Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Σύντομα διαγωνισμός για αγορά πιστοποιητικών η-Υπογραφών και η-Ταυτοποίησης

Σοβαρά και υπεύθυνα βήματα προς την κατεύθυνση της ηλεκτρονικής υπογραφής έχει κάνει η κυβέρνηση με τον καταρτισμό σχετικού νομοσχεδίου που εναρμονίζει την Κύπρο με τον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό και το οποίο εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής από τον Απρίλιο 2017. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εσωτερικών χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Εσθονικής Προεδρίας για την πρώτη ηλεκτρονική υπογραφή νομοθετικής πράξης της ΕΕ.

Το Κυβερνητικό νομοσχέδιο, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, προχωρά όμως και ένα βήμα πιο μπροστά, αφού συμπεριλαμβάνει επιπρόσθετες πρόνοιες, όπου οι υπηρεσίες εμπιστοσύνης (η-Υπογραφή, η-Σφραγίδα, η-Χρονοσφραγίδα) να μπορούν να προσάγονται ως αποδεικτικά τεκμήρια σε ποινικές και αστικές διαδικασίες ενώπιον των δικαστηρίων, καθώς και να γίνονται δεκτές ως αποδεικτικό στοιχείο στις διαδικασίες ενώπιον διοικητικών Οργάνων. 

Παράλληλά, η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με Εσθονούς εμπειρογνώμονες, ολοκλήρωσε τη μελέτη για αγορά πιστοποιητικών η-Ταυτοποίησης και η-Υπογραφών για τους πολίτες και ετοιμάστηκε Σχέδιο Δράσης για μια ολιστική προσέγγιση, για τη χρήση των πιστοποιητικών αυτών (Μάιος 2017). Στην παρούσα φάση, γίνεται επεξεργασία των εγγράφων του διαγωνισμού για την αγορά πιστοποιητικών η-Υπογραφών και η-Ταυτοποίησης. 

Η Κυβέρνηση για πρώτη φορά έχει θέσει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ως προτεραιότητα και κεντρικό μέρος της πολιτικής της με συγκεκριμένα μέτρα και πράξεις. Η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί. 

Καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια της Κύπρου να περάσει στην ψηφιακή εποχή θα αποτελέσει η υπερψήφιση του Υφυπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ως αυτό έχει προταθεί από την Κυβέρνηση, με έναν από τους κύριους πυλώνες δράσεις του, τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης και ενιαίας πολιτικής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.»

Δειτε Επισης

7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου
Η Freedom24 Super Grand Χορηγός για τον πρώτο Ολυμπιονίκη της Κύπρου Παύλο Κοντίδη
Η Πετρολίνα σύμμαχος ζωής του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο Μια Ευχή»
Διήμερο σεμινάριο για οικογενειακές επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας