Κεφαλαιαγορά: Αναστολή λειτουργίας της Best Choice FBC

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) ανακοίνωσε την αναστολή της άδειας λειτουργίας της Κυπριακής Εταιρείας Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών Best Choice FBC Ltd, κατόπιν λήψης απόφασης στη συνεδρία της ημερομηνίας 25 Ιουλίου 2016.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΚΚ, η πιο πάνω απόφαση λήφθηκε καθότι οι ενδεχόμενες παραβάσεις πιθανόν να θέτουν σοβαρά σε κίνδυνο τα συμφέροντα των πελατών της εταιρείας και την εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς.

Συγκεκριμένα η άδεια λειτουργίας της εταιρείας, έχει ανασταλεί, δυνάμει του άρθρου 26(2) του περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμου του 2007, καθότι υφίστανται υπόνοιες για ενδεχόμενη μη συμμόρφωσή της με το άρθρο 28(1) του Νόμου αφού δεν φαίνεται να τηρεί, καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της, την προϋπόθεση χορήγησης άδειας λειτουργίας του άρθρου 12 (πρόσωπα που πραγματικά διευθύνουν την ΚΕΠΕΥ), του άρθρου 13 (μέτοχοι ΚΕΠΕΥ) και του άρθρου 18(2)(ι) του Νόμου και των παραγράφων 18(1)(στ) και 20(1) της Οδηγίας ΟΔ144-2007-01 του 2012 (προστασία κεφαλαίων πελατών).

Η Εταιρεία οφείλει, εντός ενός μηνός, να προβεί σε ενέργειες προς συμμόρφωση με τις ανωτέρω πρόνοιες.

Για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή της άδειας λειτουργίας, η εταιρεία δεν επιτρέπεται, να παρέχει οποιεσδήποτε υπηρεσίες, και ειδικότερα να συνάψει επιχειρηματική σχέση με οποιοδήποτε πρόσωπο και να αποδεχτεί οποιοδήποτε νέο πελάτη, να λάβει, διαβιβάσει και εκτελέσει οποιαδήποτε εντολή από πελάτη (υφιστάμενο και μη) για αγορά χρηματοοικονομικών μέσων και να παρέχει οποιεσδήποτε επενδυτικές υπηρεσίες τόσο στη Δημοκρατία όσο και εκτός της Δημοκρατίας.

Επίσης δεν επιτρέπεται να διαφημίζει τον εαυτό της ως παροχέα επενδυτικών υπηρεσιών και να έχει σχετικές διαφημιστικές ανακοινώσεις και οφείλει να αναρτήσει σε όλους τους διαδικτυακούς της τόπους ότι η άδεια λειτουργίας της έχει ανασταλεί.

Οφείλει επίσης, εφόσον οι υφιστάμενοι πελάτες της το επιθυμούν, χωρίς να θεωρηθεί ότι παραβαίνει το άρθρο 26(5) του Νόμου, να κλείσει όλες τις ανοιχτές θέσεις συμβολαίων των πελατών της, κατά την ημερομηνία λήξης τους, ή ενωρίτερα εάν το επιθυμεί ο πελάτης και να αποδώσει στους υφιστάμενους πελάτες της τα κεφάλαια τους και τα κέρδη που τους αναλογούν.

Συνέχιση αναστολής λειτουργίας εταιρειών
Επίσης, η ΕΚΚ σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων ημερομηνίας 27 Μαΐου 2016 και 28 Ιουνίου 2016 και κατόπιν απόφασης στη συνεδρία ημερομηνίας 1η Αυγούστου 2016, ανακοινώνει ότι η άδεια λειτουργίας της ΚΕΠΕΥ UBFS Invest powered by Moneychoice Brokers Ltd, θα συνεχίσει να τελεί υπό αναστολή, δυνάμει του άρθρου 26(4)(β) του περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμου του 2007.

Η Εταιρεία, μέχρι τις 29 Αυγούστου 2016, οφείλει να προβεί σε ενέργειες προς συμμόρφωσή της με τα άρθρα 28(1) και 67(1) του Νόμου και το Άρθρο 92(1) του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 575/2013.

Για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή της άδειας λειτουργίας η εταιρεία δεν επιτρέπεται, δυνάμει του άρθρου 26(5) του Νόμου, να παρέχει οποιεσδήποτε υπηρεσίες, και ειδικότερα να συνάψει επιχειρηματική σχέση με οποιοδήποτε πρόσωπο και να αποδεχτεί οποιοδήποτε νέο πελάτη.

Επίσης δεν επιτρέπεται να λάβει, διαβιβάσει και εκτελέσει οποιαδήποτε εντολή από πελάτη (υφιστάμενο και μη) για αγορά χρηματοοικονομικών μέσων, να παρέχει οποιεσδήποτε επενδυτικές υπηρεσίες τόσο στη Δημοκρατία όσο και εκτός της Δημοκρατίας, να διαφημίζει τον εαυτό της ως παροχέα επενδυτικών υπηρεσιών και να έχει σχετικές διαφημιστικές ανακοινώσεις.

Οφείλει επίσης να αναρτήσει σε όλους τους διαδικτυακούς της τόπους ότι η άδεια λειτουργίας της έχει ανασταλεί, ενώ εφόσον οι υφιστάμενοι πελάτες της το επιθυμούν, χωρίς να θεωρηθεί ότι παραβαίνει το άρθρο 26(5) του Νόμου, οφείλει να κλείσει τυχόν ανοιχτές θέσεις συμβολαίων των πελατών της κατά την ημερομηνία λήξης τους, ή ενωρίτερα εάν το επιθυμεί ο πελάτης, αποδώσει στους υφιστάμενους πελάτες της τα χρήματα τους και τα κέρδη που τους αναλογούν, εάν και όποτε το επιθυμούν.

Επίσης σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσης ημερομηνίας 01.08.2016, η ΕΚΚ ανακοινώνει ότι η άδεια λειτουργίας Επιχείρησης Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών της εταιρείας «Mutual Trust Limited» (η ‘Εταιρεία’), με αριθμό 44/196, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό αναστολή, δυνάμει του άρθρου 15(3)(β) του περί της Ρύθμισης των Επιχειρήσεων Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών και Συναφών Θεμάτων Νόμου του 2012, καθότι δεν ικανοποιήθηκε ότι η Εταιρεία συμμορφώθηκε με το άρθρο 7(2) (πρόσωπα που πραγματικά διευθύνουν) του Νόμου.

Η πιο πάνω απόφαση λήφθηκε καθότι η πιο πάνω ενδεχόμενη παράβαση ενδέχεται μεταξύ άλλων να θέτει σοβαρά σε κίνδυνο τα συμφέροντα των πελατών της Εταιρείας.

Η Εταιρεία οφείλει μέχρι τις 29 Αυγούστου 2016 να προβεί σε ενέργειες προς συμμόρφωση με τις ανωτέρω διατάξεις. Κατά τη διάρκεια ισχύς της αναστολής της άδειας λειτουργίας, η Εταιρεία, σύμφωνα με το άρθρο 15(5) του Νόμου, δεν επιτρέπεται να παρέχει/ασκεί οποιεσδήποτε Διοικητικές Υπηρεσίες.

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett