Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Πουαγκαρέ: Επενδύσεις για ανασυγκρότηση της οικονομίας

Επένδυση είναι η λέξη κλειδί, που μπορεί να είναι δανειακά ή ξένες επενδύσεις. Αυτό απαιτείται σήμερα για να επέλθει η ανάπτυξη στην Κύπρο, όπως τόνισε ο διευθυντής Διεύθυνση Λιανικής Τραπεζικής και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Τράπεζας Κύπρου, Χάρης Πουαγκαρέ, στο συνέδριο προγραμμάτων χρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που διοργανώνει η ΙΜΗ.

«Η Κύπρος πρέπει να έχουν συνεταίρους, συνεργάτες από το εξωτερικό», τόνισε. Όπως είπε, η Κύπρος είχε τεράστια απώλεια εισοδήματος και ψηλά επίπεδα ανεργίας όμως, στόχος πια είναι η αναδιάρθρωση της οικονομίας κι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν πολλά ενθαρρυντικά στοιχεία. «Διαφαίνεται ήδη, μια προοπτική ανάκαμψης μέσα στο 2015», είπε. Και πρόσθεσε: «Οι καλύτερες επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας οφείλονται σε μια σειρά από παράγοντες, στην ανθεκτικότητα σημαντικών τομέων οικονομικής δραστηριότητας όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες, στην ελαστικότητα της κυπριακής οικονομίας και στη συνοχή κοινωνικών εταίρων για τη μείωση του εργασιακού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η Κύπρος εξακολουθεί να απολαμβάνει σημαντικά ωφελήματα και να παραμένει ελκυστικός προορισμός ιδιαίτερα τώρα και με την ανάπτυξη του φυσικού αερίου. «Ο τραπεζικός τομέας επήλθε ανασχηματισμού αυξάνοντας την κεφαλαιουχική επάρκεια, οι καταθέσεις έχουν σταθεροποιηθεί, το ρυθμιστικό κι εποπτικό πλαίσιο αναβαθμίστηκε κι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο δημοσιονομικό τομέα. Παρόλα αυτά», είπε, «το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι ψηλό σε σχέση με το ΑΕΠ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται ακόμα σε ψηλά επίπεδα και πρέπει να δημιουργήσουμε προοπτικές ανάπτυξης».

Αυτό που χρειάζεται η Κύπρος είναι πρόσβαση στις αγορές και δημιουργία συνθηκών διαρκούς ανάπτυξης. «Μπορεί το πρόγραμμα που ακολουθούμε να προκαλεί αντιδράσεις, αλλά χωρίς αυτό η Κύπρος θα ήταν σε χειρότερη θέση», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για ανασυγκρότηση της οικονομίας και να εργαστούμε όλοι από κοινού. «Ο στόχος είναι ένας: Νέες επενδύσεις», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου