Ινστιτούτο Κύπρου: Κινητό εργαστήριο STAR-LAB για έρευνες

Παρουσίαση του κινητού αρχαιολογικού εργαστηρίου STAR-LAB  πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Κύπρου την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013. Παρουσιάστηκαν τόσο οι τεχνολογικές δυνατότητες της μοναδικής αυτής υποδομής όσο και τα ερευνητικά έργα που άρχισαν να υλοποιούνται με την αξιοποίηση του STAR-LAB. 
 
Το STAR-LAB είναι στρατηγικό πρόγραμμα υποδομής που συντονίζεται από το Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία (STARC), του Ινστιτούτου Κύπρου. Πρόκειται για μια μοναδική υποδομή για τη χώρα, την ευρύτερη περιοχή αλλά και την Ευρώπη, που θα συνδράμει ουσιαστικά στην αρχαιολογική έρευνα, την καταγραφή, τη συντήρηση και την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της Κύπρου. 
 
Το κινητό αρχαιολογικό εργαστήριο αποτελείται από ένα μηχανοκίνητο φορτηγό όχημα με ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, ικανό να φιλοξενήσει ερευνητές και τις σχετικές δραστηριότητες τους στο αρχαιολογικό πεδίο, αλλά και σε μουσειακούς χώρους. Το όχημα είναι εξοπλισμένο με προηγμένο τεχνολογικό επιστημονικό εξοπλισμό και λογισμικό για τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων με την εφαρμογή τρισδιάστατης ψηφιακής καταγραφής, γεωφυσικής και τηλεπισκόπησης, φυσικοχημικών αναλύσεων και προηγμένων τεχνολογιών ψηφιακής απεικόνισης. Η αυτονομία της μονάδας διευκολύνει την εκτέλεση επιτόπιων αναλύσεων και τη λήψη άμεσων αποτελεσμάτων, γεγονός που επιτρέπει την υπερπήδηση πολλών πρακτικών δυσκολιών που ανακύπτουν συχνά στην αρχαιολογική έρευνα. 
 
Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στην τελετή, επεσήμανε ότι ένας από τους βασικότερους στόχους του μετασχηματισμού της οικονομίας, είναι η αξιοποίηση της έρευνας και καινοτομίας ως αναπτυξιακού εργαλείου. Η δημιουργία και ανάπτυξη, τόνισε, τόσο σημαντικών ερευνητικών υποδομών, όπως το STAR-LAB, στη δύσκολη αυτή οικονομική περίοδο που διέρχεται ο τόπος μας, αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γεγονός. 
 
Το Έργο (ΝΕΑ ΥΠΟΔΟΜΗ/ΣΤΡΑΤΗ/0308/030) συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ). Συνεργαζόμενα στην κοινοπραξία ιδρύματα, πέραν του Ινστιτούτου Κύπρου, είναι το Κέντρο Έρευνας και Αποκατάστασης Μουσείων της Γαλλίας (C2RMF, με έδρα το Λούβρο)- με το οποίο το Ινστιτούτο Κύπρου έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία -, η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Κύπρου, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Ελλάδα και το Ινστιτούτο Μοριακής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Ιταλίας.  
 
Στην τελετή, χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο Καθ. Κ. Ν. Παπανικόλας Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, ο κ. Γιώργος Γεωργίου Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, η Δρ. Μαρίνα Σολομίδου Ιερωνυμίδου Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων και ο Δρ. Michel Menu εκ μέρους του Κέντρου Έρευνας και Αποκατάστασης Μουσείων της Γαλλίας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Πρέσβεις της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Ισραήλ και άλλοι επίσημοι αξιωματούχοι. 
 
 
 

Δειτε Επισης

Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»