Δράσε. Αντέδρασε. Επηρέασε

«ΔΡΑΣΕ. ΑΝΤΙΔΡΑΣΕ. ΕΠΗΡΕΑΣΕ.»  είναι το βασικό σύνθημα της επικοινωνιακής εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θεσμικό επίπεδο. Η επικοινωνιακή στρατηγική του ΕΚ παρουσιάστηκε σήμερα 13 Σεπτεμβρίου 2013 στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή Ευρωβουλευτών, Βουλευτών, κυβερνητικών αξιωματούχων, ακαδημαϊκών, και εκπροσώπων κομμάτων, οργανώσεων νεολαίας της κοινωνίας των πολιτών και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Αν. Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο παρουσιάζοντας την επικοινωνιακή στρατηγική υπογράμμισε ότι "όπως αλλάζουν οι καιροί, έτσι αλλάζουμε κι εμείς. Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει σε σχέση με τις προηγούμενες Ευρωπαϊκές εκλογές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τώρα περισσότερη εξουσία, τόσο για να χαράσσει την πολιτική κατεύθυνση της Ευρώπης, όσο και στις καθημερινές αποφάσεις που μας επηρεάζουν όλους.  Ένα πιο ισχυρό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημαίνει περισσότερη επιρροή για τον καθένα, μεγαλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίζει τα προβλήματά μας, μεγαλύτερη ικανότητα να αλλάζει αυτό που πρέπει να αλλάξει, περισσότερη αποφασιστικότητα να διατηρήσει αυτό που θέλουμε να κρατήσουμε." Συνεχίζοντας τόνισε ότι η προσέγγιση της εκστρατείας θα δίνει έμφαση στις νέες εξουσίες που εκχωρήθηκαν στο Κοινοβούλιο με τη Συνθήκη της Λισαβόνας καθώς και στον θεμελιωδώς πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών μέσω των μηνυμάτων: «αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά», και «εσύ αποφασίζεις ποιος κυβερνάει».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι η ενοποιημένη εκστρατεία θα έχει μια σταδιακή προσέγγιση που θα αποτελείται από τέσσερις φάσεις:
•      Στην εναρκτήρια φάση που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα και θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο θα καθοριστεί η μορφή και το ύφος της εκστρατείας δίνοντας έμφαση στις νέες εξουσίες του Κοινοβουλίου και στη νέα συνεπαγόμενη ενδυνάμωση των πολιτών.
•      Τον Οκτώβριο 2013 με Φεβρουάριο του 2014 θα ξεκινήσει η θεματική φάση κατά τη διάρκεια της οποίας θα αυξηθεί η ενημέρωση όσον αφορά τον πολιτικό χαρακτήρα του Κοινοβουλίου, την προστιθέμενη αξία του και τον αντίκτυπό του στην καθημερινή ζωή μας, μέσω ευρείας πολιτικής θεματολογίας.
•      Στην προεκλογική φάση που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο με Μάιο του 2014 θα συνεχιστεί η ενημέρωση όσον αφορά τις επερχόμενες εκλογές, την ημερομηνία τους και τις επιλογές των ψηφοφόρων, δίνοντας έμφαση στην εξουσία των πολιτών να αποφασίζουν «ποιος κυβερνάει» και τέλος
•        Στη Μετεκλογική φάση από το Μάιο του 2014 και μετά θα κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα των εκλογών, η νέα σύνθεση του ΕΚ, εκλογή του Προέδρου της Επιτροπής, ακροάσεις των επιτρόπων και έγκριση και ορκωμοσία της νέας Επιτροπής.

Η κα Ατταλίδου αναφερόμενη στο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΕΚ, Klaus Welle, υπογράμμισε ότι το ύφος της εκστρατείας θα είναι ειλικρινές, ρεαλιστικό και στοχευμένο και θα αντικατοπτρίζει τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί σε όλη την ΕΕ. Στην εκστρατεία θα περιλαμβάνονται σύγχρονα και παραδοσιακά επικοινωνιακά εργαλεία και θα δοθεί έμφαση σε αποδοτικές ως προς το κόστος επικοινωνιακές τεχνικές και στην αποφυγή της επιδεκτικότητας και της υπερβολής. Στην εκστρατεία θα ενσωματωθεί επίσης υψηλό επίπεδο διαδραστικότητας με τους πολίτες, τόσο στο διαδίκτυο όσο και μέσω άλλων διαύλων.

Τέλος, η κα Ατταλίδου υπογράμμισε ότι η στάση που θα τηρείται όσον αφορά το Κοινοβούλιο θα είναι τελείως ουδέτερη και θα γίνεται σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στο επικοινωνιακό υλικό του και στο υλικό των πολιτικών φορέων, θα αναπτύσσεται συνεργασία με τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα με στόχο να βελτιωθεί η προβολή των εκστρατειών τους, των υποψηφίων τους και των πολιτικών εναλλακτικών που προσφέρουν.

Στην παρουσίαση της επικοινωνιακής εκστρατείας του ΕΚ συμμετείχαν οι Ευρωβουλευτές Ελένη Θεοχάρους (ΕΛΚ), Τάκης Χατζηγεωργίου (Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά), Αντιγόνη Παπαδοπούλου (Σ &Δ) και Σοφοκλής Σοφοκλέους (Σ&Δ).  Τόνισαν το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί στην Ένωση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της και έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για τις Ευρωπαϊκές εκλογές 2014 τονίζοντας τη δύναμη του πολίτη να καθορίσει με τη ψήφο του τη σύνθεση του νέου ΕΚ αλλά και την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης προβλήθηκε το Humanifesto του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
http://www.europarl.europa.eu/news/el/news_room/content/20130905STO18724 ). Έγινε επίσης προβολή θεματικών βίντεο του προγράμματος "Quo Vadis Europa" που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και παρουσιάζουν σημαντικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα του Ευρωπαίου πολίτη.
 

Δειτε Επισης

Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
16α IN Business Awards: Σε εξέλιξη η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Με επικρίσεις και τροπολογίες ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
Το πρώτο Nissan X-Trail e-POWER από το MyPetrolina app στον μεγάλο νικητή
Τέσσερα εμπόδια για νέους διευθυντές και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην υπέρβασή τους
Επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο με το άνοιγμα νέων γραφείων ο Όμιλος Isystems
H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ανοίγει τις πύλες της η γκαλερί που έρχεται να κάνει την ανατροπή
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες