Σαββίδης: Να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο των Δήμων

Με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, δήμαρχοι και κοινοτάρχες βρέθηκαν στα θρανία για εκπαίδευση. Στόχος είναι η ενίσχυση της διοικητικής και ηγετικής ικανότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από την εκπαίδευση των αιρετών και μόνιμων στελεχών της, μέσα από το πρόγραμμα «Εκπαίδευση για την Ανάπτυξη της Διοικητικής και Ηγετικής Ικανότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης». 
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε και ο δήμαρχος του Δήμου Στροβόλου δρ Λάζαρος Σ. Σαββίδης, ο οποίος και μιλά στο inbusinessnews.com για τις εμπειρίες αυτές.

Τι αποκομίσατε από το πρόγραμμα «Εκπαίδευση για την Ανάπτυξη της Διοικητικής και Ηγετικής Ικανότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης»;
Δόθηκαν τα βασικά εφόδια για τη σύγχρονη διοίκηση ενός Δημόσιου Οργανισμού με την παρουσίαση σύγχρονων απόψεων για το μάνατζμεντ. Καλύφθηκαν θέματα όπως, Προγραμματισμός, Οργάνωση, Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Έλεγχος, Όραμα του Οργανισμού, Αποστολή, Αξίες, Στρατηγικός Σχεδιασμός, Διαχείριση Πρακτικών, Οικονομική Διαχείριση, Διοίκηση και Διαχείριση Έργων και Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε Ειδικό Εκπαιδευτικό Κέντρο στη Βρετανία, όπου παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες λύσεις σε διάφορα εκκρεμή θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Βρετανία και την Κύπρο. Δόθηκαν ευκαιρίες για συζήτηση και επίλυση πολλών αποριών των παρόντων Δημάρχων.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα εμπίπτει στο έργο «Εκπαίδευση για την Ανάπτυξη της Διοικητικής και Ηγετικής Ικανότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Το έργο υλοποιείται από την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης (ΚΑΔΔ), σε συνεργασία με την Ένωση Δήμων Κύπρου και την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου από το Σεπτέμβριο του 2009 και θα ολοκληρωθεί αρχές του 2014.

Σε σχέση με το εξωτερικό, σε ποια επίπεδα βρίσκεται η Κύπρος;
Η Κύπρος βρίσκεται σε αρκετά ψηλό επίπεδο σε σχέση με το εξωτερικό. Εκείνο που πρέπει να διαφοροποιηθεί/ τροποποιηθεί είναι το θεσμικό πλαίσιο με βάση, το οποίο λειτουργούν οι Δήμοι, ώστε να μπορούν να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, πιο παραγωγικοί και πιο αποτελεσματικοί με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για υλοποίηση των πιο πάνω πρέπει να υλοποιηθούν το συντομότερο.

Πόσο βοηθητικό ήταν το πρόγραμμα αυτό, σ’ ότι αφορά στις ενέργειες για την αντιμετώπιση της κρίσης;
Το πρόγραμμα ήταν πάρα πολύ βοηθητικό σε ότι αφορά τη λήψη αποφάσεων και στις ενέργειες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ήδη, σε δύο τοπικές αρχές στη Βρετανία, στις οποίες πραγματοποιήθηκε επίσκεψη, μέσα σε δύο χρόνια από τη λήψη της πολιτικής απόφασης των Συμβουλίων των τοπικών αρχών, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια νέα υποδομή από τις αντίστοιχες Υπηρεσίες που λειτουργούσαν μέχρι τότε. Επίσης, κατάφεραν να έχουν ενεργό, δημιουργική, αποτελεσματική και παραγωγική Υπηρεσία με το ελάχιστο απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό που με τη σωστή εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κατέστη μοντέλο για άλλες αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης. Έδωσε επίσης, μια νέα δυναμική στις περιοχές των δύο αρχών, αποδεικνύοντας ότι με τις κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να είναι βιώσιμες και να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους δημότες σε χαμηλό κόστος.

Τι σκοπεύετε να κάνετε, ώστε να εξοικονομήσετε πόρους για το δήμο Στροβόλου;
Για την εξοικονόμηση πόρων στο Στρόβολο πρέπει να ληφθούν οι κάτωθι ενέργειες:
(α) Συνεργασία με άλλους Δήμους για μελέτη δημιουργίας νέων δομών Υπηρεσίας για διάφορες υπηρεσίες, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος και ταυτόχρονα να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και η παραγωγικότητα. Ήδη, ετοιμάστηκαν όροι προσφοράς που θα ζητηθεί από το Δήμο Λευκωσίας εκ μέρους των Δήμων Επαρχίας Λευκωσίας για τις υπηρεσίες συλλογής των σκυβάλων.
(β) Μελέτη για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες να αναβαθμιστούν με ταυτόχρονη μείωση του κόστους.
(γ) Εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας και πληρέστερη αξιοποίηση του εξοπλισμού του Δήμου, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του και ταυτόχρονα να μειωθούν τα έξοδα του.
(δ) Μείωση των διαφόρων υπηρεσιών που προσφέρονται από το Δήμο στις άκρως απαραίτητες. Βέβαια, η όλη προσπάθεια πρέπει να επηρεάσει στο ελάχιστο δυνατό τις κοινωνικές παροχές, ώστε ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις προσφερόμενες σ’ αυτού υπηρεσίες.
(ε) Αύξηση της παραγωγικότητας της δημοτικής υπηρεσίας με την επαναφορά της εναλλαξιμότητας εκεί που είναι δυνατόν και επιτρέπεται από τους Κανονισμούς.

Από την εμπειρία της εκπαίδευσής σας, που πραγματικά φάνηκε ότι υπάρχουν ανάγκες στους κυπριακούς δήμους και κοινότητες, αλλά και σ’ αυτούς του εξωτερικού;
Συνεχής παρακολούθηση των προσφερόμενων υπηρεσιών, ώστε το επίπεδο ικανοποίησης των πολιτών να βρίσκεται στο αναμενόμενο ψηλό επίπεδο και ταυτόχρονα τούτες να προσφέρονται στο χαμηλότερο κόστος.
Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να συνεχιστεί και να καλύψει και πιο εξειδικευμένα θέματα μάθησης και εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις ανάγκες των Δήμων.

 


 

Δειτε Επισης

Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά
Επίσκεψη ομάδας εργαζομένων της Gordian στο Κέντρο Υπηρεσιών «ΣΕΑΝΑ»
Την Τρίτη η 63η ετήσια γενική συνέλευση της ΟΕΒ
Το EUHeyDay πάει Πάφο
Η πρώτη δικαστική απόφαση στην Κύπρο που επέτρεψε τη λήψη μαρτυρίας μέσω εικονοτηλεδιάσκεψης σε αστική υπόθεση