Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

«Υπολογισμοί Υψηλών Επιδόσεων» στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο

Ημερίδα με θέμα «Υπολογισμοί Υψηλών Επιδόσεων και Εφαρμογές» διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. H Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με τις συνέργειες της ερευνητικής ομάδας Αστροφυσικής και Υπολογισμών Υψηλών Επιδόσεων (AHPC) και του τμήματος Επιστήμης και Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του πανεπιστημίου. 

Στόχος της ημερίδας ήταν η συζήτηση μεταξύ ερευνητών από Κύπρο και γειτονικές χώρες για την περαιτέρω προώθηση και ανάπτυξη του τομέα Υπολογισμών Υψηλών Επιδόσεων και Εφαρμογών. Η ημερίδα περιλάμβανε θέματα σχετικά με τις σύγχρονες εξελίξεις στους τομείς Υπολογισμών Υψηλών Επιδόσεων, Παράλληλων και Κατανεμημένων Αλγόριθμων και Αρχιτεκτονικών και Εφαρμογών στον τομέα της Φυσικής, Αστροφυσικής, των Ιατρικών Απεικονίσεων και της Μηχανικής.

Στο επίκεντρο της ημερίδας τέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σε τεχνικές υπολογισμών exascale and petascale (υπολογιστικών συστημάτων που έχουν τη δυνατότητα εκτέλεσης υπολογισμών με ακρίβεια τετρακισεκατομμυρίου ή δισεκατομμυρίου δισεκατομμυρίων δεκαδικών ψηφίων ανά δευτερόλεπτο). Τέτοιου είδους υπολογιστικές τεχνικές αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω και της ραγδαίας ανάπτυξης εφαρμογών στον τομέα των Μαζικών Δεδομένων (Big Data).

Σημαντικό επιστημονικό συμπέρασμα που αναδείχτηκε στην ημερίδα είναι η ανάγκη για δημιουργία και καλλιέργεια ενός ενιαίου κοινωνικού και επιστημονικού πλαισίου για την προώθηση του τομέα Υπολογισμών Υψηλών Επιδόσεων.

Δειτε Επισης

Σε τροχία απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου