Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

PwC: Αναγκαίος ο εσωτερικός έλεγχος για μείωση κινδύνου

Ενώ οι εταιρείες έχουν αποδεχθεί το γεγονός ότι η αστάθεια, η περιπλοκότητα, οι πολιτικές και οι ρυθμιστικές αλλαγές αποτελούν πλέον τα χαρακτηριστικά της αγοράς, ο εσωτερικός έλεγχος έχει περισσότερες ευκαιρίες να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στις επιχειρηματικές εργασίες. Σε αυτή τη διαπίστωση καταλήγει η έρευνα της PwC, με τίτλο «State of the Profession Survey 2013». Ωστόσο, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, προτού ο εσωτερικός έλεγχος αναζητήσει νέους φιλόδοξους στόχους, θα πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να συνεχίσει να αναπτύσσει την επικέντρωσή του. Επιπλέον, θα πρέπει να βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό την απόδοσή του, διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει τη συνάφειά του καθώς άλλα  τμήματα που ασχολούνται με θέματα διαχείρισης κινδύνων έχουν πλέον ουσιαστικότερη συμβολή στον τομέα διαχείρισης κινδύνων.

Στη φετινή έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 1,100 Ανώτερα ελεγκτικά στελέχη και πέραν των 630 εμπλεκομένων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των Διευθυνόντων Συμβούλων, των Προέδρων ελεγκτικών επιτροπών, των μελών Διοικητικών Συμβουλίων καθώς και των Οικονομικών Διευθυντών και Διευθυντών διαχείρισης κινδύνου. Ανάμεσα τους και περίπου 40 Κύπριοι επαγγελματίες που εξέθεσαν τις δικές τους απόψεις τόσο για τους κρίσιμους κινδύνους και το ρόλο που αναμένουν να διαδραματίσει ο εσωτερικός έλεγχος στην αντιμετώπισή τους, όσο και για την απόδοση του εσωτερικού ελέγχου στις επιχειρήσεις τους.

“Η έρευνα δείχνει ότι το 80% των συμμετεχόντων πιστεύει πως οι κίνδυνοι αυξάνονται, όμως μόνο το 12% πιστεύει ότι η δική τους επιχείρηση διαχειρίζεται αυτούς τους κινδύνους επιτυχώς. Η κάλυψη που παρέχει ο εσωτερικός έλεγχος στις νέες περιοχές κίνδυνου είναι εξαιρετικά κρίσιμη, δίνοντας μια ιδανική ευκαιρία στις διευθύνσεις εσωτερικού ελέγχου να αποδείξουν χειροπιαστά την αξία που μπορούν να προσθέσουν στις επιχειρήσεις. Ο μόνος τρόπος όμως να το επιτύχουν αυτό είναι μέσο της συνεχούς και δυναμικής προσπάθειας για ενίσχυση των δεξιοτήτων τους» σχολίασε ο Χρίστος Τσολάκης, Συνέταιρος για θέματα Διαχείρισης Κινδύνων στην PwC Κύπρου.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι οργανισμοί έχουν ακόμη πολλά να κάνουν ώστε να συμβαδίζουν οι προσδοκίες των διάφορων εμπλεκομένων φορέων όσον αφορά την κάλυψη των κρίσιμων κινδύνων, παρέχοντας έτσι την ευκαιρία στον εσωτερικό έλεγχο να προσφέρει αξία πέραν των παραδοσιακών εργασιών του. Συγκριτικά με τη διεύθυνση, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να θεωρήσουν ότι υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι και ότι αυτοί αυξάνονται με πιο γοργούς ρυθμούς, δημιουργώντας μεγαλύτερη απειλή απ’ό,τι πριν ένα χρόνο.

Οι εταιρείες ανεβάζουν τον πήχη σε ό,τι αφορά την απόδοση για να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα της PwC, δεν συμβαίνει το ίδιο σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό έλεγχο. Επιπρόσθετα, οι εμπλεκόμενοι φορείς επιζητούν αυξημένη και πιο ουσιαστική συμβολή του εσωτερικού ελέγχου σε τομείς αναδυόμενων κινδύνων όπως την αξιολόγηση μεγάλων έργων, την εισαγωγή νέων προϊόντων, την διαχείριση κεφαλαιουχικών δαπανών και τις εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Η έρευνα της PwC διαπιστώνει ότι τα τμήματα εσωτερικού ελέγχου με υψηλή απόδοση έχουν διακριθεί σε τέσσερις σημαντικούς τομείς. Επιδεικνύουν ισχυρότερες θεμελιώδης ικανότητες και συντονίζονται αποτελεσματικά με τις διεργασίες διακυβέρνησης διαχείρισης κινδύνου και συμμόρφωσης του οργανισμού τους. Επιπλέον, ενσωματώνουν πιο αποτελεσματικά τους αναδυόμενους κινδύνους στους διάφορους τομείς ελέγχου και συνεργάζονται με τους εσωτερικούς πελάτες του προσφέροντας προληπτικές συμβουλές και έχοντας ενεργό εμπλοκή σε πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από την διεύθυνση. Για να επιτευχθούν οι νέοι φιλόδοξοι στόχοι του Εσωτερικού Ελέγχου, η PwC παραθέτει τα βασικά μέτρα που μπορεί να λάβει ο Εσωτερικός Έλεγχος, η Διεύθυνση και οι Διευθυντές Εσωτερικού Ελέγχου , ώστε να ενισχύσουν την αξία που ο Εσωτερικός Έλεγχος μπορεί και θα πρέπει να προσφέρει στους οργανισμούς:

Ελεγκτική Επιτροπή: Περισσότερες ερωτήσεις
Οι πλείστες ελεγκτικές επιτροπές θεωρούν την επίβλεψη της διαχείρισης κινδύνων ως βασική ευθύνη τους. Θα πρέπει ωστόσο να διερωτηθούν κατά πόσο οι ενέργειες του Εσωτερικού Ελέγχου ευθυγραμμίζονται με τους κρίσιμους επιχειρηματικούς κινδύνους και κατά πόσον ο Εσωτερικός Έλεγχος έχει καθιερώσει ένα ξεκάθαρο, στρατηγικό σχέδιο για να ενισχύσει τις δυνατότητές του και να προσφέρει αξία.

Διεύθυνση: Μεγαλύτερες προσδοκίες
Η διευθυντική ομάδα θα πρέπει να απαιτεί από τον οργανισμό της να θέσει σε εφαρμογή μια ισχυρή διαδικασία αξιολόγησης κινδύνων που να καλύπτει όλο το εύρος της επιχείρησης, επιτρέποντας έτσι στη Διεύθυνση, στον Εσωτερικό Έλεγχο και στο Διοικητικό Συμβούλιο να εμπλακούν σε μια εποικοδομητική συζήτηση στηριζόμενοι στη διαφάνεια γύρω από θέματα διαχείρισης κινδύνων. Η διεύθυνση θα πρέπει να αναμένει από τον Εσωτερικό Έλεγχο να διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να προσφέρει αξία σε βασικούς τομείς κινδύνου.

Διευθυντές Εσωτερικού Ελέγχου: Περισσότερα αποτελέσματα
Οι Διευθυντές Εσωτερικού Ελέγχου πρέπει να διαθέτουν ένα στρατηγικό όραμα που να ευθυγραμμίζεται με τις προσδοκίες των εμπλεκομένων φορέων, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής για επένδυση στους σωστούς πόρους. Θα πρέπει επίσης να είναι διατεθειμένοι να ανταποκριθούν ή να εμπλακούν προληπτικά σε συζητήσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση αναφορικά με την απόδοση του Εσωτερικού Ελέγχου.

Ο Εσωτερικός Έλεγχος έχει την ευκαιρία για μια πιο ουσιαστική συμβολή, ωστόσο για να το πράξει, ο κάθε εμπλεκόμενος φορέας θα πρέπει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο για την ενίσχυση του Εσωτερικού Ελέγχου ώστε αυτός να μπορέσει να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Απαιτείται παράλληλα ένα καλά σχεδιασμένο πλάνο και μια προσεκτικά χαραγμένη πορεία.

Η έκθεση «State of the Profession Survey 2013» είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα των Υπηρεσιών Διαχείρισης κινδύνων της PwC www.pwc.com.cy/risk-assurance-consulting
 

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου