να μην υπήρξε ανταπόκριση εκ μέρους της Πρεσβείας. Έκτοτε δεν φαίνεται να έγιναν άλλες ενέργειες προς την ίδια κατεύθυνση. Στις 10.8.2016, εκδόθηκε τιμολόγιο νοσηλείας της, σύμφωνα με το οποίο το συνολικό οφειλόμενο ποσό για νοσήλια ανέρχεται στα €109.153. Όπως έχουμε πληροφορηθεί, η ασθενής βρίσκεται από το 2015 μέχρι σήμερα, σε ίδρυμα στο οποίο μεταφέρονται ασθενείς με χρόνιες ασθένειες με έξοδα του Υπουργείου Υγείας.

Λίστες αναμονής. Από δειγματοληπτικό έλεγχο στη λίστα αναμονής της Ορθοπεδικής Κλινικής παρατηρήθηκε ότι, ενώ στην λίστα περιλαμβάνονται ασθενείς που εγγράφηκαν το 2011 και 2013 με την ένδειξη επείγον ή υπερεπείγον, εντούτοις επιλέγηκαν να χειρουργηθούν στο πρόγραμμα υπερωριακά, ασθενείς που είχαν εγγραφεί στην λίστα αναμονής το 2015 και 2016. Συγκεκριμένα, τρεις ασθενείς εγγράφηκαν στην λίστα αναμονής τον 12/2016 λίγες μόνο μέρες πριν να υποβληθούν σε εγχείρηση, δυο ασθενείς εγγράφηκαν τον 11/2016, ένας ασθενής τον 9/2016, επτά ασθενείς τον 1/2016 και 8/2016 και τρεις ασθενείς μεταξύ 1/2015 και 3/2015.

Διαθέσιμα χειρουργεία. Σύμφωνα με το μητρώο χειρουργείων αλλά και από σχετική πληροφόρηση που είχαμε από Λειτουργούς του χειρουργείου, υπάρχουν διαθέσιμα δύο χειρουργεία καθημερινά, τα οποία δεν έχουν προγραμματισμένες επεμβάσεις. Το ένα χρησιμοποιείται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις ενώ το άλλο δεν χρησιμοποιείται καθόλου.

Ο Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Νοσοκομείου μας ανέφερε ότι το ένα χειρουργείο χρησιμοποιείται για επείγοντα περιστατικά, ενώ το δεύτερο δεν χρησιμοποιείται λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Κατά την άποψή μας, αυτό επιβεβαιώνει τη μη ικανοποιητική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του ΓΝΛ.

Υπερωριακή αποζημίωση.
Από έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για τον Δεκέμβριο 2016 για την Ορθοπεδική Κλινική, όσον αφορά στο ιατρικό προσωπικό, διαπιστώθηκε ότι συμμετείχαν ο Διευθυντής της Κλινικής (κλίμακα Α16), ο Υποδιευθυντής της Κλινικής (κλίμακα Α15) και 5 ιατροί (κλίμακα Α11).

Σημειώνεται ότι, ενώ η υπερωριακή αποζημίωση στην κλίμακα Α15 αμείβεται με €32,95/ώρα και στην κλίμακα Α11 με €24,07/ώρα, η Γενική Διευθύντρια καθόρισε το κατ' αποκοπήν ποσό στα €300 ανά επέμβαση για κάθε ιατρό ανεξάρτητα της θέσης (κλίμακας) που κατέχει. Από τον έλεγχο παρατηρήθηκε ότι τα χειρουργεία τις απογευματινές ώρες τον Δεκέμβριο του 2016 διήρκεσαν το αργότερο μέχρι τις 9μ.μ. Σε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή για 6 ώρες υπερωριακής απασχόλησης οι ιατροί στην Κλίμακα Α15 θα αμείβονταν με το ποσό των €198, και οι ιατροί στην κλίμακα Α11 με το ποσό των €144 σε αντίθεση με το ποσό των €600 που τους καταβλήθηκε (2 επεμβάσεις x €300).

Ο Διευθυντής Κλινικής (ιατρός στην κλίμακα Α16), σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα δε δικαιούται να εργαστεί υπερωριακά και αμείβεται με κατ' αποκοπή ποσό επιδόματος ευθύνης που ανέρχεται σε €1.390 το μήνα και που αφορά στις ώρες εκτός του κανονικού ωραρίου. Από τον έλεγχο μας διαπιστώθηκε ότι τον 12/2016, ο Διευθυντής της Ορθοπεδικής κλινικής έλαβε τόσο το επίδομα ευθύνης ύψους €1.390 όσο και το κατ’ αποκοπή ποσό των €1.800 που αφορούσε στη συμμετοχή του στο πιλοτικό πρόγραμμα (στις 8.12.2016, 22.12.2016, 28.12.2016).
 
Χρόνος αναμονής. Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΝΛ, ο χρόνος αναμονής για τις διάφορες εξετάσεις, επεμβάσεις κ.λπ. (κατά την ημερομηνία λήψης των στοιχείων), είναι όπως πιο κάτω:
(i)      Για τη διενέργεια επέμβασης στο αγγειοχειρουργικό 56 μήνες, στο γναθοπροσωποχειρουργικό 76 μήνες, στο μικρό χειρουργείο 40 μήνες, στο νευροχειρουργικό 41 μήνες, στο ορθοπεδικό 88 μήνες, στο ακουολογικό 61 μήνες και στην χειρουργική 88 μήνες. Σημειώνεται ότι ο πιο πάνω χρόνος αναμονής υπολογίστηκε με βάση την παλαιότερη ημερομηνία εγγραφής ασθενoύς που δεν έχει ακόμη χειρουργηθεί.
(ii)     Για εξέταση από γαστρεντερολόγο υπάρχει χρόνος αναμονής περίπου 10 μήνες.
(iii)    Για εξέταση από ορθοπεδικό υπάρχει χρόνος αναμονής 5 μήνες.        
(iv)    Για εξέταση από νευροχειρούργο υπάρχει χρόνος αναμονής 8 μήνες.

Παρέμβαση στις λίστες αναμονής. Από κατάσταση που ζήτησε και εξασφάλισε η Υπηρεσία μας από τις Υπηρεσίες Πληροφορικής του ΓΝΛ, παρατηρήθηκε ότι γίνονται παρεμβάσεις στις μηχανογραφημένες λίστες αναμονής. Συγκεκριμένα φαίνεται να γίνονται αλλαγές στις ημερομηνίες εγγραφής των ασθενών στις λίστες και στην ένδειξη ρουτίνα/επείγον. Σύμφωνα με την εν λόγω κατάσταση, κατά την διάρκεια του 2016, φαίνεται να έγιναν 333 αλλαγές και αφορούσαν κυρίως το ακτινολογικό εργαστήριο και την ορθοπεδική κλινική. Το 2017, μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής του ελέγχου έγιναν 102 αλλαγές

Χορήγηση ενέσιμων αντιβιώσεων.
Από έλεγχο σε δείγμα φακέλων ασθενών που νοσηλεύτηκαν το 2016 στον Παθολογικό Θάλαμο Α' και στους οποίους χορηγήθηκαν ενέσιμες αντιβιώσεις, διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

Σε αρκετές περιπτώσεις (πέντε από τους επτά φακέλους που ελέγχθηκαν) διαπιστώθηκε ότι, κατά την ολοκλήρωση της νοσηλείας του ασθενούς, προέκυψε πλεόνασμα στην ποσότητα φαρμάκων (η εκδοθείσα ποσότητα ήταν μεγαλύτερη από την ποσότητα που χορηγήθηκε) και δεν έγινε επιστροφή στο φαρμακείο. Σημειώνεται ότι, οι ενέσιμες αντιβιώσεις είναι ελεγχόμενο φάρμακο και εκδίδεται από το φαρμακείο κατόπιν συνταγογράφησής του από ιατρό σε συγκεκριμένο ασθενή και για συγκεκριμένη ποσότητα. Οποιαδήποτε ποσότητα δεν χρησιμοποιηθεί για τον συγκεκριμένο ασθενή, πρέπει να επιστρέφεται στο φαρμακείο.

Παράλληλα η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει τα ακόλουθα:

  • Καταγγελία για παράνομη ιδιωτική απασχόληση ιατρού σε Μονάδα Φροντίδας και Αποκατάστασης. Το όνομα του διαφημίζεται στην ιστοσελίδα της Μονάδας. Καταγγελία για δημιουργία εικονικών ραντεβού από τον ίδιο ιατρό με σκοπό την συνταγογράφηση φαρμάκων ή έκδοση παραπεμπτικών για διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων, για εξυπηρέτηση, ενδεχομένως, των ασθενών της Μονάδας στην οποία απασχολείται παράνομα.
  • Πιθανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος λόγω μη αξιοποίησης όλων των υποσυστημάτων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Υγείας το οποίο στοίχισε στο κράτος πέραν των €43 εκατ.
  • Μη συμμόρφωση με τις διατάξεις ελέγχου του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού από την εργασία. Σχετικό παράδειγμα της έλλειψης ελέγχου της φυσικής παρουσίας τους αποτελεί περίπτωση συγκεκριμένου ιατρού της υποστελεχωμένης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.
  • Ελλιπής φύλαξη των ιατρικών φακέλων των ασθενών.
  • Μη διενέργεια φυσικής καταμέτρησης και επιβεβαίωσης του ιατρικού εξοπλισμού που βρίσκεται καταχωρημένος στα μητρώα του Νοσοκομείου από την ημερομηνία λειτουργίας του Νοσοκομείου μέχρι σήμερα.
  • Μη διενέργεια φυσικής καταμέτρησης των αποθεμάτων της Κεντρικής Αποθήκης, μη υποβολή σχετικής βεβαίωσης στον Γενικό Λογιστή, με κοινοποίηση στην Υπηρεσία. 

Δειτε Επισης

Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Το ευρωπαϊκό έργο Waste Wisely Cyprus on Tour
Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας