Roger Bootle: Χωρίς δυνατό χαρτί η ΕΕ για ελεύθερο εμπόριο

Η Ευρώπη προϋπήρξε της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά την ΕΕ ανέφερε ο Roger Bootle, ειδικός σύμβουλος της επιτροπής εμπορίου της Βουλής των Κοινοτήτων. Μιλώντας ενώπιον του 8ου Limassol Economic Forum, ο κ. Bootle εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός υπογραμμίζοντας πως μετά την οικονομική κρίση η ευρωζώνη δεν ανακάμπτει με τους ίδιους ρυθμούς όπως οι ΗΠΑ ή όπως η Βρετανία.

Την ίδια ώρα, ο κ. Bootle επισήμανε πως παραμένει άγνωστο κατά πόσον έχει αποδώσει καρπούς η μακροχρόνια προσπάθεια της ΕΕ για εναρμόνιση των οικονομικών πολιτικών.
Σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσει την πολιτικοοικονομική εικόνα της ΕΕ σήμερα, ο κ. Bootle επισήμανε πως η Γαλλία έχει απολέσει μεγάλο μέρος της επιρροής που ασκεί στην ΕΕ, προσθέτοντας πως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Γερμανία για την άσκηση της όποιας επιρροής στην Ευρώπη. 

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, ανέφερε, βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων για μεταρρυθμίσεις στην γαλλική οικονομία, υπογραμμίζοντας πως οι όποιες προσπάθειες για μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο παρελθόν οδηγήθηκαν στο κενό. Σε αντίθεση με τη Γαλλία, η Γερμανία καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Επέκρινε την πρακτική της ΕΕ και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την επιβολή ομοιογενών πολιτικών σε ό,τι αφορά την Οικονομία, καθώς, όπως είπε, σε αρκετές περιπτώσεις δεν λαμβάνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των χωρών μελών, πράγμα που οδηγεί σε ανισότητες.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που γίνονται για πρόσβαση της Βρετανίας στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ο κ. Bootle επισήμανε πως δίδεται μεγαλύτερη σημασία από ό,τι πρέπει, καθώς όλες οι χώρες έχουν που δεν είναι μέλη της ΕΕ διατηρούν πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά δεδομένου ότι ακολουθούν του όρους και κανονισμούς λειτουργίας της Ενιαίας Αγοράς.

Παράλληλα, ο κ. Bootle ανέφερε πως καθώς η ΕΕ αποτελείται από κράτη με διαφορετικά χαρακτηριστικά, με τους πολίτες τους να προτάσσουν διαφορετικά αιτήματα κάτι το οποίο την καθιστά αδύνατο διαπραγματευτή για τη σύναψη συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου. Απτό παράδειγμα, είπε, αποτελεί το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει αρκετές συμφωνίες για ελεύθερο εμπόριο με χώρες εκτός ΕΕ, ενώ δεν υπάρχει επέκταση στη ελεύθερη παροχή υπηρεσιών σε χώρες που δεν είναι μέλη.

Δειτε Επισης

ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»
ΙΝ Business Awards: Βραβείο στο City of Dreams Mediterranean στην κατηγορία «Τουρισμός-Ξενοδοχεία-Αναψυχή-Εστίαση»
ΙΝ Business Awards: Στην Chrysostomides Advocates & Legal Consultants το βραβείο στην κατηγορία «Υπηρεσίες»
ΙΝ Business Awards: Στην Cyprus Millers by Hadjigiorkis το βραβείο στην κατηγορία «Εμπόριο-Βιομηχανία»
ΙΝ Business Awards: Στο Smoothie Factory το βραβείο στην κατηγορία «Μικρομεσαία Επιχείρηση»