Η ανακύκλωση σύμμαχος στην οικονομική κρίση

Την ανάγκη για κίνητρα και αντικίνητρα, καθώς και την υιοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων και εργαλείων με στόχο την ορθή διαχείριση των Δημοτικών Στερεών Απορριμμάτων (ΔΣΑ) υπογράμμισε ο Δρ. Κώστας Παπασταύρος, διευθύνων σύμβουλος της Envi Consultants κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Ανακύκλωση & Εναλλακτική Διαχείριση των Απορριμμάτων» που παρουσίασε η Green Dot Κύπρου.

Σύμφωνα τον ίδιο, μπορούμε να πάρουμε πολλά παραδείγματα από άλλες χώρες όπως το Βέλγιο και η Βρετανία που έχουν δημιουργήσει πετυχημένες πρακτικές ανακύκλωσης και να τις προσαρμόσουμε στην κυπριακή πραγματικότητα.
Η οικονομική κρίση φαίνεται πως αποτελεί ακόμα έναν σημαντικό λόγο για ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας καθώς με τους ορθούς τρόπους μπορεί να γίνουν σημαντικές εξοικονομήσεις. «Πρέπει να αγγίξουμε την τσέπη του πολίτη για να δουλέψουν αυτές οι στρατηγικές», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του και ο γενικός διευθυντής της Green Dot Κύπρου Κυριακός Παρπούνας επεσήμανε ότι με αυτές τις πρακτικές και την κατάρτιση στρατηγικής μπορούν να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Στο συνέδριο έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα Πληρώνω όσο Πετώ (ΠΟΠ) το οποίο ήδη εφαρμόζεται στο Δήμο Αγλαντζιάς με την ελπίδα ότι σύντομα θα υιοθετηθεί και από άλλους δήμους.
Πρόκειται για ένα από τα  πιο επιτυχημένα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οικονομικά εργαλεία που βελτιώνουν τη διαχείριση των δημοτικών στερεών απορριμμάτων μέσα από την εφαρμογή προγραμμάτων φορολόγησης τους.
Τέτοια προγράμματα εφαρμόζονται διεθνώς και σε όλα, σχεδόν, τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Τέτοια προγράμματα γίνονται, μάλιστα, αποδεκτά με ικανοποίηση από τους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν τέλη σκυβάλων ανάλογα με την ποσότητα των ΔΣΑ που απορρίπτουν, άρα ελέγχοντας κάθε νοικοκυριό τα του οίκου του. Την ίδια στιγμή εκπαιδεύονται στη φιλοσοφία «όποιος ρυπαίνει πληρώνει», έχοντας το κίνητρο πως όσο λιγότερα πετάνε τόσο λιγότερα θα πληρώσουν. Κυρίως όμως μαθαίνουν ότι με την ανακύκλωση, την οικιακή κομποστοποίηση και όποια άλλη μορφή διαχείρισης εφαρμόζουν στο σπίτι τους, έχουν προσωπικό οικονομικό όφελος.

Το συντονισμό του συνεδρίου είχε η IMH, με υποστηρικτή το British High Commision.

 

Δειτε Επισης

Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Σπάει τη σιώπη της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Το ευρωπαϊκό έργο Waste Wisely Cyprus on Tour