Οφειλές χιλιάδων ευρώ προς στην Αρχή Λιμένων

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ οφείλουν εταιρείες στην Αρχή Λιμένων για δικαιώματα αδειών ενοικίασης λιμενικών χώρων, χρήματα τα οποία εκκρεμούν εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο η Αρχή δεν έχει επιτύχει ακόμα την είσπραξη τους. 
Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Μεταφορών, Μάριου Δημητριάδη, σε ερώτηση της Βουλευτή του ΑΚΕΛ , Ειρήνης  Χαραλαμπίδου, μεγάλες είναι οι οφειλές δύο συγκεκριμένων εταιρειών, της F&T Investments Ltd (Famalift Shipyard Ltd ) και της AFS Cyprus Offshore Services and Supply Ltd, με τις οφειλές της δεύτερης να ξεπερνούν της €200.000. Όσον αφορά την πρώτη εταιρεία, οφείλει σημαντικά ποσά από το 2003 μέχρι και σήμερα, χρήματα τα οποία για την ώρα είναι αδύνατο να εισπραχθούν, εξ αιτίας δικαστικής διαδικασίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.  
 
 
F&T Investments Ltd
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, η εταιρεία “Famalift Shipyard Ltd” οφείλει σημαντικά ποσά, ενώ από το 2003 βρίσκεται υπό εκκαθάριση.  Παρά ταύτα, η Αρχή Λιμένων Κύπρου παραχώρησε άδειες χρήσης στη συνδεδεμένη με αυτήν εταιρεία “F&T Investments Ltd” και στον κ. Λ. Κίμωνος, εκκαθαριστή της εταιρείας “Famalift Shipyard Ltd”.  Οι άδειες αυτές έχουν λήξει από την 31η Αυγούστου του 2010 και δεν έχουν ανανεωθεί, ενώ οι λιμενικοί χώροι εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται.  Τα εντάλματα των δικαστηρίων σε σχέση με την εταιρεία “F&T Investments Ltd” για κάποιο λόγο δεν εκτελούνται.  Ζητούμε εξηγήσεις για το ως άνω ζήτημα.
 
Απαντώντας, ο Υπουργός Μεταφορών τονίζει ότι η Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ), με επιστολή της ημερ. 28.8.2015,  ενημέρωσε τον κ. Λ. Κίμωνος, διαχειριστή της εταιρείας Famalift Shipyard Ltd και την εταιρεία F&T Investments Ltd, όπως αφενός προχωρήσουν στην άμεση εξόφληση των οφειλομένων ποσών εντός 6 ημερών και αφετέρου όπως εκκενώσουν και παραδώσουν το λιμενικό χώρο που κατακρατούν παράνομα.  Επιπλέον, με την ίδια επιστολή η Αρχή τους ενημέρωσε ότι μέχρι την παράδοση της κατοχής του λιμενικού χώρου, θα συνεχιζόταν κανονικά η σχετική χρέωση των εν λόγω εταιρειών. 
 
Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση, η Αρχή απέστειλε εκ νέου επιστολή στις 18.11.2016, ενημερώνοντας ότι η Εταιρεία Famalift Shipyard Ltd έχει χρεωθεί επιπλέον με το ποσό των €44.186,19, που αφορά στην παράνομη χρήση του υπ’ αναφορά λιμενικού χώρου για την περίοδο 1.9.2015-3.11.2016, καλώντας την όπως προχωρήσει στην αποπληρωμή όλων των οφειλομένων ποσών.  «Εξ αιτίας της μη συμμόρφωσης των Εταιρειών Famalift Shipyard Ltd και F&T Investments Ltd η Αρχή καταχώρησε τον Απρίλιο 2017 μέσω του Νομικού Συμβούλου της, την αίτηση 123/2017 για λήψη άδειας καταχώρησης αγωγής εναντίον του κ. Λ. Κίμωνος, εκκαθαριστή της εταιρείας Famalift Shipyard Ltd και την αγωγή 1033/2017 εναντίον της εταιρείας F&Τ Investments. Όσον αφορά το Ένταλμα Ανάκτησης Κατοχής Αρ. 6/2015 που εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού διευκρινίζεται ότι αυτό εκδόθηκε ύστερα από αίτηση του Λ. Κίμωνος, εκκαθαριστή της Εταιρείας Famalift Shipyard Ltd στο πλαίσιο της Αγωγής 3875/2011 εναντίον της Εταιρείας F&T Investment Ltd», σημειώνει ο κ. Δημητριάδης. 
 
Η εμπλοκή της Αρχής στην εν λόγω διαδικασία, τόνισε ο Υπουργός,  περιορίστηκε αποκλειστικά και μόνο κατά την διαδικασία εκτέλεσης του Εντάλματος Ανάκτησης Κατοχής, όταν ζητήθηκε από τον κ. Γεώργιο Πούρο, τέως Αναπληρωτή Διευθυντή Λιμανιού Λεμεσού να υποδείξει τον επίδικο χώρο, ως η διαταγή του Δικαστηρίου. Παρόλα αυτά το ένταλμα ανάκτησης κατοχής δεν εκτελέστηκε λόγο ασάφειας ως προς την έκταση και τον προσδιορισμό του επίδικου λιμενικού χώρου για τον οποίο εκδόθηκε το Ένταλμα.  Ως εκ τούτου, η Αρχή δεν δύναται να έχει οποιαδήποτε άλλα στοιχεία σχετικά με το θέμα αφού αφορά αστική διαφορά μεταξύ δύο ιδιωτών.

AFS Cyprus Offshore Services and Supply Ltd
Την ίδια ώρα, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου ήγειρε θέμα και για την εταιρεία “AFS Cyprus Offshore Services and Supply Ltd”, η οποία  ενώ όφειλε για συγκεκριμένη περίοδο πέραν των €200.000, η Αρχή αποφάσισε να της χαρίσει το μισό οφειλόμενο ποσό, κατόπιν σχετικού αιτήματος. Η ίδια εταιρεία, σύμφωνα με τη Βουλευτή, είχε εξασφαλίσει άδεια χρήσης χώρου και στο λιμάνι Λάρνακας.  Σε αυτή την περίπτωση και πάλι μετά από αίτημα της εταιρείας για τερματισμό της άδειας, προτού ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του οφειλόμενου ποσού, η Αρχή αποφάσισε την ακύρωση μέρους της χρέωσης και σταδιακή αποπληρωμή του οφειλόμενου ποσού, εφόσον αυτό εξοφληθεί πλήρως μέχρι το Μάρτη του 2016 και χωρίς να επιβληθούν επιβαρύνσεις ή/και τόκοι.  Μέχρι την ημερομηνία ελέγχου, η εταιρεία είχε καταβάλει μόλις το ένα τρίτο (1/3) του ποσού. 
 
Απαντώντας, ο Υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, τόνισε ότι η Αρχή έστειλε επιστολές (28.3.2016 και 3.6.2016), ενημερώνοντας την Εταιρεία AFS Cyprus Offshore Services and Supply Ltd ότι παρά τις δεσμεύσεις της δεν ανταποκρίθηκε στην αποπληρωμή του ποσού των €39.863,50 πλέον τόκους ως η σχετική συμφωνία πληρωμής.  Παράλληλα, ενημέρωσε την Εταιρεία ότι αν δεν καταβάλει το οφειλόμενο ποσό εντός 21 ημερών από την ημερομηνία λήψης της επιστολής θα προχωρήσει σε όλα τα απαιτούμενα νομικά μέτρα. «Παρά τις συστάσεις της Αρχής, η Εταιρεία AFS Cyprus Offshore Services and Supply Ltd μέχρι σήμερα δεν έχει συμμορφωθεί με αποτέλεσμα η Αρχή να απευθυνθεί στο Νομικό Σύμβουλο για λήψη νομικών μέτρων προς είσπραξη ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού», πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης. 
 
Διαβάστε ακόμα: Νέες εγκαταστάσεις στο λιμάνι Λεμεσού για υποστήριξη γεωτρήσεων

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά