Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

PwC: Μείωση της Ύφεσης στις Παγκόσμιες Καταναλωτικές Δαπάνες

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του νέου Παγκόσμιου Δείκτη Κατανάλωσης της PwC, η αύξηση στις παγκόσμιες καταναλωτικές δαπάνες καταγράφει ύφεση, ωστόσο, η ύφεση αυτή εμφανίζεται μάλλον μειωμένη τον Οκτώβριο. Η εν λόγω εξέλιξη ενδέχεται να οδηγήσει σε σταδιακή ανάκαμψη το 2013.

Ο Δείκτης αντικατοπτρίζει μια σημαντική καταγραφή των τάσεων του παγκόσμιου κύκλου κατανάλωσης. Συνδυάζει δεκάδες οικονομικές χρονοσειρές σε ένα και μόνο Δείκτη, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις καταναλωτικές δαπάνες ανά το παγκόσμιο, σε ιστορική βάση. Ο Δείκτης αυτός είναι μοναδικός καθώς προσφέρει έγκαιρη προειδοποίηση για τις τάσεις παγκοσμίως, δίνοντας έτσι στις επιχειρήσεις και στους φορείς διαμόρφωσης πολιτικής μια ένδειξη της μελλοντικής καταναλωτικής ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες αλλά και μια κατεύθυνση για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Τα αποτελέσματα του Δείκτη παρουσιάζονται με δύο τρόπους:

•    Αύξηση: Πρόκειται για το ποσοστό αύξησης του Δείκτη σε ετήσια βάση. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Δείκτης κατέγραψε μείωση για πέντε συνεχόμενους μήνες, ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αυξήθηκε στο 1,7% τον Οκτώβριο από 1,5% το Σεπτέμβριο. Το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ χαμηλότερο της μακροχρόνιας μέσης τιμής του 2,8%, ενώ τα πρόσφατα ποσοστά είναι τα χαμηλότερα από το τέλος της οικονομικής κρίσης.

•    Ώθηση: Εδώ παρουσιάζεται η ετήσια αύξηση, με την υπόθεση ότι ο Δείκτης θα αυξάνεται για ένα ολόκληρο χρόνο με βάση τα ποσοστά των τελευταίων τριών μηνών. Μετά από τέσσερις συνεχόμενες και σημαντικές μηνιαίες πτώσεις, η αύξηση αυτή εμφανίστηκε αρνητική τον Αύγουστο. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια ελαφριά ανάκαμψη στο 1,0% τον Οκτώβριο από 0,2% το Σεπτέμβριο. Τα νέα είναι λοιπόν σχετικά ευχάριστα, καθώς αν και τα ποσοστά ώθησης παρέμεναν αρνητικά, αυτό ενδεχομένως να υποδήλωνε μια «διπλή βουτιά» (double dip) στον κύκλο των καταναλωτικών δαπανών.

Ο Richard Snook, Ανώτερος Οικονομολόγος της PwC και βασικός συντάκτης της έκθεσης, δήλωσε σχετικά:

«Η παγκόσμια οικονομία χάνει έδαφος τον τελευταίο χρόνο. Οι πλείστες χώρες της Ευρώπης είτε  καταγράφουν μηδενική ανάπτυξη είτε έχουν επιστρέψει στην ύφεση, ενώ η ανάκαμψη στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει μειωθεί σημαντικά και οι ανησυχίες για επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές αυξάνονται διαρκώς. Σε αυτό το σκηνικό, ο κύκλος κατανάλωσης θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στον καθορισμό των προοπτικών ανάπτυξης.

Τα τελευταία στοιχεία των αναλύσεων Ανάπτυξης και Ώθησης υποδηλώνουν πολύ χαμηλή ανάπτυξη, αλλά όχι προς το παρόν ύφεση «διπλής βουτιάς» στον παγκόσμιο κύκλο κατανάλωσης. Παρ’ όλα αυτά, αναμένουμε το 2013 μια σταδιακή ανάκαμψη των παγκόσμιων καταναλωτικών δαπανών, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ισχυρά αρνητικά σοκ στην Ευρωζώνη ή στις παγκόσμιες τιμές βασικών αγαθών.»

Η έκθεση διαπιστώνει ότι υπάρχουν σε κάθε χώρα πολλοί δείκτες που ενδέχεται να παρέχουν στοιχεία για τον κύκλο κατανάλωσης, όπως οι έρευνες εμπιστοσύνης, οι αγορές βασικών αγαθών, οι δείκτες ιδίων κεφαλαίων και άλλα δεδομένα των χρηματοοικονομικών αγορών. Για να καταλήξει σε σχετικά συμπεράσματα, η PwC έχει αναλύσει και συγκεντρώσει βασικούς δείκτες των καταναλωτικών δαπανών σε ένα ενιαίο παγκόσμιο δείκτη, τον Παγκόσμιο Δείκτη Κατανάλωσης της PwC, που θα αναθεωρείται κάθε μήνα, και περιλαμβάνεται στην έκθεση του οργανισμού με τίτλο “Global Economy Watch”.
 

Δειτε Επισης

7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου
Η Freedom24 Super Grand Χορηγός για τον πρώτο Ολυμπιονίκη της Κύπρου Παύλο Κοντίδη
Η Πετρολίνα σύμμαχος ζωής του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο Μια Ευχή»