Δημιουργήθηκε Κώδικας Δεοντολογίας για τις διαφημίσεις ποτών

Κώδικα Δεοντολογίας που αφορά τις για διαφημίσεις αλκοολούχων ποτών δημιούργησαν ο Φορέας Ελέγχου Διαφήμισης (ΦΕΔ) και ο οργανισμός «Ποτό με Μέτρο».
Ο κώδικας αφορά στις διαφημίσεις όλων των οινοπνευματωδών ποτών -πλην της μπύρας για την οποία υπάρχει ξεχωριστό παράρτημα. Ο κώδικας περιλαμβάνει συνολικά 10 άρθρα και ουσιαστικός του στόχος είναι να βεβαιώσει ότι το περιεχόμενο των διαφημίσεων δεν οδηγεί με κανένα τρόπο σε ανεύθυνη ή/και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
 
Ο οργανισμός «Ποτό με Μέτρο» δημιουργήθηκε το 2013 και αποτελεί πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αλκοολούχων Ποτών Κύπρου και του Συνδέσμου Οινοποιείων Κύπρου με στόχο την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ. Εκ μέρους του «Ποτό με Μέτρο», οι Βασίλης Πετρίδης και Αντώνης Χατζηπαύλου δήλωσαν πως η δημιουργία ενός κώδικα δεοντολογίας για τις διαφημίσεις αλκοολούχων ποτών και η αυτορύθμιση του κλάδου σύμφωνα με τον κώδικα, ήταν ένα ζητούμενο εδώ και αρκετό καιρό. «Συμφωνήσαμε ότι θα ήταν μια από τις πρώτες δράσεις μας σαν “ΠμΜ” και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε υλοποιήσει τον κώδικα και να δεσμευόμαστε ότι οι διαφημίσεις μας θα πληρούν τους κανόνες του», επισήμαναν.
 
Ο ΦΕΔ (www.fed.org.cy) είναι μια ιδιωτική, μη κερδοσκοπική εταιρεία με κύριο αντικείμενο τον έλεγχο του περιεχόμενου των διαφημίσεων στη βάση κανόνων δεοντολογίας που ισχύουν διεθνώς. Ιδρυτικά μέλη του ΦΕΔ είναι ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Κύπρου, ο Σύνδεσμος Διαφήμισης-Επικοινωνίας Kύπρου, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΑΝΤ1, Mega και Sigma και όλα τα ΜΜΕ των ομίλων ΔΙΑΣ, Ειδικές Εκδόσεις, Πολίτης και Φιλελεύθερος. Η πρόεδρος του ΦΕΔ, Δέσπω Λευκαρίτη ανέφερε ότι το παράρτημα του ΦΕΔ για τον έλεγχο της επικοινωνίας αλκοολούχων ποτών έχει συμφωνηθεί με τον επίσημο φορέα, ο οποίος εκπροσωπεί τις πλείστες μεγάλες εταιρείες του κλάδου αλκοολούχων ποτών στην Κύπρο. «Είναι το τέταρτο παράρτημα που δημιουργεί ο ΦΕΔ με στόχο να εστιάσει σε κλάδους αγοράς και να αντιμετωπίσει θέματα που απασχολούν τον καταναλωτή, γεγονός που καταδεικνύει την υπευθυνότητα με την οποία ο ΦΕΔ αντιμετωπίζει τα θέματα επικοινωνίας», σημείωσε.
 
Η αυτορύθμιση στο χώρο της διαφημιστικής επικοινωνίας είναι εδραιωμένη πρακτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κύπρος αποτελεί την 23η χώρα από τις 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου διαφημιστικές εταιρείες, διαφημιζόμενοι και ΜΜΕ αυτοδεσμεύονται στην τήρηση κανόνων δεοντολογίας για τη διαφήμιση. Ο ΦΕΔ λαμβάνει παράπονα για διαφημίσεις από καταναλωτές και επιχειρήσεις.
 

Δειτε Επισης

Την Τρίτη η 63η ετήσια γενική συνέλευση της ΟΕΒ
Το EUHeyDay πάει Πάφο
Η πρώτη δικαστική απόφαση στην Κύπρο που επέτρεψε τη λήψη μαρτυρίας μέσω εικονοτηλεδιάσκεψης σε αστική υπόθεση
Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi-Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»