Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Πληρώνω όσο Πετώ

Ένα από τα πιο επιτυχημένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο οικονομικά εργαλεία που βελτιώνουν τη διαχείριση των Δημοτικών Στερεών Απορριμμάτων (ΔΣΑ) είναι η εφαρμογή προγραμμάτων φορολόγησης των ΔΣΑ με τη λογική του Πληρώνω Όσο Πετώ (ΠΟΠ). Τέτοια προγράμματα εφαρμόζονται διεθνώς και σε όλα, σχεδόν, τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Τέτοια προγράμματα γίνονται, μάλιστα, αποδεκτά με ικανοποίηση από τους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν τέλη σκυβάλων ανάλογα με την ποσότητα των ΔΣΑ που απορρίπτουν, άρα ελέγχοντας κάθε νοικοκυριό τα του οίκου του. Την ίδια στιγμή εκπαιδεύονται στη φιλοσοφία «όποιος ρυπαίνει πληρώνει», έχοντας το κίνητρο πως όσο λιγότερα πετάνε τόσο λιγότερα θα πληρώσουν. Κυρίως όμως μαθαίνουν ότι με την ανακύκλωση, την οικιακή κομποστοποίηση και όποια άλλη μορφή διαχείρισης εφαρμόζουν στο σπίτι τους, έχουν προσωπικό οικονομικό όφελος.

Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι όπου εφαρμόσθηκαν τα συστήματα ΠΟΠ τα δημοτικά τέλη έγιναν πολύ πιο δίκαια και ανταποδοτικά, αυξήθηκε η ανακύκλωση και μειώθηκε το συνολικό κόστος διαχείρισης απορριμμάτων για τις Τοπικές Αρχές. Κι αυτό γιατί, εκτός των άλλων, η όλη φιλοσοφία ενθαρρύνει τη διαλογή των αποβλήτων στο σπίτι ή την εργασία και προτείνει, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη μέθοδο της οικιακής κομποστοποίησης των οργανικών αποβλήτων ως ένα απλό και ανέξοδο τρόπο μείωσης της συνολικής τους ποσότητας των ΔΣΑ κατά 40% με 50%.

Με γνώμονα την σημασία των πιο πάνω διοργανώνεται Συνέδριο για την ‘Ανακύκλωση και εναλλακτική Διαχείριση των Απορριμμάτων’ την Πέμπτη 16 Μάιου στο ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία από την Green Dot Cyprus.

Το συνέδριο θα αναδείξει θεσμικά μέτρα και άλλα εργαλεία που αξιοποίησαν διάφορες χώρες, για να προωθήσουν την ανακύκλωση και την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων. Μέσα από τις παρουσιάσεις οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα συστήματα Πληρώνω όσο Πετώ (Pay as you Throw), για την ανάπτυξη κανονισμών, μέτρων και προγραμμάτων που έχουν υιοθετήσει άλλες χώρες -μέλη της ΕΕ για να εκσυγχρονίσουν τη διαχείριση των ΔΣΑ τους.

Θεματολογία συνεδρίου
• Διαχείριση αποβλήτων στην Κύπρο
• Ανακύκλωση στην Κύπρο: Xτες, σήμερα, αύριο
• Πώς θα αυξήσουμε την ανακύκλωση
• Waste management in Flanders: policy instruments and results
• Household packaging waste management in Belgium: How a    public/private partnership led to outstanding results
• A comparative analysis of different PAYT-systems within the zone of action of EcoWerf
• Experiences with a PAYT program in a touristic area in Belgium.
• Meeting waste and recycling targets and achieving resource efficiencies
• Britain’s recycling revolution: the role of the waste management industry
• Πληρώνω όσο Πετώ από τον Δήμο Αγλαντζιάς!
• Ανάκτηση ενέργειας από απόβλητα

To συνέδριο απευθύνεται στους αρμόδιους των Υπουργείων Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και Εσωτερικών και όποιους άλλους φορείς του Δημοσίου Τομέα που έχουν σχετικές αρμοδιότητες, δημάρχους, Κοινοτάρχες, Δημοτικούς και Κοινοτικούς Γραμματείς και άλλους, αρμόδιους Τεχνοκράτες των Τοπικών Αρχών, εκπροσώπους Ένωσης Δήμων και Ένωσης Κοινοτήτων, έπαρχους και Επαρχιακές Διοικήσεις, επαγγελματίες του κλάδου

Είσοδος Ελεύθερη για περιορισμένο αριθμό εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και δημόσιας υπηρεσίας (απαραίτητη δήλωση συμμετοχής).

Οργάνωση: Green Dot Cyprus. Συντονιστής: ΙΜΗ. Χορηγοί επικοινωνίας: Περιοδικό IN Business και το inbusinessnews.com. Για περισσότερες πληροφορίες, εγγραφές επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.imhbusiness.com.cy ή επικοινωνήστε στο τηλ. 22505555, φαξ. 22 679820, e-mail: events@imh.com.cy

 

 

Δειτε Επισης

PwC Foundation: Γνώσεις σε μαθητές και μαθήτριες για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό
Αγκαλιάζουν τα βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας του ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ
ECR Case Study: Πρόληψη ελλείψεων και διαθεσιμότητα στο ράφι
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland