PwC: Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται διεθνώς

Νέα έκθεση από την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης (IFC) και την PwC διαπιστώνει ότι οι κυβερνήσεις συνεχίζουν τις μεταρρυθμίσεις των φορολογικών τους συστημάτων παρά την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα. Συνολικά 31 οικονομίες έχουν προβεί σε βήματα για τη δημιουργία ενός εύχρηστου και λιγότερο δαπανηρού τρόπου καταβολής φόρων από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο διάστημα ανάμεσα στον περσινό Ιούνιο μέχρι τον Μάιο του 2012.

Η μελέτη “Paying Taxes 2013” εξετάζει τα φορολογικά συστήματα 185 οικονομιών και συμπεραίνει ότι η συνηθέστερη φορολογική μεταρρύθμιση είναι η εισαγωγή ή βελτίωση online συστημάτων φορολογικής συμμόρφωσης η οποία εφαρμόστηκε σε 16 οικονομίες.

«Η ηλεκτρονική υποβολή και καταβολή μειώνει τη γραφειοκρατία αλλά και την πολυπλοκότητα των φορολογικών συστημάτων, ενώ μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην μείωση του κόστους του διοικητικού φόρτου», δήλωσε ο Augusto Lopez Claros, επικεφαλής της Διεύθυνσης Στοιχείων και Ανάλυσης του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Σύμφωνα με την έκθεση, υπήρξε τα τελευταία χρόνια σταδιακή μείωση του αριθμού πληρωμών αλλά και του αριθμού των ωρών που δαπανά μια μεσαίου μεγέθους εταιρεία προκειμένου να συμμορφωθεί με τις φορολογικές της υποχρεώσεις. Η μείωση του διοικητικού φόρτου, που παρατηρείται σε όλες τις περιοχές του κόσμου, αποτελεί θετική εξέλιξη».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, μια μεσαίου μεγέθους εταιρεία πληρώνει κατά μέσο όρο Συνολικό Φορολογικό Συντελεστή του ύψους του 44.7% των κερδών, πραγματοποιώντας 27.2 πληρωμές και δαπανώντας 267 ώρες προκειμένου να συμμορφωθεί με τις φορολογικές της υποχρεώσεις. Στα οκτώ χρόνια που μεσολάβησαν από την έναρξη της μελέτης, ο χρόνος συμμόρφωσης μειώθηκε κατά 54 ώρες, σχεδόν επτά εργάσιμες μέρες, ο αριθμός των πληρωμών έχει μειωθεί κατά έξι και κάτι, ενώ ο Συνολικός Φορολογικός Συντελεστής έχει μειωθεί σχεδόν κατά 1% για κάθε έτος.

«Υπάρχει ένταση ανάμεσα στην ανάγκη των κυβερνήσεων να αυξήσουν τα έσοδά τους από τη φορολογία και τη θέλησή τους να προσφέρουν ένα σύστημα που να ενθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη» δήλωσε ο Andrew Packman, Συνέταιρος Φορολογικών Υπηρεσιών στην PwC Ηνωμένου Βασιλείου. «Οι κυβερνήσεις που επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα φορολογικό κλίμα πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις οφείλουν να εστιάσουν όχι μόνο στους συντελεστές, αλλά και στην ελαχιστοποίηση του χρόνου και του κόπου που απαιτείται για τη συμμόρφωση».

Οικονομική ανάλυση που διεξήχθη από τον ανώτερο οικονομικό σύμβουλο της PwC, Andrew Sentence και περιλαμβάνεται στην έκθεση καταδεικνύει ότι σε εκείνες τις οικονομίες όπου λήφθηκαν μέτρα για τη μείωση της πολυπλοκότητας του διοικητικού φόρτου – τόσον ως προς τον αριθμό πληρωμών αλλά και ως προς τον χρόνο που δαπανήθηκε για την διεκπεραίωση φορολογικών θεμάτων – παρατηρήθηκε τάση μεγαλύτερης οικονομικής ανάπτυξης.

Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται ανά το παγκόσμιο. Ωστόσο, η έκθεση διαπιστώνει ότι ο αριθμός των οικονομιών που προχωρά σε μεταρρυθμίσεις έχει μειωθεί από 35 το περασμένο έτος σε 31 στην πιο πρόσφατη μελέτη. Η μεγαλύτερη προσοχή συνεχίζει να αποδίδεται στη μείωση του διοικητικού φόρτου που σχετίζεται με το φορολογικό σύστημα. Το 2011, ο χρόνος συμμόρφωσης έπεσε κατά ένα οκτάωρο και ο αριθμός των πληρωμών κατά σχεδόν δύο, ενώ ο Συνολικός Φορολογικός Συντελεστής μειώθηκε κατά μόλις 0.3%.

Η έκθεση «Paying Taxes 2013» καταγράφει όλους τους υποχρεωτικούς φόρους και τις εισφορές που οφείλει να καταβάλει μια εταιρεία μεσαίου μεγέθους σε περίοδο ενός έτους. Οι φόροι και οι εισφορές που αναλύονται περιλαμβάνουν τη φορολογία εισοδήματος, τις κοινωνικές εισφορές και τους φόρους εργασίας που καταβάλλονται από τον εργοδότη, τους φόρους περιουσίας, τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων, τον φόρο επί των μερισμάτων, τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τους φόρους αποκομιδής απορριμμάτων, τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων και τα οδικά τέλη, αλλά και άλλους μικρούς φόρους ή αμοιβές.
 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή κατά της Δημοκρατίας για το κούρεμα
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Τέσσερα εμπόδια για νέους διευθυντές και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην υπέρβασή τους
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο με το άνοιγμα νέων γραφείων ο Όμιλος Isystems
H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας