Gilles Cambade: Το Coaching είναι για μένα τρόπος ζωής

Ο Gilles Gambade είναι ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου European Mentoring & Coaching Council, (EMCC), του μεγαλύτερου οργανισμού  πιστοποίησης του Coaching στην Ευρώπη. Μια καταξιωμένη προσωπικότητα στον τομέα του Coaching στην Ευρώπη και διεθνώς, ένας Business Mentor & Executive Coach στελεχών επιχειρήσεων και ομάδων.

Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια, μιλά άπταιστα ελληνικά, αγαπά την Ελλάδα, έχει τεράστιες εμπειρίες στον συμβουλευτικό τομέα τα τελευταία τριάντα χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο, στη Μέση Ανατολή, στις ΗΠΑ, στη Δυτική Ευρώπη και την Αφρική.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως Μηχανικός στη Μηχανική Πετρελαίων και, εργάστηκε για 10 χρόνια ως Διευθυντής στη Hay Group, μια  διεθνή συμβουλευτική εταιρεία που στηρίζει τη στρατηγική για αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ανθρώπων και των επιχειρήσεων.

Στάση ζωής
Για τον  Gilles Gambade, το Coaching είναι τρόπος ζωής, είναι στάση απέναντι στον εαυτό του και απέναντι στους άλλους. Μιλώντας στο επιχειρηματικό ένθετο της «Κυριακάτικης Σημερινής» “Βusiness Weekly”, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Αντιπρόεδρος του European Mentoring & Coaching Council, (EMCC), δηλώνει με σθένος ότι «το Coaching είναι μια φιλοσοφία που στηρίζει τον άνθρωπο στην προσπάθειά του να ανακαλύψει όλες τις δυνάμεις που κρύβει μέσα του και να τις αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο».
Ο Coach που έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί, προσθέτει, στηρίζει τον άνθρωπο σε αυτό το ταξίδι του, δουλεύοντας μαζί του στην ενδυνάμωση και ανακάλυψη των εσωτερικών του πόρων, ώστε να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα όλα τα πράγματα που θέλει να κάμει.
Ο Gilles Gambade, που έχει ενθαρρύνει και στηρίξει τη δημιουργία του Συνδέσμου Coaching στην Κύπρο όπως και του Hellenic Coaching Association (HCA) στην Ελλάδα, είναι ταυτόχρονα ο Διευθύνων Σύμβουλος και Συνέταιρος της εταιρείας TopTeam World, που συνεργάζεται με την παγκόσμια εταιρεία Bluesky International Coaching, η οποία παρέχει υπηρεσίες  coaching/mentoring και αναπτύσσει προγράμματα για στελέχη επιχειρήσεων, διευθυντές, εσωτερικούς coaches και ομάδες διεθνώς.

Τώρα πιστοποίηση και στην Κύπρο
Η TopTeam World ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών Business Coaching και Mentoring σε ελληνικές και διεθνείς εταιρείες, με ιδιαίτερη έμφαση στη στρατηγική και επιχειρηματική ανάπτυξη, στη δημιουργία brands ηγεσίας, αλλά και στη βελτίωση της ομαδικής αποτελεσματικότητας.
Αυτή τη φορά οι δυο εταιρείες, με διεθνή αναγνώριση στον τομέα της εκπαίδευσης στελεχών και του Coaching, προγραμματίζουν να αρχίσουν και στην Κύπρο την πρώτη σειρά εκπαίδευσης coaches σε επίπεδο practitioner.

Ο κύκλος του εκπαιδευτικού προγράμματος έχει σχεδιαστεί, ώστε να καλύπτει την πιστοποίηση από το EMCC. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες μπορούν να αποταθούν για πιστοποίηση στον  ευρωπαϊκό οργανισμό.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Coaching απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν ως εσωτερικοί ή εξωτερικοί coaches και είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με τα διεθνή πρότυπα που εφαρμόζει το EMCC, που έχει πάνω από 5.000 μέλη σε 61 χώρες.
O Gilles Gambade  δηλώνει ότι «το πρόγραμμα που προσφέρεται επικεντρώνεται κυρίως στο business coaching και στηρίζει όλους εκείνους τους coaches που θέλουν να εκπαιδευθούν σε σωστή βάση και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Το Business Coaching θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ανάπτυξη των στελεχών, προσφέροντας θετικά αποτελέσματα στην επιχειρηματική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, όμως, με την εκπαίδευση αυτή παρέχεται η ευκαιρία για μια προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο που μπορεί να βοηθήσει και όλους όσους ασχολούνται με άλλες μορφές coaching».

Το άλφα και το ωμέγα
Για τον Αντιπρόεδρο του EMCC, η πιστοποίηση είναι το άλφα και το ωμέγα για έναν επαγγελματία coach, παρόλο που το coaching δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από τα κράτη με σχετικές νομοθεσίες. Γι’ αυτό και πιστεύει ότι  ταυτόχρονα και παράλληλα με την ανάπτυξη του Coaching, την προώθηση και ενίσχυσή του, επιβάλλεται να θεσπιστούν ψηλά πρότυπα ποιότητας στην άσκησή του.
Όπως αναφέρει, στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί o HCA, όπου τα μέλη του Συνδέσμου ακολουθούν συγκεκριμένο Κώδικα Δεοντολογίας και βασίζονται σε Βέλτιστες Πρακτικές, καλύπτοντας θέματα επαγγελματισμού, εμπιστευτικότητας, δεξιότητας, εποπτείας και αναγνώρισης ορίων.
Αναφέρω χαρακτηριστικά, προσθέτει, ότι τον Σεπτέμβριο του 2010, στο πλαίσιο ένταξης του Συνδέσμου στο EMCC, εκπαιδεύθηκαν στην Ελλάδα αξιολογητές για το European Individual Accreditation (EIA), την ατομική πιστοποίηση για τους Coaches και για το European Quality Award (EQA), την πιστοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων coaching.

Βέλτιστες Πρακτικές
Το ΕΜCC είναι το Πανευρωπαϊκό Συμβούλιο που προωθεί το Coaching - Mentoring και τις Βέλτιστες Πρακτικές τους με εκπροσώπους από 21 χώρες - μέλη της Ε.Ε. Συνεπώς, αναμένεται ότι, και στην Κύπρο όπως και στην Ελλάδα, οι επαγγελματίες Coaches αποκτήσουν την πιστοποίηση του EMCC. Μέσω αυτής της διαδικασίας και με την παράλληλη υποστήριξη του EMCC, ελπίζεται ότι θα γίνει δυνατή μία διεθνώς αναγνωρισμένη διαδικασία πιστοποίησης για τους επαγγελματίες του Coaching.

Αποτελεσματικές λύσεις
Γιατί μια εταιρεία, ένας οργανισμός ή ένα άτομο να επιλέξει έναν Coach σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε αυτή τη στιγμή;

Στις σημερινές συνθήκες της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας, και από ό,τι βλέπω και της κυπριακής, η επιτυχία της στρατηγικής είναι όλο και περισσότερο επιτακτική ανάγκη, καθώς οι περικοπές δαπανών και τα προγράμματα βελτίωσης της εσωτερικής παραγωγικότητας καθώς και οι συνθήκες της αγοράς (χαμηλά περιθώρια κερδοφορίας, χαμηλή/μηδενική ανάπτυξη) δεν επιτρέπουν μεγάλη ευελιξία στα Διοικητικά Συμβούλια και τις Διοικητικές Ομάδες των εταιρειών.
Περισσότερο από ποτέ το "Must Win" είναι ο μόνος δρόμος που επιτρέπεται από τους μετόχους. Ο δρόμος προς την αποτελεσματική εφαρμογή της στρατηγικής είναι γεμάτος κινδύνους και εμπόδια και το Coaching και Mentoring προσφέρουν αποτελεσματικές και άμεσα υλοποιήσιμες λύσεις.
Με απλά λόγια, θα έλεγα ότι το Coaching υποστηρίζει την ανάπτυξη των στελεχών που με τη σειρά τους επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα. Το Coaching έχει αποδείξει ότι είναι μία από τις καλύτερες επενδύσεις στην ανάπτυξη  και την κατάρτιση των στελεχών.

Στηρίζει ανθρώπους
Γιατί θεωρείτε ότι το coaching είναι τόσο ισχυρό εργαλείο;

Όντως είναι, και αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματα που έχουμε. Πρώτιστα, υποστηρίζει το στέλεχος ατομικά, επικεντρώνεται στην υλοποίηση των προσωπικών και επιχειρηματικών αποτελεσμάτων, στις προκλήσεις και στις αλλαγές που αντιμετωπίζουν τα στελέχη και οι επιχειρήσεις.
Μετά, στηρίζεται από τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Coach και coachee, η οποία και αυξάνει τα επίπεδα υπευθυνότητας του στελέχους και τον ενθαρρύνει να δράσει. Ακόμη, αυξάνει την ευαισθητοποίηση του στ&epsi

Δειτε Επισης

ΙΝ Business Awards: Στην Chrysostomides Advocates & Legal Consultants το βραβείο στην κατηγορία «Υπηρεσίες»
ΙΝ Business Awards: Στην Cyprus Millers by Hadjigiorkis το βραβείο στην κατηγορία «Εμπόριο-Βιομηχανία»
ΙΝ Business Awards: Στο Smoothie Factory το βραβείο στην κατηγορία «Μικρομεσαία Επιχείρηση»
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
16α IN Business Awards: Σε εξέλιξη η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Με επικρίσεις και τροπολογίες ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
Το πρώτο Nissan X-Trail e-POWER από το MyPetrolina app στον μεγάλο νικητή
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο