3rd Nicosia Economic Congress

Ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και το περιοδικό Gold διοργανώνουν το 3rd Nicosia Economic Congress που παρουσιάζει η Alpha Bank Cyprus την Τετάρτη 22 Μαΐου στο ξενοδοχείο Hilton Park, Λευκωσία.

Διακεκριμένοι ομιλητές από την Κύπρο και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν τις πιο πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και θα μοιραστούν με το ακροατήριο τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της Ευρωπαϊκής και Κυπριακής οικονομίας τα επόμενα 2 χρόνια, ενώ ειδική αναφορά θα γίνει σε συγκεκριμένες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ευρύτερου πλαισίου οι οποίες υιοθέτησαν μέτρα λιτότητας για να αντεπεξέλθουν τον οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν.

Το κογκρέσο θα εστιάσει σε τρείς χώρες οι οποίες αποδέχθηκαν τα μέτρα λιτότητας και θα εξετάσει εις βάθος κατά πόσο τα μέτρα αυτά απέφεραν σε τελική ανάλυση την σταθερότητα την οποία αποζητούσαν οι ηγέτες των κρατών αυτών. Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, τρία κράτη όπου οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετώπιζαν στάθηκαν εμπόδιο στην ανάπτυξη και την ευημερία του λαού τους επιζητούν τώρα τον τρόπο να επανακτήσουν ξανά την ανταγωνιστικότητα και την αξιοπιστία τους.

Ο Δρ. Νικόλαος Γεωργικόπουλος, οικονομικός ερευνητής στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών Ελλάδος, θα κάνει μια αναφορά στις ομοιότητες και διαφορές των κρίσεων που έπληξαν Ελλάδα και Κύπρο. Με βάση τα παραδείγματα που μπορούμε να εξάγουμε από την πρόσφατη επιβολή του μνημονίου στην Ελλάδα, ο Δρ. Γεωργικόπουλος θα αναλύσει στην παρουσίαση του  σημαντικά οικονομικά δημοσιονομικά θέματα που αποβλέπουν στην επίτευξη της αναγκαίας σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος με παράλληλη εξασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας η οποία είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάπτυξη.

Όσον αφορά την Ιρλανδία, ο κ. Eddie Hobbs, ένας από τους πιο δημοφιλής Ιρλανδούς οικονομικούς αναλυτές, θα περιγράψει το ιρλανδικό ταξίδι μέσα από την κρίση του, από το πώς και γιατί συνέβη μέχρι την ποιότητα της διαχείρισης κρίσεων, η οποία καλύπτει την οικονομική, κοινωνική και πολιτική προοπτική. Ο στόχος θα είναι να βοηθήσει τους σχεδιαστές της κυπριακής πολιτικής να αποφύγουν τα λάθη που έγιναν στην Ιρλανδία και να δούμε μέσω των τεχνητών σχολίων που συνοδεύουν την ιστορία  του "Celtic Comeback" με την πραγματικότητα και τις συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιρλανδία.

Ο Dr. Luis Campos E Cunha, πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, θα επικεντρωθεί στα προγράμματα σταθεροποίησης που εφαρμόστηκαν στην Πορτογαλία με αφορμή τα προβλήματα που υπήρχαν εκεί. Θα τεθούν κάτω κάποια ερωτήματα τα οποία απασχολούν πολλούς πολίτες της ένωσης σήμερα όπως το εάν μπορεί να υπάρξει μία νομισματική ένωση χωρίς μία τραπεζική ένωση.

Το κογκρέσο όμως θα ξεφύγει από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα μεταφερθεί και στην Λατινική Αμερική, εκεί όπου η Αργεντινή χρόνια πριν είχε εφαρμόσει παρόμοια μέτρα λιτότητας και σχέδια επίλυσης κρίσεων, τα οποία μέχρι πρόσφατα οι ηγέτες της Ε.Ε. εθελοτυφλούσαν ότι γνώριζαν, ύστερα από την κρίση στον δημοσιονομικό τομέα και τα δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τις τράπεζες και τα ταμεία προνοίας του κράτους. Η παρουσίαση θα φωτίσει τα κοινά σημεία με την κρίση στην Αργεντινή και θα υποδείξει τυφλά σημεία που πρέπει να αποφευχθούν.

Στον εσωτερικό τομέα διάφορες ομιλίες θα επικεντρωθούν στη βιωσιμότητα του χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις προκλήσεις που συνεχώς εμφανίζονται και στο πως φαίνεται να προδιαγράφεται το μέλλον της Κύπρου τα επόμενα 2 χρόνια. Ειδική έμφαση θα δοθεί και στον τραπεζικό τομέα της χώρας: τι θα αντικρίσουμε στους επόμενους 12 μήνες; Και ποιες πράξεις κλειδιά θα καθορίσουν την επόμενη μέρα;

Κύριος Χορηγός:Alpha Bank Cyprus. Χρυσός χορηγός: Deloitte. Οργανωτές: ΣΕΛΚ και περιοδικό Gold. Χορηγοί επικοινωνίας: περιοδικό INBusiness, το inbusinessnews.com, την τηλεόραση Σίγμα και το Sigmalive. Υποστηρικτής: Electra Hotels and Restort. Συντονισμός: ΙΜΗ.

Για περισσότερες πληροφορίες, εγγραφές και κόστος συμμετοχής επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.imh.com.cy ή επικοινωνήστε στο τηλ: 22505555, φαξ: 22 679820, e-mail: events@imh.com.cy
 

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά