Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Θεμελιώδεις αλλαγές στις ασφαλιστικές ελέω IFRS17

Σημαντικές αλλαγές φέρνει για τις ασφαλιστικές εταιρείες η υιοθέτηση του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 17 (ΔΠΧΑ17) το οποίο αντικαθιστά το υφιστάμενο πρότυπο ΔΠΧΑ 4 από την 1η Ιανουαρίου 2021. Το εν λόγω πρότυπο υιοθετήθηκε τον περασμένο Μάϊο από το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών προτύπων (IASB) και αναμένεται να υιοθετηθεί και από το αρμόδιο όργανο της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το ΔΠΧΑ 17 αναπτύσσει ενιαίο λογιστικό Πρότυπο για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, με στόχο να εξαλείψει τις τρέχουσες ασυνέπειες και να ενισχύσει τη συγκρισιμότητα μεταξύ των οικονομικών καταστάσεων. Με το νέο αυτό Πρότυπο θα πρέπει να αναμένεται θεμελιώδης αλλαγή στο λογιστικό χειρισμό των ασφαλιστήριων συμβολαίων, ενώ θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στα επιχειρηματικά μοντέλα των ασφαλιστικών εταιρειών.

Διαβάστε ακόμα: Indian: Έρχεται Κύπρο το αντίπαλο δέος της Harley Davidson

Τι είναι σε ισχύ σήμερα
Μέχρι σήμερα υπάρχει το πρότυπο ΔΠΧΑ 4 που στην ουσία δεν καθορίζει συγκεκριμένη λεπτομερή μεθοδολογία σε σχέση με τον υπολογισμό των ασφαλιστκών υποχρεώσεων με αποτέλεσμα την ύπαρξη μιας πλειάδας διαφορετικών λογιστικών πολιτικών και μεθόδων αποτίμησης. Τι αποτελεί ασφαλιστική υποχρέωση; Με την υπογραφή έκαστου ασφαλιστικού συμβολαίου δημιουργείται στην ασφαλιστική εταιρεία μια υποχρέωση (insurance liability) που διαφέρει αναλόγως του είδους του ασφαλιστικού συμβολαίου. Για να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της (να είναι σε θέση να αποπληρώσει τον κάτοχο του συμβολαίου αναλόγως των προνοιών και το είδος του συμβολαίου), η ασφαλιστική εταιρεία στη βάση αναλογιστικών μεθόδων υπολογίζει τα τεχνικά αποθέματα τα οποία θα πρέπει να διατηρεί στους ισολογισμούς της. 

Για σκοπούς υπολογισμού των τεχνικών αποθεμάτων, το ΔΠΧΑ4 δεν καθόριζε ενιαίους κανόνες και πρακτικές, πέραν κάποιων συγκεκριμένων ελάχιστων απαιτήσεων, αλλά επέτρεπε στις ασφαλιστικές εταιρείες να συνεχίσουν την εφαρμογή των μεθόδων αποτίμησης που χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν και που στην πράξη διέπονταν σε μεγάλο βαθμό από τις μεθοδολογίες που καθόριζε η εποπτική αρχή της κάθε χώρας. Συνεπώς, με το ΔΠΧΑ 4 δεν υπήρχε ομοιομορφία στον τρόπο με τον οποίον αποτιμούσαν τις υποχρεώσεις τους οι ασφαλιστικές εταιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν μπορούσε να γίνει σύγκριση μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών. 

Διαβάστε ακόμα: GAP Vassilopoulos: Ε-εργαλεία σύνδεσης λιανοπωλητών και προμηθευτών

Τι αλλάζει με το IFRS17
Με το IFRS17 τίθεται σε εφαρμογή μια λεπτομερής μεθοδολογία που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να αποτιμηθούν οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών. Θα είναι πλέον κοινή η γλώσσα και η μεθοδολογία που θα χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές εταιρείες παγκόσμια. Θα είναι κοινός ο τρόπος αποτίμησης των ασφαλιστικών εταιρειών και θα είναι πιο εύκολο για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να προβαίνουν σε συγκρίσεις των οικονομικών τους καταστάσεων. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το νέο Πρότυπο που θα επηρεάσει τις ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα επηρεάσει μόνο τον τρόπο υπολογισμού και παρουσίασης των οικονομικών τους αναφορών, αλλά θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τα αναλογιστικά τους συστήματα και τα συστήματα πληροφορικής τους. Επίσης, θα επηρεαστούν οι μέθοδοι κατάρτισης προϋπολογισμού και η εκτίμηση της κερδοφορίας τους. 

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η υιοθέτηση του νέου Προτύπου να οδηγήσει και σε ανασχεδιασμό των προϊόντων που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, αναλόγως με το εάν θα απαιτείται η διατήρηση υψηλότερου ή χαμηλότερου αποθεματικού. 

Σε τρία χρόνια μεν... αλλά
Μπορεί το ΔΠΧΑ 17 να τίθεται σε εφαρμογή σε περίπου τρία χρόνια, αλλά είναι σημαντικό για τις εταιρείες να ξεκινήσουν έγκαιρα τις μελέτες αποκλίσεων (gap analysis) και τις αναλύσεις επιπτώσεων (impact assessment) για να αναπτύξουν ένα πλάνο υλοποίησης το οποίο θα τις οδηγήσει μεθοδικά στη λήψη κατάλληλων αποφάσεων και στην υλοποίηση των απαιτούμενων προσαρμογών στις πολιτικές, στις διαδικασίες, στα πληροφοριακά συστήματα και στις αναφορές. 

Για να είναι σε θέση να εφαρμόσουν με επιτυχία το νέο Πρότυπο και να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις που εμφανίζονται, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει άμεσα να σχεδιάσουν ένα πλάνο δράσης μέχρι την εφαρμογή, που θα περιλαμβάνει από την κατανόηση τεχνικών απαιτήσεων, την εκπαίδευση των στελεχών τους και τον προσδιορισμό των αποκλίσεων που δημιουργούνται, μέχρι το σχεδιασμό λεπτομερούς λειτουργικού μοντέλου.

Θα πρέπει λοιπόν οι ασφαλιστικές εταιρείες να αντιληφθούν ότι από την εφαρμογή του νέου Πρότυπου θα υπάρξουν επιπτώσεις στις υποδομές τους, στα συστήματα και στη συλλογή δεδομένων που απαιτούνται με βάση τα νέα δεδομένα. 

Το άρθρο συντάχθηκε με την καθοδήγηση του Νίκου Σταύρου, Επιχειρησιακού Διευθυντή, Ελεγκτικές Υπηρεσίες, PwC Κύπρου

Δειτε Επισης

Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου
Η Freedom24 Super Grand Χορηγός για τον πρώτο Ολυμπιονίκη της Κύπρου Παύλο Κοντίδη