Συνεργασία Ινστιτούτου Κύπρου και Τμήματος Μετεωρολογίας

Με στόχο τη χρήση της πρωτοποριακής υποδομής του Υπερυπολογιστή Cy- Tera και την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων, το Ινστιτούτο Κύπρου και το Τμήμα Μετεωρολογίας, υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, στις 12 μ.μ., στις εγκαταστάσεις του ΙΚυ, στη Λευκωσία (πρώην ΑΤΙ, περιοχή Αθαλάσσας). 
 
Η συμφωνία θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθ. Κώστα N. Παπανικόλα και τον διευθυντή του Τμήματος Μετεωρολογίας, δρα Σίλα Μιχαηλίδη. Στην τελετή θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό, εκ μέρους του Υπουργού κ. Νίκου Κουγιάλη, η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αίγλη Παντελάκη.
 
Το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο επισημοποιεί την υφιστάμενη στενή συνεργασία των δύο οργανισμών, εστιάζεται στην αμοιβαία χρήση υποδομών και ιδιαιτέρως στη χρήση του Υπερυπολογιστή Cy- Tera του Ινστιτούτου Κύπρου από το Τμήμα Μετεωρολογίας. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης, την προώθηση κοινών ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, καθώς και την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων.  
 
Το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου παρέχει ακριβείς και έγκυρες μετεωρολογικές και κλιματικές υπηρεσίες για την περιοχή της Κύπρου προς τους νευραλγικούς τομείς της πολιτικής αεροπορίας, της ναυτιλίας, της αλιείας, καθώς και στο ευρύ κοινό, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και σε πολλούς άλλους κυβερνητικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς. Οι λειτουργοί της Υπηρεσίας χρησιμοποιούν μια σειρά από μέσα και τεχνικές για την πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν μετεωρολογικές παρατηρήσεις, δεδομένα από μετεωρολογικούς δορυφόρους και ραντάρ, καθώς και προβλέψεις βασισμένες σε υπολογιστικές αριθμητικές μεθόδους. Οι τελευταίες ωστόσο, περιορίζονται σημαντικά από τη διαθέσιμη υπολογιστική ισχύ του Τμήματος.  
 
Η χρήση του Υπερυπολογιστή Cy- Tera του Ινστιτούτου Κύπρου, άρει τον περιορισμό αυτό, παρέχοντας στο Τμήμα Μετεωρολογίας τη δυνατότητα προβλέψεων υψηλότερης ανάλυσης και μεγαλύτερης χρονικής περιόδου. Παράλληλα, η αυξημένη υπολογιστική ισχύ που θα παρέχεται, θα επιτρέπει την ταχύτερη και με μεγαλύτερη ακρίβεια πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων που πιθανώς να πλήξουν την περιοχή μας. Τα αποτελέσματα των προβλέψεων, τα οποία είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τις ερευνητικές δραστηριότητες στους τομείς της πρόγνωσης του καιρού, των ατμοσφαιρικών και περιβαλλοντικών επιστημών και της κλιματολογίας, θα βρίσκονται στην άμεση διάθεση τόσο των ερευνητών του Ινστιτούτου Κύπρου όσο και των λειτουργών του Τμήματος Μετεωρολογίας.
 
Ο Υπερυπολογιστής Cy-Tera αποτελεί μια πρωτοποριακή υποδομή του Εθνικού Κέντρου Υπερυπολογιστών του Ινστιτούτου Κύπρου, την ισχυρότερη της Ανατολικής Μεσογείου για ακαδημαϊκή χρήση. O υπερυπολογιστής, ο οποίος προσφάτως έκλεισε ένα χρόνο λειτουργίας, είναι δωρεάν προσβάσιμος από όλους τους επιστήμονες στην Κύπρο, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, προσδίδοντας στη χώρα ηγετικό ρόλο στον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών στην Ανατολική Μεσόγειο.  
 
 
 

Δειτε Επισης

Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Το ευρωπαϊκό έργο Waste Wisely Cyprus on Tour
Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας