KPMG: Διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και ψηφιακή εποχή

Η αλήθεια είναι ότι λίγα ανώτατα εταιρικά στελέχη θα αμφισβητούσαν σήμερα το ρόλο και τις δυνατότητες που έχει να προσφέρει στην απόδοση ενός οργανισμού το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο ρόλος των τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού εκτιμάται ως στρατηγικής σημασίας από την ηγεσία των επιχειρήσεων δεν είναι αρκετό. Όταν, ειδικά, με βάση πρόσφατη μεγάλη έρευνα που εκμίσθωσε η KPMG και διενήργησε το γνωστό βρετανικό έντυπο Economist Intelligence Unit, η αίσθηση που διακατέχει ένα μεγάλο μέρος των ηγετικών στελεχών των επιχειρήσεων που πήραν μέρος, όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού, κάθε άλλο παρά είναι ικανοποιητική.

Ουσιαστικά, εκείνο που αναδύεται μέσα από τις απαντήσεις και τις απόψεις των στελεχών της έρευνας είναι μία σοβαρή διάσταση ανάμεσα στη σπουδαιότητα του ρόλου των τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού και την πραγματική αποτελεσματικότητά τους στις καθημερινές λειτουργίες της επιχείρησης. Η διάσταση αυτή, όπως διαπιστώνεται στην έρευνα, δεν είναι καθόλου ασύνδετη με τις τεράστιες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει στις μέρες μας ένα τμήμα ανθρώπινου δυναμικού. Πρόκειται για προκλήσεις που συνδέονται με την παγκοσμιοποίηση, το εικονικό εργασιακό περιβάλλον, αλλά και το επιτακτικό, όπως τα τμήματα Α/Δ αποδεικνύουν πρακτικά την ικανότητά τους να προσδώσουν στρατηγική αξία στην επιχείρηση. Και όλα αυτά τη στιγμή που δύσκολα θα βρεθεί ανώτατο στέλεχος επιχείρησης που αδυνατεί να αναγνωρίσει τη σημασία του εντοπισμού, της εργοδότησης και της αξιοποίησης ταλαντούχων νέων στελεχών για την αυριανή επιτυχία και πρόοδο ενός οργανισμού.

400 στελέχη
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των 400 και πλέον ανώτατων διευθυντών από μεγάλους οργανισμούς στην Ευρώπη, Βόρεια Αμερική,  Ασία και Λατινική Αμερική, που πήραν μέρος στην έρευνα του Economist Intelligence Unit, για λογαριασμό της KPMG, προκύπτουν κάποιες ενδιαφέρουσες απόψεις για το ρόλο των τμημάτων Α/Δ. Έτσι:
● Η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή το 81% των ερωτηθέντων ομολογούν ότι μία αποτελεσματική στρατηγική εξεύρεσης και αξιοποίησης ταλαντούχων νέων στελεχών είναι υψίστης σημασίας για τη βελτίωση του βαθμού ανταγωνιστικότητας της επιχείρησής τους.
● Με βάση την προηγούμενη θέση, το 59% των στελεχών της έρευνας εκτιμά ότι η στρατηγική σημασία του ρόλου των τμημάτων Α/Δ θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.
● Ωστόσο, μόνο το 17% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι σήμερα τα τμήματα Α/Δ αποδεικνύουν πειστικά την αξία τους στην επιχείρηση.
Στη χειρότερη περίπτωση, τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων υστερούν σήμερα όσον αφορά στο βαθμό πειστικότητάς τους για την αποτελεσματικότητα με την οποία εκτελούν το έργο τους, παρατηρεί σχολιάζοντας την έρευνα ο Robert Bolton, επικεφαλής του Παγκόσμιου και Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας για θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG. «Ενώ η τάση της παγκοσμιοποίησης και της εικονικοποίησης  του εργασιακού περιβάλλοντος δημιουργεί διαρκώς νέες προκλήσεις, οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι τέτοιες που δημιουργούν τεράστιες ευκαιρίες για τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού να μπορέσουν καλύτερα να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός δυναμικού και μεταβαλλόμενου εργατικού δυναμικού».

Κατανόηση-πρόβλεψη
Συνοπτικά, τα πορίσματα της έρευνας εστιάζουν στην ανάγκη να γίνουν κατανοητές, αλλά ταυτόχρονα να προβλεφθούν οι ανάγκες ενός παγκόσμιου και ευέλικτου εργατικού δυναμικού. Για το σκοπό αυτό, και παρά τη σημασία της τεχνολογίας ως υποβοηθητικής της περαιτέρω ανάπτυξης του ρόλου των τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού, τρεις παράγοντες φαίνεται να έχουν δυνατότητες για την ακόμη αρτιότερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση  του ρόλου των τμημάτων Α/Δ, όπως προκύπτει και από τις απαντήσεις των στελεχών της έρευνας:
● Είναι επιτακτική η σωστή διαχείριση αυτού του παγκόσμιου, ευέλικτου, ευκίνητου, αλλά και διάσπαρτου ανθρώπινου δυναμικού από την επιχείρηση. Καθοριστικής σημασίας μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι η διατήρηση του πλέον ταλαντούχου  προσωπικού και η αξιοποίησή του στις διάφορες αγορές όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση.
● Είναι απαραίτητη η ενεργός εμπλοκή του προσωπικού και είναι ευθύνη της εταιρείας να σκεφθεί «έξω από το κουτί» για να πετύχει τη μέγιστη δυνατή δέσμευση του εργατικού δυναμικού σε διεθνές επίπεδο, χωρίς να παραγνωρίζονται τοπικές ιδιαιτερότητες σε κάποιες αγορές.
● Η χρήση ποσοτικών και ποιοτικών τεχνικών, στα πλαίσια της ανάλυσης δεδομένων, θα μπορούσε να επενεργήσει καταλυτικά στην προσπάθεια περαιτέρω αναβάθμισης του ρόλου των τμημάτων Α/Δ. Με την κατάλληλη εφαρμογή των τεχνικών αυτών θα υπάρχει η δυνατότητα για μία ολοκληρωμένη κατανόηση των αναγκών του προσωπικού, αλλά και για την έγκαιρη αναγνώριση τυχόν ελλείψεων ταλαντούχων ατόμων στα επόμενα χρόνια.
 

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού