Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

CIPA: Αναστροφή κλίματος στο επίκεντρο με τρόικα

 Οι προσπάθειες του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPΑ) για αναστροφή του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί για την Κύπρο ήταν στο επίκεντρο μακράς συνάντησης του CIPΑ με οκταμελές επιτελείο της Τρόικας.  

Οι επικεφαλής του Οργανισμού θεωρούν ότι η διαδικασία επανάκτησης της εμπιστοσύνης στην Κύπρο, παρόλο που ήδη έχει αρχίσει, θα είναι μακρά.

Ιδιαίτερα εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Πρόεδρος του CIPΑ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης και ανέφερε ότι οι τεχνοκράτες της Τρόικας ζήτησαν να ενημερωθούν για τη δράση, το πρόγραμμα του CIPΑ, το ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις στην Κύπρο, σε ποιους τομείς και σε ποιο στάδιο βρίσκεται.

«Ήταν πολύ θετικοί, έκαναν εισηγήσεις, άκουσαν τους δικούς μας προβληματισμούς και πρέπει να πω ότι νιώθω αρκετά ικανοποιημένος με τη σημερινή προσέγγιση του κλιμακίου της Τρόικας», ανέφερε ο κ. Αγκαστινιώτης μετά το πέρας της συνάντησης.  

Ο κ. Αγκαστινιώτης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι προσπάθειες του Οργανισμού επικεντρώνονται στην αναστροφή του αρνητικού κλίματος που υπάρχει για την Κύπρο και στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού προς την κυπριακή οικονομία, κάτι που τονίστηκε και στην Τρόικα.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει ο κίνδυνος να γίνονται επενδύσεις στην Κύπρο έναντι πινακίου φακής, ο Πρόεδρος του CIPΑ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει γίνει επένδυση στην Κύπρο ή πώληση έναντι πινακίου φακής ακόμα. Πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελληνικής Τράπεζας το ενδιαφέρον ήταν ψηλό.

«Δεν έχουμε δώσει τίποτα έναντι πινακίου φακής, θεωρώ και ευελπιστώ ότι δεν θα το πράξουμε», σημείωσε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό εξαρτάται από το πώς θα συμπεριφερθούν οι τράπεζες στο εγγύς μέλλον, αλλά επί του παρόντος απέρριψε τον ισχυρισμό ότι γίνονται πράξεις έναντι πινακίου φακής.

Ο Γενικός Διευθυντής του CIPΑ Χάρης Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι τα μηνύματα από τις επαφές του Οργανισμού στο εξωτερικό ήταν ιδιαίτερα θετικά.

Τα μηνύματα, όπως είπε, που πέρασε ο Οργανισμός πρωτίστως ήταν μηνύματα ότι αυτή τη στιγμή η Κύπρος υπάρχει, συνεχίζει να γίνεται καλύτερη και αυτό είπε, θεωρεί ότι το αναγνωρίζουν οι ξένοι. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται λίγος χρόνος ώστε να μπορέσουν να μεταφέρουν και να αποδείξουν στην πράξη αυτά τα θέματα.

Οι τομείς οι οποίοι παρουσιάζουν ενδιαφέρον όσον αφορά επενδύσεις, ανέφερε, είναι αρκετοί και οι χώρες διαφέρουν. Οι βασικοί τομείς είναι η ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, ο ιατρικός τουρισμός, τα χρηματοοικονομικά, ο τομέας της τεχνολογίας, η ανάπτυξη γης κ.α.

«Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η αλλαγή της ευρύτερης εικόνας, η οποία επικρέμεται σαν ένα μαύρο πέπλο και αυτό σιγά - σιγά έχει αρχίσει να διορθώνεται, χρειάζεται όμως χρόνος για να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη», κατέληξε.

Δειτε Επισης

PwC Foundation: Γνώσεις σε μαθητές και μαθήτριες για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό
Αγκαλιάζουν τα βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας του ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ
ECR Case Study: Πρόληψη ελλείψεων και διαθεσιμότητα στο ράφι
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland