Fabian Zuleeg: Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη Νομισματική Ένωση

Ελλείψεις και παραλήψεις στο πλαίσιο της Νομισματικής Ένωσης ανέδειξε η πρόσφατη οικονομική κρίση στην Ευρώπη σύμφωνα με τον Fabian Zuleeg γενικό διευθυντή του European Policy Centre. Μιλώντας ενώπιον του 8ου Limassol Economic Forum ο κ. Zuleeg υπογράμμισε ότι η οικονομική ολοκλήρωση στην ΕΕ έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό σε αντίθεση με την πολιτική ολοκλήρωση η οποία θα μπορούσε να αναχαιτίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε μεγάλο βαθμό.

Ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, σημείωσε ο κ. Zuleeg, αρκετά κράτη μέλη έχουν υποστεί σημαντικών μεταρρυθμιστικών αλλαγών και σήμερα η ΕΕ βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης με ορισμένες χώρες να σημειώνουν θεαματική ανάκαμψη και οικονομική ανάπτυξη.

Παρά τα θετικά βήματα που έχουν καταγραφεί, παραμένει σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση των προσπαθειών για Τραπεζική Ένωση, ενώ θα πρέπει να ανακτηθεί η πολιτική εμπιστοσύνη στη Νομισματική Ένωση.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν έχει τροχοδρομήσει τις διαδικασίες για εμβάθυνση της Νομισματικής Ένωση και το ερώτημα που αιωρείται, σύμφωνα με τον κ. Zuleeg, είναι κατά πόσον υπάρχει η πολιτική θέληση για υλοποίηση της.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κρατών μελών σε ό,τι αφορά των ρόλο των διάφορων θεσμικών οργάνων όπως το eurogroup. Ωστόσο, υπογράμμισε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για επίτευξη συμφωνίας στην παρούσα φάση δεδομένης της παγκόσμιας οικονομικής ανασφάλειας που επικρατεί.

Εκτίμησε πως ο γαλλογερμανικός άξονας θα προωθήσει νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων, ανοίγοντας το διάλογο μεταξύ των κρατών μελών για το ποιες αλλαγές χρειάζονται και πως θα πρέπει να υλοποιηθούν.

Υπογράμμισε πως μέχρι το τέλος του 2018 υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για τους ηγέτες και επιχειρήσεις της ΕΕ να διαβουλευτούν για το τι θα πρέπει να γίνει.

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;