Την πιο κατάλληλη στιγμή!

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δια στόματος του Προέδρου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, εντάσσει μέσα στους σχεδιασμούς της ως μια από τις προσφερόμενες εναλλακτικές οδούς τη σύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης, παραπέμποντας στην προοπτική να καταστεί η Κύπρος περιφερειακός ενεργειακός κόμβος. Αμέσως μετά, η Κυπριακή κυβέρνηση, μέσω του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λακκοτρύπη, παρουσίασε τον οδικό χάρτη για το φυσικό αέριο, ο οποίος χρονολογικά ξεκινά με την επιβεβαιωτική γεώτρηση της Noble στο οικόπεδο 12 και ολοκληρώνεται με την εξαγωγή του φυσικού αερίου, κάτι που τοποθετείται στο τέλος του 2019 με αρχές του 2020. Παράλληλα, η Noble έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεση της να συμμετάσχει στη δημιουργία σταθμού υγροποίησης του φυσικού αερίου.

Όλα αυτά συνηγορούν ότι η Κύπρος είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όσον αφορά στα θέματα φυσικού αερίου. Τα επόμενα βήματα κρίνονται πολύ σημαντικά και οι σχέσεις μας με τις γειτονικές μας χώρες όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Ελλάδα, αλλά και οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναβαθμίζονται συνεχώς ούτως ώστε να παραμείνουμε στο επίκεντρο και να διαδραματίσουμε το ρυθμιστικό ρόλο που πρέπει. Όλα τα πιο πάνω θα αποτελέσουν θέματα για συζήτηση στο 2nd Cyprus Natural Gas Conference – www.cyprusgasconference.com – το οποίο διοργανώνεται από την ΙΜΗ, το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία. Αναμφισβήτητα, το συνέδριο διοργανώνεται την πιο κατάλληλη στιγμή και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλους του φορείς που εμπλέκονται στο κεφάλαιο φυσικό αέριο. Πέραν των 25 διεθνών προσωπικοτήτων του τομέα του φυσικού αερίου θα δώσουν το παρόν τους στη μεγαλύτερη σύναξη που γίνεται στον τόπο μας με θέμα τους υδρογονάνθρακες και θα μοιραστούν με το ακροατήριο πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες.

Για πρώτη φορά αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γαλλία και το Ισραήλ θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν ανοικτά την πολιτική των χωρών σε σχέση με την εξεύρεση και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Συγκεκριμένα οι:
•    John M. Koenig, Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary of the United States of America to the Republic of Cyprus
•    Jean-Luc Florent, Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary of France to the Republic of Cyprus, και
•    Michael Lotem, Special Envoy for Energy, Economic Division, Ministry of Foreign Affairs, State of Israel
θα λάβουν μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα The Eastern Mediterranean in the broader Eurasian landscape – How do important states with particular share and interests in the world energy sector view the potential? Η συζήτηση, την οποία θα συντονίσει ο Dr. George Pamboridis, Managing Partner, Pamboridis LLC, Cyprus, θα διεξαχθεί την πρώτη μέρα του συνεδρίου.
Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου οι Roudi Baroudi, CEO, Energy & Environment Holding, Qatar, Dr. Amit Mor, Energy and Environment Economist and Financial Analyst, CEO and Owner, Eco Energy Ltd, State of Israel, Anthony Livanios, CEO, Energy Stream CMG GmbH, Germany και Dr. Theodoros Tsakiris, Assistant Professor for Geopolitics of Hydrocarbons, University of Nicosia, Cyprus θα λάβουν μέρος σε μια δεύτερη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και θα αναλύσουν θέματα όπως:

•    Τα μεγάλα έργα υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη και εκτίμηση της ανάπτυξή τους
•    Η μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη
•    Η διαδρομή από την πηγή στην αγορά – εξεύρεση της αποδοτικότερης και πιο αποτελεσματικής λύσης
•    Κατά πόσο η μεταφορά του φυσικού αερίου θα παίξει ηγετικό και καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών στην περιοχή;

To συνέδριο οργανώνεται από την ΙΜΗ με ασημένιο χορηγό την J&P. Χορηγοί επικοινωνίας είναι τα περιοδικά INBusiness και Gold, το inbusinessnews.com, Middle East Economic Survey (MEES), European Gas Hub, Energyworld, Interfax Natural Gas Daily, EurOil (Europe Oil and Gas Monitor), Ogilvie Publications, ERPIC, Energypress και CyprusGasNews.
Για περισσότερες πληροφορίες, εγγραφές και κόστος συμμετοχής επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου στο www.cyprusgasconference ή επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 22505555, φαξ: 22679820, e-mail: events@imh.com.cy


 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett