ΤΟΜ: Σε αναμονή άλλων 5 εκατ. από άδειες κυκλοφορίας

Στις 30.000 φτάνει αριθμός των οχημάτων, οι οδηγοί  των οποίων δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στην ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας για το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Αριθμητικά, αυτό μεταφράζεται σε ένα ποσό που φτάνει τα 5 εκατ. περίπου από το σύνολο των 90 εκατ. ευρώ, που το Τμήμα Οδικών Μεταφορών αναμένει να εισπράξει από την έκδοση των αδειών κυκλοφορίας.  Να σημειωθεί πως τα 30.000 οχήματα, είχαν εκδομένη άδεια κυκλοφορίας μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015, το πρώτο δηλαδή εξάμηνο του έτους και τώρα δεν έχει ανανεωθεί.

Συγκεκριμένα, στους καταλόγους του Τμήματος Οδικών Μεταφορών(ΤΟΜ), υπάρχουν εγγεγραμμένα 626.000 οχήματα. Από αυτά, το κράτος υπολογίζει έσοδα που αγγίζουν τα 90 εκ. ευρώ. Συνεπώς, για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ένας σημαντικός αριθμός οδηγών έχει προχωρήσει στην ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας τους, με το ΤΟΜ να είναι σε αναμονή ελπίζοντας πως και οι άλλοι 30.000 οδηγοί θα προχωρήσουν άμεσα σε ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας ή σε κάποια άλλη ρύθμιση όπως είναι η επίσημη ακινητοποίηση των οχημάτων. 

Σύμφωνα με το διευθυντή του Τμήματος Οδικών Μεταφορών Σωτήρη Κωλέττα, αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την Κύπρο υπάρχουν 156.200 οχήματα που η άδεια κυκλοφορία τους δεν έχει ανανεωθεί. Από αυτά, τα 68.300 είναι επίσημα ακινητοποιημένα. Για τα υπόλοιπα, ένας αριθμός 57.900 οχημάτων, που δεν είχαν ανανεώσει άδεια ούτε για το πρώτο εξάμηνο του έτους, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών δεν έχει στοιχεία για το αν είναι ακινητοποιημένα και δεν έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους ή απλά κυκλοφορούν στο οδικό δίκτυο παράνομα.

Από την Τρίτη 8/9, σε συνεργασία με την αστυνομία γίνονται συνεχείς έλεγχοι στο οδικό δίκτυο. Σε περίπτωση κατά την οποία ο οδηγός δεν έχει ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος του τότε θα είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει άμεσα σε ανανέωση και επιπλέον να καταβάλει και το χρηματικό πρόστιμο που προνοεί η νομοθεσία δηλαδή 85 ευρώ. Επίσης, τονίζεται πως, για ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας που θα γίνονται από την Τετάρτη, θα επιβάλλεται ως επιβάρυνση στην άδεια κυκλοφορίας το άθροισμα του ποσού των 10 ευρώ και ποσού ίσου με το 10% της ετήσιας άδειας κυκλοφορίας. Από την Τετάρτη, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του ΤΟΜ, η Αστυνομία και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών θα καταγγέλλουν όσους κυκλοφορούν οχήματα χωρίς ισχύουσα άδεια κυκλοφορίας.

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Χατζηαποστόλου

Δειτε Επισης

Πρόσβαση στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται ζητά η Επιτροπή Θεσμών
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
Altius Insurance: Στηρίζει τη σύνοδο του πρώτου επιστημονικού συνεδρίου νοσηλευτικής και μαιευτικής
Πλοήγηση στη νέα κανονικότητα: Το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών για ιδιώτες
RSM: Παγκόσμια στρατηγική 2030–RSM Cyprus: Ανάπτυξη, καινοτομία & επιτυχία πελατών(vid)
H ORB φέρνει ένα 3D Jeep® Wrangler από τις χιονισμένες πλαγιές, κατευθείαν στο κέντρο της Λευκωσίας (vid)
Στη δύναμη της ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Οργανισμών Δημοσίων Επιβατικών Μεταφορών
Η Golden Gallery by Kapatays παρουσιάζει για 15η χρονιά το Art Deal by Kapatays
Έμφυλος προϋπολογισμός, ένα νέο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης
Το Needle 2024 συνεχίζει με την σειρά παράλληλων δράσεων: Needle & Thread Talks