«Άνδρες - Γυναίκες: Εργάζονται το ίδιο. Αμείβονται το ίδιο;»

Σάββατο, 9 Μαρτίου 2013, 11πμ -3μμ, Mall of Cyprus

Με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας (8η Μαρτίου), το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών με τη στήριξη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών - Επαγγελματιών συνδιοργανώνουν το Σάββατο 9 Μαρτίου από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 3:00 το απόγευμα στο Mall of Cyprus εκδήλωση για την ίση αμοιβή ανδρών και γυναικών με τίτλο «Άνδρες - Γυναίκες: Εργάζονται το ίδιο. Αμείβονται το ίδιο;» 

Η ισότητα στην αμοιβή αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για οικονομική ανάπτυξη, απασχόληση, κοινωνική συνοχή και ανταγωνιστικότητα. Χάρη στη σχετική νομοθεσία της ΕΕ και τις εθνικές νομοθεσίες, έχει περιοριστεί ο αριθμός περιπτώσεων άμεσων διακρίσεων, δηλαδή αυτές που αφορούν σε μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών που εκτελούν ακριβώς την ίδια εργασία. Ωστόσο, το μισθολογικό χάσμα -η διαφορά μεταξύ του μέσου όρου των αποδοχών των ανδρών και του μέσου όρου των αποδοχών των γυναικών για το σύνολο της οικονομίας- παραμένει μεγάλο, αντικατοπτρίζοντας τη συνεχιζόμενη ανισότητα στη συνολική αγορά εργασίας. Ο μέσος όρος του χάσματος στην ΕΕ είναι περίπου 17%, ενώ στην Κύπρο το 2010 το ποσοστό ήταν 21%. Αυτό σημαίνει πως για κάθε 100 ευρώ, με τα οποία αμείβεται κατά μέσο όρο ένας άνδρας, μια γυναίκα αμείβεται κατά μέσο όρο με μόνο 79 ευρώ.  

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, προωθούν δράσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπισή του ως αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής ανάπτυξης της ΕΕ. Στην Κύπρο το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας υλοποιεί το Έργο «Δράσεις για Μείωση του Χάσματος Αμοιβών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών» που αποτελείται από ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων, τα οποία αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων του χάσματος.

Η πληροφόρηση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις διάφορες πτυχές του πολύ σημαντικού αυτού ζητήματος είναι ο στόχος της εκδήλωσης «Άνδρες - Γυναίκες: Εργάζονται το ίδιο. Αμείβονται το ίδιο;». Στο χώρο της εκδήλωσης θα διατίθενται δωρεάν ενημερωτικό υλικό και αναμνηστικά δώρα. Παράλληλα,  οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μουσική, σε ζωντανή σύνδεση με το ραδιόφωνο ΑΣΤΡΑ, χορευτικό πρόγραμμα από το Dance Factory, αλλά και να εκφράσουν τη δική τους άποψη σχετικά με το θέμα.

Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή για το κοινό.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett