PwC: Από τρωτό σημείο, πλεονέκτημα οι αλυσίδες εφοδιασμού

Η αστάθεια των μακροοικονομικών κύκλων σε συνδυασμό με την αναστάτωση που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές καθιστά τη διαχείριση των αλυσίδων εφοδιασμού πιο δύσκολη αλλά ταυτόχρονα και πιο σημαντική για την επιτυχία μιας επιχείρησης. Για να προσαρμοστούν σε αυτό το δυναμικό περιβάλλον, ανώτερα εκτελεστικά στελέχη διαχειρίζονται ενεργά τις αλυσίδες εφοδιασμού τους αξιοποιώντας τα στρατηγικά και λειτουργικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους ώστε να μετατρέψουν τα τρωτά σημεία σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

«Οι κορυφαίοι οργανισμοί επενδύουν σε τεχνολογικές δυνατότητες αλυσίδων εφοδιασμού επόμενης γενιάς που ενισχύουν την κερδοφορία τους ενώ ταυτόχρονα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κάθε πελάτη», δήλωσε ο Επικεφαλής Παγκόσμιων Εργασιών της PwC, Mark Storm. «Τα συστήματα αλυσίδας εφοδιασμού με δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης όχι μόνο αυξάνουν τις επιδόσεις αλλά και επιτρέπουν στις εταιρείες να προσφέρουν στους πελάτες τους άψογη εξυπηρέτηση παρά τις ασταθείς συνθήκες της αγοράς.»

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έρευνα για τις Αλυσίδες Εφοδιασμού της PwC, έξι βασικά πορίσματα αντικατοπτρίζουν τις βέλτιστες πρακτικές:

•    Οι κορυφαίοι οργανισμοί σε ζητήματα αλυσίδων εφοδιασμού καταγράφουν υψηλότερα από το μέσο όρο οικονομικά αποτελέσματα αλλά και επίπεδα ανταπόκρισης στον πελάτη. Απολαμβάνουν δύο φορές μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά την κερδοφορία σε σύγκριση με τους υπόλοιπους οργανισμούς και πλεονέκτημα δεκαεπτά ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την έγκαιρη παράδοση. Σημείο αφετηρίας αποτελεί η αναγνώριση της σημασίας των αλυσίδων εφοδιασμού ως ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης – λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες δηλώνουν ότι οι εταιρείες τους θεωρούν τις αλυσίδες εφοδιασμού ως ένα στοιχείο στρατηγικής σημασίας.

•    Οι κορυφαίοι οργανισμοί επικεντρώνονται στη βέλτιστη δυνατή παράδοση, στο κόστος και στην ευελιξία για να ανταποκριθούν στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών. Οι δύο παράγοντες που δημιουργούν την υψηλότερη αξία είναι η μεγιστοποίηση της απόδοσης σε ό,τι αφορά την παράδοση και η ελαχιστοποίηση του κόστους των αλυσίδων εφοδιασμού.

•    Οι κορυφαίοι οργανισμοί έχουν μια σαφή προσέγγιση της αγοράς και το 83% προσαρμόζει τις αλυσίδες εφοδιασμού του ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των διαφορετικών κατηγοριών πελατών. Ανάμεσα στους υπόλοιπους επικρατεί περισσότερο η τάση επιλογής μιας προσέγγισης κοινής για όλους με λιγότερες διαφοροποιήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού.

•    Οι κορυφαίοι οργανισμοί συχνά αναθέτουν σε τρίτους την παραγωγή και την παράδοση αλλά διατηρούν το κεντρικό έλεγχο των βασικών στρατηγικών λειτουργιών όπως είναι η ανάπτυξη νέων προϊόντων, ο σχεδιασμός πωλήσεων και εργασιών και η εξασφάλιση προμηθειών.

•    Οι κορυφαίοι οργανισμοί σε ό,τι αφορά τις αλυσίδες εφοδιασμού, τόσο σε ώριμες όσο και σε αναδυόμενες αγορές, προβαίνουν σε σημαντικές επενδύσεις σε προηγμένες τεχνολογικές δυνατότητες που τους διαφοροποιούν από τους ανταγωνιστές τους.

•    Το ενδιαφέρον για τεχνολογίες επόμενης γενιάς και αειφορία αυξάνεται. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι υλοποιούν ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν νέα εργαλεία για αυτοματοποίηση των διεργασιών ή διαφάνεια. Πάνω από τα δύο τρίτα θεωρούν ότι η αειφορία θα διαδραματίσει στο μέλλον ένα πιο κυρίαρχο ρόλο στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Η φετινή Παγκόσμια Έρευνα για τις Αλυσίδες Εφοδιασμού του 2013 είναι η ένατη έρευνα του είδους της που διεξάγει η PwC. Μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου 2012 λήφθηκαν συνεντεύξεις από πεντακόσια τρία ανώτερα εκτελεστικά στελέχη στον τομέα των αλυσίδων εφοδιασμού από ένα ευρύ φάσμα κλάδων στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Το πλήρες κείμενο της σχετικής έκθεσης διατίθεται στην ιστοσελίδα www.pwc.com/GlobalSupplyChainSurvey2013.

 

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά