Investors in People: Πρότυπο πρωτιάς

Ο πυρήνας, η πηγή ζωής μιας επιχείρησης, δεν είναι άλλος από το ανθρώπινο δυναμικό της. Είναι οι άνθρωποί της, είναι αυτοί που τη βοηθούν να προχωρήσει μπροστά, να αναπτυχθεί, να αναδειχθεί, να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό, είναι αυτοί που αγωνίζονται και παλεύουν για την επιτυχία της.
 
Αυτός ο αγώνας επιβραβεύεται. Και για το ίδιο το προσωπικό, αλλά και για τις εταιρείες. Γιατί το διεθνές πρότυπο Investors in People (IiP) πιστοποιεί τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που αναγνωρίζουν τον ρόλο του ανθρωπίνου δυναμικού στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.  
 
Αναγνωρίζοντας αυτή τη σημασία, οι κυπριακές επιχειρήσεις ξεκίνησαν από το 2007 να εντάσσονται στο διεθνές αυτό μοντέλο, ως επιβράβευση των κόπων και μόχθων των ανθρώπων τους.
 
Το πόσο σημαντικό είναι για τις κυπριακές επιχειρήσεις φαίνεται από τον αριθμό των πιστοποιημένων εταιρειών, που αγγίζουν ήδη, τις 38, ενώ άλλες 34 αναμένεται να πιστοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.
 
 
Name
 
Η Deloitte έχει διαδραματίσει, με πρωτιές, σημαντικό ρόλο στην υιοθέτηση και προώθηση του Προτύπου Investors in People (IiP) στην Κύπρο. Είναι ο πρώτος οργανισμός, που πιστοποιήθηκε με το ανώτατο επίπεδο διάκρισης ΙiΡ Gold και ο πρώτος κυπριακός, ο οποίος αναγνωρίστηκε διεθνώς με τον τίτλο IiP International Champion. Ταυτόχρονα, η συμβουλευτική της ομάδα υποστήριξε το μεγαλύτερο αριθμό οργανισμών που εφάρμοσαν το Πρότυπο.
 
Η Deloitte στήριξε τους πρώτους οργανισμούς που υιοθέτησαν και κατ’ επέκταση πιστοποιήθηκαν με το πρότυπο IiP, σύμφωνα με τον Partner Head of Consulting Services της εταιρείας, Γιώργο Παντελίδη. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν κι άλλες: «Τα θετικά αποτελέσματα, που επέφερε η εφαρμογή του προτύπου στους πρώτους οργανισμούς που το υιοθέτησαν, σύντομα έγιναν γνωστά στον επιχειρηματικό κόσμο. Το γεγονός αυτό ενεθάρρυνε κι άλλους να προχωρήσουν, αναγνωρίζοντας έτσι, όχι μόνο τη σημαντικότητά του, αλλά και τη στρατηγική σημασία των πρακτικών διαχείρισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού προς την επίτευξη επιχειρηματικής αριστείας». Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Deloitte συνεχίζει να υποστηρίζει το μεγαλύτερο αριθμό οργανισμών για εφαρμογή του IiP.
 
Πόσες πιστοποιήσεις IiP εξασφάλισε μέχρι σήμερα η Deloitte;
Το ταξίδι μας μετο πρότυπο Investors in People ξεκίνησε το 2007 και ήμασταν ο πρώτος οργανισμός στην Κύπρο που πιστοποιήθηκε με αυτό στο πρώτο επίπεδο του Standard. Τα θετικά αποτελέσματα, τα οποία διαπιστώσαμε με την εφαρμογή του, λειτούργησαν ως καταλύτης στις προσπάθειές μας για συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη. Έτσι, το 2011 πετύχαμε πρώτοι την πιστοποίηση με την ανώτατη διάκριση του Investors in People, στο επίπεδο Gold.
 
Τι δυσκολίες συναντήσατε στην πορεία;
Η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίσαμε, καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας προς την πιστοποίηση, ήταν ο εντοπισμός εκείνων των πρακτικών, οι οποίες πρέπει αφενός να ευθυγραμμίζονται με τους στρατηγικούς στόχους του οργανισμού μας και τα δεδομένα των ημερών και αφετέρου να ανταποκρίνονται στις υψηλές προσδοκίες του κόσμου μας. Προσδοκίες οι οποίες προκύπτουν τόσο από το προφίλ του προσωπικού όσο και από τη μέχρι τώρα αξιοποίηση βέλτιστων πρακτικών από τον οργανισμό, οι οποίες έχουν εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού εφαρμογής του προτύπου.
 
Ποια οφέλη αποκόμισε η εταιρεία από την πιστοποίηση; 
Η εφαρμογή του IiP στον οργανισμό μας συνάδει με πληθώρα θετικών αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, το πρότυπο έχει συμβάλει:
- Στη δημιουργία κοινής στρατηγικής κατεύθυνσης και αντίληψης από όλα τα στελέχη του οίκου προς την υλοποίηση των εταιρικών στόχων.
- Στην αναβάθμιση των επιπέδων επικοινωνίας και εμπλοκής του προσωπικού σε θέματα που το επηρεάζουν.
- Στην ενίσχυση των επιπέδων δέσμευσης, γεγονός που επιβεβαιώνεται τόσο από σχετικές έρευνες όσο και από τα αυξημένα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων σε διάφορες πρωτοβουλίες, όπως ενέργειες σχετικές με τον τομέα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. 
- Στην πιο στοχευόμενη προσέγγιση σε θέματα εκπαίδευσης, ανάπτυξης και διαχείρισης ταλέντων.
- Στην ενίσχυση των πρακτικών επιλογής και πρόσληψης προσωπικού, που εφαρμόζονται, με σκοπό τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας στην όλη διαδικασία.
- Στην εφαρμογή πρακτικών που βοήθησαν στην ενίσχυση των επιπέδων αυτογνωσίας και αποτελεσματικότητας της διευθυντικής ομάδας και του προσωπικού.
Τέλος, η εφαρμογή του προτύπου και οι διακρίσεις που έχουμε λάβει, συνέβαλαν στην ενίσχυση του αισθήματος περηφάνιας του προσωπικού για τον οργανισμό, αλλά και στην επίτευξη του οράματος της Deloitte, που είναι «να αναγνωρίζεται ως το πρότυπο επιχειρηματικής αριστείας» (to be the standard of excellence).
 
Μπορεί το ΙiΡ να φανεί χρήσιμο για τις επιχειρήσεις, ειδικά εν μέσω οικονομικής κρίσης;
Έχει διαπιστωθεί ότι οι οργανισμοί, οι οποίοι θα επιβιώσουν μέσα από τις νέες οικονομικές ανακατατάξεις, είναι αυτοί που επιδεικνύουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εφαρμογή του IiP. Συγκεκριμένα, τα νέα δεδομένα απαιτούν όπως οι επιχειρήσεις προχωρήσουν σε αναθεώρηση της στρατηγικής τους κατεύθυνσης, επιδεικνύουν προσαρμοστικότητα και προβαίνουν σε άμεση αξιοποίηση ευκαιριών. Επίσης, η συνεχής ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού δύναται να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών, που ίσως αποτελεί το ουσιαστικότερο συστατικό διαχείρισης των σημερινών προκλήσεων.
 
Πόσο συμβάλλει το πρότυπο στον τομέα του εταιρικού προγραμματισμού;
Το πρότυπο συμβάλλει σημαντικά στον αποτελεσματικότερο προγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού, με σκοπό την αξιοποίηση συνεργιών και την αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς και στην ενίσχυση των ηγετικών και διευθυντικών ικανοτήτων, που αναμφίβολα δύνανται να συνδράμουν θετικά στα οικονομικά αποτελέσματα των οργανισμών.
Τέλος, η έμφαση που προσδίδει το πρότυπο στα θέματα επικοινωνίας έχει ως αποτέλεσμα την αποτελεσματική διαχείριση των εκάστοτε αλλαγών και την κατανόηση από πλευράς προσωπικού του τρόπου με τον οποίο δύναται να συμβάλει στην επίτευξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων του οργανισμού.
 
Ποιες είναι οι πρακτικές που χρησιμοποιείτε στον τομέα διαχείρισης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού;
Στην Deloitte εφαρμόζουμε βέλτιστες πρακτικές στον τομέα διαχείρισης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, οι οποίες ανταποκρίνονται άμεσα στα δεδομένα του οργανισμού και συνάδουν με το όραμα, τους στρατηγικούς στόχους και την εταιρική κουλτούρα. Οι εν λόγω πρακτικές αφορούν, κυρίως, τους τομείς της στρατηγικής, της εκπαίδευσης και ανάπτυξης, της διαχείρισης της απόδοσης, την αποτελεσματικότητα της διευθυντικής ομάδας, πρακτικές αναγνώρισης, επιβράβευσης και εμπλοκής του προσωπικού στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων. Ως εκ τούτου κύριο μέλημά μας είναι η εφαρμογή εκείνων των πρακτικών, οι οποίες δύνανται να επιφέρουν ουσιαστική βελτίωση και αποτελέσματα στον οργανισμό. 
 
Εφαρμόζετε καινοτομίες, που έχουν συμβάλει στις διακρίσεις ή που προκύπτουν μέσα από αυτές;
Η καινοτομία αποτελεί ένα από τους κύριους στρατηγικούς πυλώνες του οργανισμού. Ως εκ τούτου έχουν εφαρμοστεί και συνεχίζουν να εφαρμόζονται πληθώρα καινοτόμων πρακτικών. Για παράδειγμα, έχουμε πετύχει την ευθυγράμμιση της στρατηγικής ανθρώπινου δυναμικού με τις προτεραιότητες του οργανισμού, εισάγοντας μια πρωτοποριακή και δομημένη διαδικασία προσέλκυσης, εντοπισμού, αξιολόγησης, ανάπτυξης και διαχείρισης ταλέντων. Άλλη αξιοσημείωτη καινοτομία είναι η εφαρμογή πρακτικών αναγνώρισης και επιβράβευσης της απόδοσης και της όλης συνεισφοράς του προσωπικού στον οργανισμό. Οι πρακτικές αυτές είναι βασισμένες στη γενικότερη στρατηγική και στα αποτελέσματα του τμήματος και του οργανισμού γενικότερα.
 
Έχετε επιτύχει καλύτερη επικοινωνία μεταξύ του προσωπικού και ανταπόκριση στο κάλεσμα του οργανισμού για συμμετοχή στην ανάπτυξη;
Με την εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών, μέσω τεχνολογικών αναβαθμίσεων ή άλλων για προσωπική επαφή με την ανώτερη διευθυντική ομάδα, έχουμε καταφέρει να ενισχύσουμε τα επίπεδα επικοινωνίας και την εμπλοκή του προσωπικού στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων. Έχουμε, επίσης, εφαρμόσει δομημένη στρατηγική σε θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, καθώς και πρακτικές εξισορρόπησης επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, στη βάση του προφίλ και των αντίστοιχων αναγκών των διαφόρων κατηγοριών του προσωπικού. Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε εναλλακτικές μεθόδους εκπαίδευσης και ανάπτυξης, καθώς και εναλλακτικές πρακτικές για προσέλκυση και αξιολόγηση υποψηφίων για εργοδότηση, με την εμπλοκή στελεχών του προσωπικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οργανισμός παρουσιάζει σε ετήσια βάση το πλάνο, τις προτεραιότητες και τις αναβαθμισμένες πρακτικές που υιοθετεί, σε θέματα διαχείρισης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, προς όλα τα στελέχη του οίκου, με το μότο: Η δέσμευσή μας.
 
Μια τέτοια διάκριση δημιουργεί μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πελάτες, αλλά και στον ίδιο τον οργανισμό. Τι να αναμένουμε για τη συνέχεια; 
Κύριο χαρακτηριστικό της κουλτούρας μας είναι η συνεχής βελτίωση και ανάπτυξη, χαρακτηριστικά που προωθεί και το IiP. Ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους είναι να είμαστε πάντοτε ένα βήμα πιο μπροστά, γεγονός που αντικατοπτρίζεται τόσο στις πρακτικές που εφαρμόζουμε στον οργανισμό μας όσο και σ’ εκείνες που εισηγούμαστε στους πελάτες μας. 
Η προσέγγιση που ακολουθούμε είναι η εφαρμογή νέων πρακτικών αρχικά στον οργανισμό και αφού αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα, τις αναδιαμορφώνουμε και τις εφαρμόζουμε στους πελάτες μας, στη βάση των δεδομένων του καθενός.
 
Τι περιλαμβάνουν οι πρακτικές αυτές;
Οι πρακτικές που προγραμματίζουμε να εφαρμόσουμε περιλαμβάνουν πιο στοχευμένο και έγκαιρο εντοπισμό, διαχείριση και ανάπτυξη των ταλέντων, μέσω αξιολόγησης όχι μόνο της υφιστάμενης απόδοσης, αλλά και συγκεκριμένων απαιτούμενων δυνατοτήτων των ατόμων. Περιλαμβάνουν, επίσης, την εισαγωγή επιπρόσθετων πρωτοποριακών μεθόδων αναγνώρισης και επιβράβευσης με την εμπλοκή του προσωπικού, με κύριο γνώμονα την εστίαση στις εταιρικές αξίες και στην αναγνώριση των ατόμων που συμβάλλουν στην ικανοποίηση των προτεραιοτήτων του οργανισμού.
 
Το αφιέρωμα δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του IN Business.
 

 

Δειτε Επισης

Πρόσβαση στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται ζητά η Επιτροπή Θεσμών
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
Altius Insurance: Στηρίζει τη σύνοδο του πρώτου επιστημονικού συνεδρίου νοσηλευτικής και μαιευτικής
Πλοήγηση στη νέα κανονικότητα: Το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών για ιδιώτες
RSM: Παγκόσμια στρατηγική 2030–RSM Cyprus: Ανάπτυξη, καινοτομία & επιτυχία πελατών(vid)
H ORB φέρνει ένα 3D Jeep® Wrangler από τις χιονισμένες πλαγιές, κατευθείαν στο κέντρο της Λευκωσίας (vid)
Στη δύναμη της ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Οργανισμών Δημοσίων Επιβατικών Μεταφορών
Η Golden Gallery by Kapatays παρουσιάζει για 15η χρονιά το Art Deal by Kapatays
Έμφυλος προϋπολογισμός, ένα νέο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης
Το Needle 2024 συνεχίζει με την σειρά παράλληλων δράσεων: Needle & Thread Talks