Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Καταγγελίες για εκμετάλλευση ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Πάφο

Ξενοδοχοϋπάλληλοι στην επαρχία Πάφου κατήγγειλαν ότι τυγχάνουν εκμετάλλευσης στην εργασία τους, με τις συντεχνίες να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του φαινόμενου, ενώ ο ΠΑΣΥΞΕ Πάφου χαρακτηρίζει μεμονωμένα τέτοια περιστατικά. 
 
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι διατύπωσαν παράπονα ότι εδώ και δύο εβδομάδες περίπου, δεν έχουν ρεπό, δηλαδή εργάζονται επτά ημέρες εβδομαδιαίως, ο μισθός των Σαββατοκύριακων είναι ο ίδιος με τις καθημερινές, δηλαδή η αποζημίωσή τους για τα Σάββατα δεν είναι ενάμιση και τις Κυριακές διπλό μεροκάματο, τους δίνεται υπερβολικό πρόγραμμα καθαριότητας δωματίων, δηλαδή δίνεται 20-25 δωμάτια και όχι 13- 15 όπως λένε οι συντεχνίες, δεν τηρείται το ωράριο εργασίας, δηλαδή πηγαίνουν από τις 6:30 το πρωί και αναχωρούν από την εργασία τους στις 16:00 ή στις 18:00 το απόγευμα και ότι σε περίπτωση διαμαρτυρίας τους στους τμηματάρχες, αυτοί τους καλούν να εγκαταλείψουν την εργασία τους αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν σ’ αυτές τις συνθήκες.
 
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητούν από τους εργοδότες να αντιληφθούν πως δεν πρέπει να έχουν απαιτήσεις μόνο αλλά και υποχρεώσεις προς τους υπαλλήλους τους. 
 
Ο επαρχιακός γραμματέας της συντεχνίας ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Νίκος Σαββίδης ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ για τις καταγγελίες δήλωσε πως σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται εκμετάλλευση από τους εργοδότες Ευρωπαίων εργαζομένων και μη, και ότι αυτό έχει αρνητική επίδραση και πάνω σε Κύπριους εργαζόμενους. Ο κ. Σαββίδης διαβεβαίωσε πως η ΠΕΟ θα επιληφθεί του θέματος και κάλεσε παράλληλα τους εργοδότες να υπολογίζουν τις συντεχνίες και να σέβονται τους υπαλλήλους που εργοδοτούν.
 
Τέτοια φαινόμενα εκμετάλλευσης Ευρωπαίων και Κυπρίων εργαζομένων αλλά και από τρίτες χώρες, παρατήρησε, δυστυχώς είναι συχνά. Ανέφερε, επίσης, πως σε κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες η συντεχνία του αδυνατεί να στείλει υπαλλήλους για εργασία λόγω της εκμετάλλευσης της οποίας τυγχάνουν. 
 
Από την πλευρά του, ο επαρχιακός γραμματέας της ΣΕΚ Νεόφυτος Ξενοφώντος ανέφερε ότι όντως ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω οικονομικής κρίσης αρκετοί ξενοδοχοϋπάλληλοι τυγχάνουν εκμετάλλευσης από τους εργοδότες τους.
 
Ο κ. Ξενοφώντος κάλεσε τους εργοδότες να σεβαστούν τις συλλογικές συμβάσεις, τους εργαζόμενους και τις συντεχνίες. 
 
Υπάρχουν περιπτώσεις, ανέφερε, που ξενοδοχοϋπάλληλοι φεύγουν από την εργασία τους στη μία τα ξημερώματα και τους αναγκάζουν να επιστρέψουν και πάλι σε αυτήν στις 7:00 το πρωί.
 
Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις συνέχισε, βλέπουμε τους εργοδότες να μην τηρούν ούτε καν το νόμο του ωραρίου και την εφαρμογή της 11ωρης ανάπαυσης. Kάλεσε, τέλος, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να καταγγέλλουν στις συντεχνίες τους τέτοια φαινόμενα. 
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Ευριπίδης Λοϊζίδης, κληθείς από το ΚΥΠΕ  να σχολιάσει τις καταγγελίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Πάφο ανέφερε πως τέτοια περιστατικά είναι μεμονωμένα. Μπορεί, είπε, τέτοια φαινόμενα να παρατηρούνται σε ένα με δύο ξενοδοχεία της Πάφου, αλλά αυτά αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα.
Ο κ Λοϊζίδης κάλεσε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να επιλύσουν το πρόβλημα με τις συντεχνίες και τους εργοδότες τους, χωρίς να προκαλούν αχρείαστο θόρυβο. Ας ευχόμαστε είπε, να υπάρχει εργασία για το «καλό όλων μας». 
Σημείωσε περαιτέρω πως οι πληρότητες στην επαρχία Πάφου είναι μειωμένες,  δηλώνοντας πως αυτή την στιγμή υπάρχουν ξενοδοχεία που έχουν ακόμη και 70 δωμάτια άδεια.
 
Μετά τις 17 Αυγούστου, κατέληξε, οι πληρότητες των ξενοδοχείων θα μειωθούν σοβαρά.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Δειτε Επισης

Altius Insurance: Ανανέωσε για 18η συνεχή χρονιά τη συνεργασία της με την ΠΟΕΔ
Διάλεξη για την τεχνητή νοημοσύνη από ΤΕΠΑΚ και ΕΒΕ Αμμοχώστου
Μέχρι 31 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών
PwC Foundation: Γνώσεις σε μαθητές και μαθήτριες για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό
Αγκαλιάζουν τα βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας του ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ