ΕΥ: Εποπτικές προκλήσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες

Η ΕΥ Κύπρου διοργάνωσε στις 17 Φεβρουαρίου εξειδικευμένο σεμινάριο για τα στελέχη της ασφαλιστικής βιομηχανίας με κύριο θέμα τις νέες εποπτικές απαιτήσεις για τις εταιρείες του κλάδου. Το σεμινάριο με τίτλο Insurance Industry in Perspective, ασχολήθηκε συγκεκριμένα με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας Φερεγγυότητα ΙΙ, καθώς επίσης και με άλλες εξελίξεις και προκλήσεις οι οποίες αφορούν στο παρόν και στο μέλλον της ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Παρόλο που η Οδηγία Φερεγγυότητα ΙΙ θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2016, εντούτοις οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες, με βάση και τις οδηγίες της Εφόρου Ασφαλιστικών Εταιρειών, οφείλουν σταδιακά να προετοιμαστούν κατάλληλα έτσι ώστε να εφαρμόσουν επαρκώς την εν λόγω Οδηγία. Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, για την εφαρμογή της Οδηγίας Φερεγγυότητα ΙΙ δεν θα υπάρξει περίοδος χάριτος και συνεπώς, όποιες ασφαλιστικές/αντασφαλιστικές επιχειρήσεις δεν θα είναι έτοιμες να την εφαρμόσουν θα έχουν επιπτώσεις σε ότι αφορά τη συνέχιση άσκησης των εργασιών τους. Βάσει τον οδηγιών της εποπτικής αρχής, οι υποχρεώσεις των εταιρειών του κλάδου, στο πλαίσιο τις επικείμενης εφαρμογής της Οδηγίας Φερεγγυότητα ΙΙ, ξεκινούν από το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Η Ειρήνη Ψάλτη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥ Κύπρου και κύρια ομιλητής στο σεμινάριο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο περιβάλλον στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν πλέον οι ασφαλιστικές εταιρείες. «Το ασφαλιστικό περιβάλλον στην Κύπρο χαρακτηρίζεται μεν από κάποιες ιδιαιτερότητες», είπε, «δεν παύει όμως να επηρεάζεται σε καθοριστικό βαθμό από το υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκό περιβάλλον». Κύριες προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες στο προβλεπτό μέλλον, σημείωσε η κ. Ψάλτη, αποτελούν η αναδιάρθρωση των εταιρειών και η κανονιστική συμμόρφωση. Εκτενή αναφορά έκανε και στις επικείμενες αλλαγές στο λογιστικό χειρισμό των ασφαλιστικών εργασιών.

Η Έλενα Μιχαηλίδου, αναλογιστής στην ΕΥ, αναφέρθηκε λεπτομερώς στις υποχρεώσεις που προκύπτουν για τις ασφαλιστικές εταιρείες από την εφαρμογή της Οδηγίας Φερεγγυότητα ΙΙ μέχρι και το 2016, ενώ ο Σπύρος Λοΐζου διευθυντής στο τμήμα συμβουλευτικών υπηρεσιών συστημάτων πληροφορικής και επιχειρησιακού ρίσκου, εξήγησε τις αλλαγές που απαιτείται να επέλθουν στα συστήματα πληροφορικής των ασφαλιστικών εταιρειών σε σχέση με την Οδηγία Φερεγγυότητα ΙΙ. Η Μαρία Ράσπα, ανώτερη φορολογική σύμβουλος σε θέματα ΦΠΑ, αναφέρθηκε σε θέματα φόρου προστιθέμενης αξίας που αφορούν στις ασφαλιστικές εταιρείες.
 

Δειτε Επισης

Επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο με το άνοιγμα νέων γραφείων ο Όμιλος Isystems
H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα