Και η ΕΥ βλέπει ανάπτυξη

Προς το καλύτερο αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την κυπριακή οικονομία η ΕΥ, επικαλούμενη το γεγονός ότι ο τραπεζικός τομέας παρουσιάζει σημάδια ομαλότερης λειτουργίας παρέχοντας στήριξη στην εγχώρια δραστηριότητα, καθώς η συνολική εμπιστοσύνη στην αγορά βελτιώνεται.

«Κατόπιν της προβλεπόμενης συρρίκνωσης της τάξης του 2,6% κατά το 2014, η ΕΥ αναμένει επιστροφή στην ανάπτυξη». Την ίδια ώρα, ο τομέας των εξαγωγών παίρνει ώθηση από τον ανθεκτικό, όπως αποδεικνύεται, τομέα του τουρισμού αλλά και την αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό γενικότερα. Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2015 προβλέπεται στο 0,5% και στο 0,9% το 2016.

Στην τριμηνιαία έκθεση της ΕΥ, στην οποία παρουσιάζονται προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης συνολικά αλλά και κάθε χώρας-μέλους ξεχωριστά, σημειώνεται ότι παρά τα σημάδια βελτίωσης και τερματισμού της συρρίκνωσης του ΑΕΠ, εντούτοις η οικονομία συνεχίζει να νοσεί. Η παρ’ ολίγο κατάρρευση του τραπεζικού τομέα έχει αφήσει βαθιά σημάδια – η τελευταία τριμηνιαία συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 ήταν η δέκατη στη σειρά. Μέχρι η οικονομία να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης, το ΑΕΠ υπολογίζεται να βρίσκεται 10 εκατοστιαίες μονάδες πιο κάτω από το προ-κρίσης επίπεδο.

Ενώ η αγορά εργασίας έχει δείξει σημάδια σταθεροποίησης, παρόλα αυτά η ανεργία βρέθηκε πάνω από 15% τον Ιούνιο ενώ η συνεχιζόμενη μείωση των μισθών και ημερομισθίων αποτελούν βαρίδι στην κατανάλωση. Συνολικά, η ΕΥ αναφέρει στην τριμηνιαία της έκθεση ότι οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών θα αυξηθούν μόλις κατά 0,4% το 2015 και κατά 0,6% το 2016. Με τη δημοσιονομική εξυγίανση σε πλήρη εφαρμογή, οι δαπάνες του κράτους αναμένεται για φέτος να μειωθούν κατά 1,5%.

Το οικονομικό περιβάλλον μπορεί να προβλέπεται πλέον βελτιωμένο, αλλά οι κίνδυνοι δεν μπορεί να υποτιμηθούν. Ο τραπεζικός τομέας δείχνει μεν σημάδια σταθερότητας δεδομένης και της άρσης όλων των εγχώριων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίου, εντούτοις ο χρηματοοικονομικός τομέας στο σύνολο του είναι αδύναμος, γεγονός που επιβραδύνει την ανάπτυξη. Περαιτέρω, αναφέρεται στην έκθεση της ΕΥ, η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την πορεία του τραπεζικού τομέα. Τυχόν περαιτέρω επιβράδυνση στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα καθυστερήσει την επιστροφή στην ανάπτυξη. Η κρίση στη Ρωσία – την πηγή του 25% των επισκεπτών στην Κύπρο – αποτελεί ένα άλλο σημαντικό παράγοντα κινδύνου και τυχόν επιδείνωση της ενδέχεται να πλήξει σημαντικά τον τομέα του τουρισμού.

Πάντως, παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία, η Κύπρος συνεχίζει να λαμβάνει θετικές αξιολογήσεις από τους δανειστές της με την κυβέρνηση να καταγράφει καλύτερα από τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα και μάλιστα κατά σημαντικό βαθμό.

Στην έκθεση της ΕΥ τονίζεται όμως ότι ο λεγόμενος κίνδυνος της «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» (reform fatigue) σημαίνει ότι η βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης θα μπορούσε να παρουσιάσει επιβράδυνση.

 

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού