Toxic banking στην Κύπρο: Ονόματα και ευθύνες

Όπως συμβαίνει σε κάθε δράμα, έτσι και σ' αυτό των κυπριακών τραπεζών της κρίσης και της κατάρρευσης, υπήρξαν πρωταγωνιστές, συμμετέχοντες σε δεύτερους και τρίτους ρόλους, απροσδόκητη πλοκή, πολλά και γεμάτα σασπένς επεισόδια. Το σίριαλ της κυπριακής κρίσης, το οποίο κορυφώθηκε τον Μάρτιο του 2013, αποτελεί, πλέον, ιστορία και ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα προς αποφυγήν για το μέλλον και τους αντικαταστάτες όσων κρατούν θέσεις στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. 

Οι κυπριακές τράπεζες ακολούθησαν αντίστοιχη πορεία με εκείνη των ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία τυφλώθηκαν από τον όγκο των καταθέσεων και την ιλιγγιώδη πορεία της αγοράς ακινήτων προς το κέρδος, τη μεγάλη πιστωτική επέκταση και τις επενδύσεις σε άλλες αγορές. Κέρδη, διεθνής παρουσία, ακριβοπληρωμένα στελέχη. Αυτή ήταν η εικόνα της περασμένης, πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, δεκαετίας.                        

Όλα πήγαιναν καλά, αλλά όπως και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, έτσι και στον τραπεζικό τομέα, κάποτε ήρθαν οι κακές μέρες. 

Η απομυθοποίηση της θεωρίας, too big to fail, στην περίπτωση των κυπριακών τραπεζών είχε συγκεκριμένους πρωταγωνιστές τόσο σε επίπεδο διεύθυνσης όσο και συμβουλίων. Οι κακοί χειρισμοί, οι αυθαίρετες αποφάσεις, η αρχή του ενός ανδρός και η προβληματική σχέση διευθυντών - διοικητικών συμβουλίων συνέθεταν το σκηνικό πίσω από τα υψηλά κέρδη, την επέκταση στο εξωτερικό και κολοσσιαία δάνεια σε φίλους και γνωστούς, πολιτικά συνδεδεμένους επιχειρηματίες, αλλά και σε projects με αμφίβολη επιτυχία. 

Σκοπός μας η καταγραφή
Ο ρόλος του Τύπου σαφώς και είναι διαφορετικός από εκείνον  των δικαστηρίων. Στο τεύχος αυτό, το IN Business δεν επιχειρεί μια «έντυπη δίκη» όσων ενέχονται στο μεγάλο τραπεζικό κραχ των ετών 2008 - 2013. Σκοπό έχει να περιγράψει και να καταγράψει ποιοι κατείχαν σημαντικές θέσεις σε καθοριστικής σημασίας χρονικά σημεία και πώς φτάσαμε στην κατάρρευση, όταν τα κέρδη και τα μεγέθη των τραπεζών και η ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη δεν προμήνυαν ότι οδεύαμε προς τον γκρεμό, ο οποίος ήταν, μάλιστα, πιο κοντά απ’ όσο κάποιοι μπορεί να φαντάζονταν. 

Διαβάστε ολόκληρο το θέμα στο επόμενο τεύχος του περιοδικού IN Business, που θα κυκλοφορήσει την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου στα περίπτερα. 

Δειτε Επισης

Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»