Το κυπριακό, online στοίχημα επιστρέφει

Ένα κενό πολλών ετών αλλά και διαφυγόντα κέρδη προς το εξωτερικό, επιδιώκει αφενός να καλύψει και αφετέρου να εξασφαλίσει η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, η οποία αποτελεί το εποπτικό και ρυθμιστικό όργανο των στοιχηματικών δραστηριοτήτων στην Κύπρο.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων πρόκειται να προχωρήσει σε αδειοδοτήσεις που θα επιτρέπουν και σε κυπριακές εταιρείες στοιχημάτων να παρέχουν διαδικτυακές υπηρεσίες πονταρίσματος, όπως έχουν τη δυνατότητα εταιρείες με βάση άλλες ευρωπαϊκές χώρες να πραγματοποιούν στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι πριν ληφθεί η εν λόγω απόφαση πολλές στοιχηματικές εταιρείες έκαναν πολλά διαβήματα και σε διάφορα επίπεδα της πολιτικής ζωής και των υπηρεσιών του κράτους, προκειμένου να αλλάξει η σημερινή κατάσταση, στην οποία αποδίδουν στρεβλώσεις στην αγορά μέσω αθέμιτου ανταγωνισμού, από τις ξένες εταιρείες οι οποίες μπορούν να παρέχουν online στοίχημα και μάλιστα να διαφημίζονται στην Κύπρο.

Τι είναι η άδεια Κλάσης Α και τι η Κλάσης Β
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παρατέθηκε από την επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, Ιωάννα Φιάκου, λέχθηκε ότι θα δοθούν άδειες για online στοίχημα Κλάσης Α και Κλάσης Β. Θα πρέπει να επεξηγηθεί ότι οι εν λόγω άδειες αφορούν αφενός εταιρείες που έχουν φυσική παρουσία στην Κύπρο, μέσω πρακτορείων στοιχημάτων, ενώ οι άδειες Κλάσης Β αφορούν εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, στα πρότυπα online εταιρειών του εξωτερικού.

Με τα εν λόγω δεδομένα είναι ευκόλως αντιληπτό ότι θα δοθεί η δυνατότητα να δημιουργηθούν εταιρείες και με βάση την Κύπρο ή έστω κάποιες online εταιρείες να διεκδικήσουν άδεια Κλάσης Β και για τη χώρα μας. Άλλωστε και η κ. Φιάκου αναφέρθηκε στο ευνοϊκό φορολογικό σύστημα της Κύπρου, το οποίο μπορεί να προσελκύσει ξένες εταιρείες και για στο πεδίο των στοιχηματικών υπηρεσιών.

Τζίρος 200-300 εκατ. πάει στο εξωτερικό
Οι άδειες που προτίθεται να εκδώσει η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων αποτελούν καθοριστικής σημασίας εξέλιξη τόσο για την οικονομία ευρύτερα, όσο και για τον χώρο του στοιχήματος ειδικότερα. Εκτιμάται ότι κύκλος εργασιών της τάξης των 200 με 300 εκατ. ευρώ πραγματοποιείται μέσω online στοιχημάτων που προσφέρουν εταιρείες με έδρα άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Με τις αδειοδοτήσεις υπάρχει η πεποίθηση ότι τουλάχιστον κάποιο μέρος από τον τζίρο εκατομμυρίων θα πραγματοποιείται στην Κύπρο, κάτι που συνεπάγεται έσοδα για το κράτος μέσω φορολογιών όπως ο ΦΠΑ, ο εταιρικός και ο φόρος εισοδήματος. Παράλληλα, γίνονται εκτιμήσεις για νέες θέσεις εργασίας στο κομμάτι υπηρεσιών πληροφορικής και δη του κτισίματος ιστοσελίδων, λογισμικών και εφαρμογών για συσκευές (apps).

Οι τελικές προδιαγραφές θα καθοριστούν από τις οδηγίες που θα θέσει η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων αλλά και το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, θα τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.  

 

Δειτε Επισης

Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»